Sct. Peders Kirke rækker ud til borgere med både foodbank og fællesskabscaféer og søger derfor flere frivillige til små og store opgaver af forskellig art

 

Efter samfundet er blevet lukket op igen efter coronanedlukningen, har man i Sct. Peders Kirke kunnet mærke et fald i de frivillige, der plejer at hjælpe til med de mange aktiviteter, som kirken tilbyder.

”Jeg synes ikke, at problemet med manglende frivillige har været så stort før, som det er nu, og der er ingen tvivl om, at det er eftervirkninger af corona. Efter vi åbnede op igen for vores aktiviteter, har vi haft rygende travlt, fordi vi mangler frivillige,” forklarer kirke- og kulturmedarbejder Irene Abildgaard, som selv har måttet løbe meget stærkt siden genåbningen for at nå det hele.

Nogle af de frivillige er faldet fra, fordi de stadig er nervøse for smitte og endnu ikke er trygge ved at komme ud blandt folk, mens andre har fundet andre interesser under coronanedlukningen og ikke længere har behov for at bruge tid og kræfter på frivilligt arbejde.

 

Manglen på frivillige kræfter kan mærkes

Tidligere har der været minikonfirmand-projekter med seks frivillige, og det er der ikke mulighed for at stille op med mere.

Til kirkens populære spaghetti-gudstjenester er der cirka 25 timers forberedelse, og det plejer at kunne deles ud på frivillige. Til det seneste arrangement kom to frivillige og lavede maden, men på dagen skulle der også holdes ”bamse-bryllup” for børnene, og kirke- og kulturmedarbejder Irene Abildgaard har været nødt til selv at lave alle forberedelserne med at klippe, klistre og lime små brudeslør og hatte til børnenes bamser. Dette er blevet gjort samtidig med hendes administrative arbejde.

”Sådanne opgaver plejer en eller to frivillige at sidde og hygge sig med, så her kan det virkelig mærkes, at vi mangler de ekstra hænder,” fortæller Irene Abldgaard

”Vi når rigtig mange mennesker med vores aktiviteter For eksempel hvis vi laver mad til 60-80 mennesker, som får et måltid varmt mad, de ellers ikke ville få. For dem betyder det også meget på det sociale plan, at de kan sidde sammen med andre mennesker og nyde et måltid mad. Det er der meget værdi i. Det kræver måske 2-3 frivillige den ene gang. Så hvis man kan give tre timer, kan man glæde 60-80 mennesker med en god oplevelse, og det synes jeg sætter ting i perspektiv,” fortæller Irene og fortsætter:

”Vi har også holdt juleaften her kirken, hvor vi var heldige at finde nogle frivillige, som ikke selv skulle holde jul sammen med deres familier. Vi samlede 40 mennesker den 24. december og gav dem en rigtig god aften. Det var folk, der måske ikke havde holdt jul i mange år, og de var så taknemlige. Den slags arrangementer skulle vi gerne kunne blive ved med at lave, for jeg synes, gevinsten er meget stor. Og det drejer sig måske bare om et par timers frivilligt arbejde hver 14. dag”

 

Krav til de frivillige

Der er ikke nogen krav til de frivillige, men der bliver naturligvis taget hensyn til, hvad folk kan.  Der er mange forskellige typer opgaver, så der er noget for alle. Hovedsageligt er det praktiske opgaver, som for eksempel at handle ind, lave mad, hente varer til foodbanken, sætte borde op, lave kaffe, tømme flaskepant, udføre små kreative opgaver osv. Det kan både være ad hoc opgaver og mere faste opgaver for eksempel hver anden uge.

”Vi har fået meget positiv feedback fra vores frivillige. Det at komme ud og møde folk, få anerkendelse, en betroet opgave, en mening med det de gør, en følelse af at de betyder noget for andre. Det har givet dem både glæde og livskvalitet,” slutter Irene Abildgaard.