Interessen for foreningslivet er vendt tilbage for fuld kraft efter en udfordrende coronatid, hvor restriktioner har gjort det svært at holde gang i foreningernes aktiviteter

 

Lysten til fællesskabet blomstrer nu igen, og selvom mange mennesker primært melder sig ind for at dyrke en bestemt interesse, ender de ofte med at blive på grund af et stærkt fællesskab.

Flemming Mølgaard har arbejdet med foreningslivet for DGI i mere end 30 år. Han har fulgt udviklingen fra en tid, hvor en sportsforening som hovedregel var bygget op om traditionelle sportsgrene som fodbold, badminton og gymnastik til nu, hvor nye motionsformer skyder frem hurtigere, end vi kan nå at lære at udtale deres navne.

”Discgolf, parkour, paddeltennis, subboards og piloxing er noget af det nye. Outdoor idrætsformer er også blevet meget populære – og de fik et ekstra boost under corona. Men for mange medlemmer af foreninger er selve aktiviteten ikke det vigtigste i længden. Ofte møder man op for at afprøve en bestemt aktivitet, men man ender med at blive på grund af det fællesskab, man finder,” fortæller Flemming Mølgaard.

I Randers Kommune er der mere end 180 forskellige foreninger. I mange foreninger starter sæsonen i sensommeren, og man kan finde et overblik over foreninger i sit nærområde via Foreningsportalen på www.bevægdigranders.dk

Vi søger fællesskabet

I 90’erne og 00’erne vandt individualiserede motionsformer som fitness, løb og cykling mere og mere frem, og mange sportsforeninger mistede medlemmer. Den udvikling er ved at vende, og folk søger tilbage mod det fællesskab, foreningslivet tilbyder.

Samtidig bliver diversiteten inden for hver enkelt sportsgren hele tiden større. Vi går for eksempel ikke til dans længere; vi går til zumba, MGP-dans, breakdance og sågar ”Fortnite” dans – inspireret af det populære onlinespil af samme navn.

”Der er mange flere valgmuligheder, end der var for 20 år siden, og derfor er der også mange flere muligheder for at indgå i berigende fællesskaber og måske danne nye foreninger,” siger Flemming Mølgaard.

Foreninger samler lokalområdet

En anden force ved foreningslivet er ifølge Flemming Mølgaard, at det skaber sammenhængskraft i et lokalområde.

”Foreningerne kan meget mere end at give os muligheden for at dyrke en sport eller en anden aktivitet i hverdagen. Det er ofte en forening – eller en sammenslutning af de lokale foreninger – der står for byens sommerfest, julearrangementet og anlægning af nye stier. Et rigt foreningsliv er en kæmpe gave til et lokalsamfund og også noget af det, der holder liv i lokalsamfund,” mener Flemming Mølgaard.

Fællesskaberne i foreningerne er også en gylden billet for en nytilflytter til at blive en del af sammenholdet i byen eller området.

”I foreningen er arbejdsmanden og direktøren ligeværdige, og man kommer hurtigt til at høre til, hvis man deltager aktivt i det lokale foreningsliv,” understreger Flemming Mølgaard.

Man kan finde inspiration til aktiviteter og bevægelse samt se en foreningsoversigt på www.bevægdigranders.dk