Onsdag i sidste uge kom DI’s analyse af erhvervsvenligheden i kommunerne. Til vores alles store glæde kunne vi konstatere, at Randers Kommune er landets højdespringer. Randers går fra en plads fra en samlet placering som nr. 75 til en samlet placering som nr. 38. Altså en fremgang på 37 pladser sammenlignet med sidste år. Det er superflot, og vi vil gerne ønske kommunen stort tillykke med den flotte fremgang.

Dette flotte resultat skal vi bruge til at styrke den fælles vilje og evne til at skabe en endnu bedre samfundskontrakt mellem de lokale virksomheder og Randers Kommune. En samfundskontrakt der skal gøre erhvervsvenligheden i Randers endnu bedre.

Det er der brug for. For vi skal huske på, at undersøgelsen har ændret sig fra 2020 til 2021 grundet fusionen mellem DI og Dansk Byggeri. Det betyder, at vi med den nye undersøgelse er blevet bedre i forhold til mange af de øvrige kommuner, men hvor meget vi reelt har forbedret os i forhold til vores performance i 2020, kan være svær at sige, da de to undersøgelser ikke er umiddelbart sammenlignelige.

I Erhverv Randers har vi de sidste år, som tæt samarbejdspartner til Randers Kommune, oplevet en fantastisk vilje fra Randers Kommune til at forbedre erhvervsvenligheden og samarbejdet med de lokale virksomheder. Det har været rigtig godt at opleve. Men vi må også sige, at vi har haft eksempler på byggesager på vores bord, som ikke har været mønstereksempler på god service. Dette pointerer vi ikke for at pege fingre. Vi pointerer det for at sige, at vi skal glædes over at tingene går i den rigtige retning, men vi er langt fra i mål. Det er fint, at 70% af virksomhederne vil anbefale andre at slå sig ned i kommunen. Det er også fint, at det er markant over landsgennemsnittet. Men vi skal også huske på, at det er 70% af de virksomheder, som har besvaret spørgeskemaet (hvilket er 131 virksomheder).  Desuden ligger de bedste kommuner over 80%, og det bør også være en målsætning for Randers.

Det vi dog alle bør forstå, er, at denne rejse mod Danmarks bedste erhvervsvenlighed ikke er Randers Kommunes ansvar alene. Vi skal stå sammen, og hjælpe hinanden så vi får den optimale samfundskontrakt mellem Randers Kommune og de lokale virksomheder. Vi skal forstå, at vi er hinandens forudsætninger. Når det sker, har vi skabt fundamentet for, i fællesskab, at udvikle Danmarks bedste erhvervskommune.

Endnu en gang stort tillykke til Randers Kommune med den flotte fremgang.

 

Bestyrelsesformand Finn Møller og direktør Jens E. Kristensen, Erhverv Randers