Flagdagen 2021 bliver anderledes. For denne gang markeres den i skyggen af Afghanistans sammenbrud. En konflikt, som næsten 12.000 danske soldater har været engageret i. Mens de tragiske scener fra Afghanistan begyndte at rulle over tv-skærme, i netaviser og på sociale medier, væltede livet i tusindvis af danske veteranfamilier over hele landet.

Danske soldater har sat livet på spil i Afghanistan for en god sag, en sag som de troede på og gik ind for. De har bidraget til at piger kunne komme i skole og uddanne sig. De har bekæmpet Al Qaeda og Taleban. De har kæmpet mod terrorisme. Nogle har mistet livet. Deres familier har mistet en far, en søn, en bror, en søster, en mor eller en datter… Og for talrige andre familier har krigen sat dybe spor, fordi soldaten har haft krigen med hjem i rygsækken.

I disse uger er særligt Afghanistan-veteranernes familier under hårdt pres. Veteraner, som for manges vedkommende havde fået styr på deres psykiske skader af krigen, oplever at traumerne blusser op igen. De bliver syge, kan ikke sove, kan ikke holde sig vågne, bliver opfarende, er ekstremt vagtsomme, ja nogle bliver endda psykotiske og må indlægges akut. Og de spørger sig selv og hinanden: ”Var det virkelig dét, vi kæmpede for, som nu falder sammen på så kort tid?”

Det er ikke så underligt, at vores veteraner føler stor skuffelse, vrede og magtesløshed.

 

Men det rammer ikke kun veteranen, men hele familien. Ægtefæller, kærester og børn er under særligt hårdt pres i disse uger. I Danmark har vi været utrolig langsomme til at forstå, at det har en pris at sende soldater i krig. En pris, som bliver betalt af veteranerne og deres familier. Trine Bramsen (S) er den første forsvarsminister i Danmark, der har taget sig tid til at lytte til de pårørende til veteranerne. Hun har iværksat en række hjælpetiltag for både veteraner og deres pårørende. Det kommer til at gavne veteranfamilierne.

Men en lang række veteraner har stadig ikke fået anerkendt deres arbejdsskadesager. Dét presser også familierne. Og hvordan man kan have en myndighed, der blankt afviser, at en soldat har fået psykiske skader af krig, det er mig stadig en gåde.

Nu er man efterhånden ved at opdage, at også børn af veteraner kan rammes af forældrenes traumer. Sekundær PTSD er en alvorlig lidelse, som vi som samfund kun lige er begyndt at erkende eksistensen af. Krig koster mere end maskinpistoler, panservogne og kampfly. Der er en menneskelig pris at betale bagefter. Og lige nu er det veteranernes familier, der betaler den.

 

Iben Sønderup (S)

Byrådsmedlem, folketingskandidat og nær pårørende til veteran