Opdateret 27.9:

Kl. 01 natten til fredag 24. september indgik 28 ud af 31 medlemmer af Randers Byråd budgetforlig for perioden 2022-2025 – bag aftalen står Socialdemokratiet, Venstre, SF, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti. Velfærdslisten, Beboerlisten og Enhedslisten forlod de endelige forhandlinger mere eller mindre frivilligt

 

PIA ASVIG IVERSEN

pia@dinavis.dk

 

“Jeg er rigtig glad for, at der er så bred samling om fremtiden, at 28 ud af byrådets 31 medlemmer står bag Randers Kommunes budget – et budget der også er økonomisk ansvarligt. Vi har haft en rigtig god dialog undervejs og nogle meget konstruktive budgetforhandlinger, som jeg gerne vil takke for,” siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune

Med aftalen er der i særlig grad sat fokus på børn, ældre og socialområdet. Med byrådets beslutninger om indførelsen af minimumsnormeringer i Randers Kommune gives der et markant løft til dagtilbudsområdet de kommende år. Samtidigt sikres der med nærværende aftale en økonomisk håndsrækning til socialområdet, så der de kommende år kan skabes fagligt forsvarlige løsninger til imødegåelse af de kraftige stigninger i antallet af særligt dyre enkeltsager.

“Vi er utrolig glade for, at vi både har fundet penge til at kompetenceudvikle lærerne samt til 2-lærerordninger. Disse tiltag vil komme til at hjælpe lille Peter i 4. klasse. Ligeledes er vi lettede over, at det lykkedes at fastholde, at investeringsmodellerne på det sociale område sikrer, at vi i højere grad kan leve op til de handicapplaner, vi har vedtaget. Vi er også glade for, at der er fundet midler til sikre skoleveje for at støtte Harridslev, Assentoft, Gjerlev og Øster Tørslev”, siger Steen Bundgaard og Lise Lotte Frier Pedersen fra Socialdemokratiet.

Men Den udlægning af aftalen mener Velfærdslisten med Kasper Fuhr Christensen i spidsen ikke holder vand. Listen mener nemlig, at budgettet indeholder både skjulte nedskæringer og store rammebesparelser, der ikke opvejes af de penge, der tilføres. Forligspartierne giver lidt med den ene hånd, men tager endnu mere med den anden hånd.

”Samtidig bruges der mange millioner kroner på projekter, der af Velfærdslisten betegnes som overflødige prestigeprojekter”, siger Kasper Fuhr Christensen i en pressemeddelelse.

Også Enhedslisten er meget lidt tilfreds med aftalen. Byrådsmedlem for partiet, Frida Valbjørn

Christensen er på linje med Velfærdslisten i sin bedømmelse af aftalen:

“Budgetforligspartierne har valgt at fastholde tidligere besluttede, ikke-udmøntede besparelser samtidig med, at effektiviseringsbidraget fortsat er en del af budgettet”, skriver partiet i en pressemeddelelse.

“Effektiviseringsbidraget er stort, hvilket vil sige, at der skal rigtig mange penge til, før budgetforligspartierne med rette kan sige, at de har forbedret områderne og ikke bare forringet dem mindre, end planen var i basisbudgettet. Samtidig med at besparelserne er fastholdt, er prioriteringerne fortsat skæve. Vi har brug for flere stemmer til de rigtige velfærdspartier for at rette op på denne skævhed”, skriver Frida Valbjørn Christensen som kommentar til budgetaftalen.

 

Andre partier tilfredse

Partierne i aftalen har alle fået en del af det, de gik efter ved dette års forhandlinger. Både Dansk Folkeparti, SF og Venstre er glade for aftalen. Hos Venstre fortæller borgmesterkandidat Claus Berggren.

“I Venstre er vi glade for, at vi er med til at kunne færdiggøre daginstitutionen i Munkdrup, sådan at børnefamilierne får en nemmere hverdag. Samtidig lægger vi vægt på, at vi nu kan tilbyde virksomheder og borgere en hurtigere sagsbehandling”.

SF´s Rosa Lykke Yde er glad for at de andre partier har lyttet til SF´s ønske i forhold til normeringer og sikring af bedre skolegang på specialområdet.

“Fremrykningen af minimumsnormeringer i dagtilbud og de massive investeringer på socialområdet er for SF grundstenen i dette års budgetaftale, og særligt vigtigt var det også for os at sikre, at vi fik reduceret besparelserne på specialskolen, da også børn med særlige behov fortjener den bedste skolegang”, siger Rosa Lykke Yde, gruppeformand i SF.

Dansk Folkeparti er rigtig glad for det indgåede budget og her særligt, at klippekortet på omsorgsområdet fortsætter i 2022.

“Men også at vi har styr på demografien på området”, siger Frank Nørgaard, gruppeformand i Dansk Folkeparti.

“På infrastrukturområdet er vi også glade for, at aftalepartierne er blevet enige om at prioritere Højsletvej til 2022-2023, da det er en meget vigtig trafikåre for pendlere”, siger han.

De Konservative glæder sig over flere penge til 2-lærerordningen og forbedret infrastruktur. Daniel Madié og Christina Kjærsgaard, der sidder i Byrådet for de Konservative siger i forbindelse med forliget i pressemeddelelsen:

“I Konservative glæder vi os over, at der er afsat seks millioner til 2-lærerordinger, der gavner både de bogligt orienterede, og børn der gerne vil have en erhvervsfaglig uddannelse. Samtidig er det væsentligt, at der er afsat 25 millioner kr. til en forbedret infrastruktur både for skolebørn i form af skolecykelstier og mere effektiv trafik gennem Ringboulevarden og Højsletvej. Og så glæder vi os over, at vi sætter flere penge af til byggesagsbehandling, når det går så rygende stærkt i Randers”.

De Radikale glæder sig over, at der er fokus på det grønne og klimaet. Byrådsmedlem Mogens Nyholm, siger:

“I Radikale Venstre er vi glade for, at der er fokus på klima og det grønne, og at vi nu gennemfører minimumsnormeringer. Dermed giver vi børnene mulighed for en bedre start på livet. Og så er det også væsentligt, at socialområdet får penge, og at der sættes fokus på de udfordringer, der er, således at også fremadrettede udfordringer kan håndteres”.