Besættelsestiden kastede lange skygger over randrusianernes liv, og nu kan du få et indblik i en tid med voldsomme terrorbombninger, som rystede midtbyen og dens indbyggere

På byvandringen torsdag 9. september arrangeret af Museum Østjylland besøger du nogle af stederne, som blev bombet. Hør museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen fortælle om en boghandel med tilknytning til modstandsbevægelsen, modige brandfolk, en likvidering i en legetøjsbutik og en sejlivet hundehvalp.

I de sidste år af besættelsen blev indbyggerne i Randers mange gange vækket af store brag, ildskær og knuste ruder. Det var tyske håndlangere, der som hævn for modstandsbevægelsens sabotage, i nattens mulm og mørke spredte skræk og rædsel med flere terrorbombninger i midtbyen.
Terroraktionerne er kendt som ”schalburgtage”, opkaldt efter den danske nazist Christian Frederik von Schalburg, der var leder af Frikorps Danmark.

 

Drama i de hyggelige gader
Det er et af de mest dystre kapitler i Randers’ historie, som du på byvandringen får indblik i. Jesper Nørskov Pedersen vil netop på de ramte steder fortælle den dramatiske historie, og du kommer også til at høre fortællinger om nogle af de mange personer, som aktionerne gik ud over.

”Når man i dag går gennem byens hyggelige gader, er det svært at forestille sig, at stedet under krigen dannede ramme om så dramatiske begivenheder. Men det giver et sug i maven, når man kender historien og passerer de ramte ejendomme, som blev lagt i ruiner – en enkelt gang endda med tragiske dødsfald til følge,” fortæller Jesper Nørskov Pedersen, som også opfordrer deltagerne til at dele deres egne personlige anekdoter og familiehistorier fra dengang.

 

Kendt skuespiller nær dræbt
Et af de steder, du på turen kan høre om, er det gamle Randers Teater, som i 1944 blev offer for tyskernes bomber. Eksplosionen var så kraftig, at store dele af bygningen desværre ikke var til at redde.
I forbindelse med bombningen havde en af vores mest elskede og respekterede skuespillere nær mistet livet. Museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen vil dog først på byvandringen afsløre, hvem det var…

”Men alle danskere har uden tvivl et forhold til vedkommende, ” siger han.

Byvandringen ”På sporet af besættelsestidens schalburgtage-aktioner” foregår torsdag 9. september klokken 18.30 – 20. Mødestedet er foran Det Gamle Rådhus på Rådhustorvet 1. Billetter kan købes på museumoj.dk under ”Kalender”.