Musikcaféen Café Von Hatten – i daglig tale bare Hatten – runder 40 år 3. december. Og med sådan en alder skal man selvfølgelig på museum – udstillingen om det legendariske spillested åbner på Kulturhistorisk Museum torsdag 28. oktober

 

PIA ASVIG IVERSEN

pia@dinavis.dk

 

Der har gennem årene været mange meninger om det musikalske fristed i Von Hatten Stræde. Den mere borgerlige del af befolkningen, har til tider haft svært ved at få øje på stedets berettigelse, men de unge og kreative har omfavnet stedets karakteristiske atmosfære og alsidige musikprogram. Her har flere store danske navne haft deres debut. Carpark North, Marie Frank og troubadourerne Lars Lilholt, Johnny Madsen og Allan Olsen, der en tåget aften på Café Von Hatten dannede fundamentet til trioen Dalton.

Von Hatten har siden starten været det sted, hvor alle – uanset politiske eller idealistiske ståsted, men med interesse i kulturen – kunne finde ligesindede. Von Hatten er et helt unikt samlingspunkt, der voksede ud af et årti, hvor de kulturelle græsrødder havde gode vækstbetingelser. Og det er helt unikt, at stedet har eksisteret kun ved hjælp af frivilligt arbejdskraft i 40 år, siger stifter af stedet Kaj Friis Christensen.

“Musikken er i dag den bærende kraft, og det er jo tydeligt vist sig, at det var og er der behov for. Når man tænker på at arbejdskraften bygge på frivillig engagement, er det jo helt fantastisk”.

Tanken bag stedet var en kombination af teater, digtoplæsning og musik – helt i 80´ernes ånd.

 

Von Hatten er en suppegryde af gode idéer

Et museum er et helt unikt sted for ting, der fortjener at blive bevaret – og netop derfor skal Von Hatten have en udstilling i anledning af deres 40 års fødselsdag. Von Hatten har sin helt egen historie i det randrusianske kulturliv – de har overlevet ved hjælp af kun frivilligt arbejde – en helt unik bedrift.

Er du noget ved musikken, så kender du Café Von Hatten. I 40 år har denne lille oase af et kultursted i Randers tiltrukket utrættelige frivillige, utallige gæster, spirende musiktalenter og etablerede musiknavne med stor kærlighed til rytmisk musik.
I år er det 40 siden, at Café Von Hatten åbnede dørene for første gang, og det unikke kultursted er still going strong. Det skal fejres, og det bliver det nu med en mindre særudstilling på Museum Østjylland spækket med kærlige gensyn med 40 års pulserende musikliv på adressen Von Hattenstræde 7.

Det hele startede med en tanke hos kulturentreprenør Kaj Friis Christensen. Sammen med sin hustru Karen Margrethe, syntes han, der manglede et sted for netop hans tanker.

“Vi savnede et hyggeligt sted, hvor man kunne dyrke og nyde lidt teater og musik. Jeg er en typisk igangsætter, og da jeg så de ledige lokaler, fik jeg ideen til at lave en musik og teater café. Min hustru og jeg arbejdede meget med musik og teater, men når vi ville på musikcafé eller lignende, manglede vi et sted i Randers. Målet var et bredt funderet kunstnerisk miljø, hvor vi havde digtoplæsning, teaterarrangementer og musik i bredeste forstand”, fortæller ophavsmanden bag.

Før det var han skuespiller i sit omrejsende børneteater Pling Plong, der de sidste fem år holdt til i Randers.

“Jeg er sådan en type, der aldrig søger job. Jeg skaber noget selv. Og min plan med Von Hatten var, at det skulle løbe rundt som forretning. Jeg lavede et anpartsselskab og skød alle penge ind selv. Disse anparter solgte jeg videre til seks andre, da jeg ikke selv havde tid til stedet længere. Men jeg er da glad for at se i dag, hvordan det kan løbe rundt ved frivillig arbejdskraft. Det er helt fantastisk, synes jeg”.

Dengang var de unges tankegang – måske lidt som i dag – at vi alle skal dele og der skal være plads til alle. Den tankegang havde Kaj det lidt svært med, men er slet ikke ked af, at de unge tænkte og stadig tænker, sådan.

“Jeg synes, det er en dejlig mentalitet at have. Og det er også den mentalitet, der er i dag og det tiltaler mig. Jeg følger jo løbende med i, hvad der sker dernede og er meget imponeret over den energi og initiativlyst, der er”, siger han.

“Jeg ønsker de unge et stort tillykke med de 40 år og ønsker alt mulig held til at fortsætte og udvikle Von Hatten”.

Morten Madsen, frivillig på Von Hatten siden 1989 betegner stedet  som stadiet over “det brune værtshus” med fokus på musik.

“Stedet har altid taget musik seriøst”, pointerer han.

 

Græsrødder skal vandes

Allerede to-tre måneder efter åbningen af Von Hatten, kom Peer Kastrup, der er kendt i musikmiljøet som lydmand siden 1969 – ind i arbejdet med caféen.

“Jeg tog over med at booke musikerne. Jeg tror, vi var omkring seks personer på det tidspunkt”, fortæller Peer Kastrup.

Interessen for ham var musikken. På daværende tidspunkt fandtes der kun Åkanden, som lignende spillested i Randers.

“Vi ville gerne have et lidt anderledes musikprogram. Vi ville gerne have jazz, blues og rock, så vi lavede hurtigt et alsidighedsprincip – der skulle være plads til alle musikgenrer – men også foredrag og udstillinger”, fortæller Peer Kastrup.

Blandt foredragsholderne i starten kan nævnes socialdemokraten Ritt Bjerregaard og forfatter og søfarer Troels Kløvedal.

“Og Allan Olsen startede også i det små på Von Hatten. Han prøvede sine ting af og boede hos mig i forbindelse med sine koncerter, da jeg boede i en lejlighed ovenpå Hatten”, fortæller Peer Kastrup.

Selvom Peer Kastrup forlod Von Hatten for at hellige sig sit eget firma, er han kommet på stedet gennem alle årene.

“Jeg synes, det er fint, at stedet er blevet overdraget til at fungere i foreningsregi. Men om det var en forretning eller forening, så er det sjove, at det har fungeret i alle årene på den ene eller anden måde”, siger Peer Kastrup.

Han mener også – ligesom Kaj Christensen – at stedet i den grad har sin berettigelse i dag.

“Von hatten er et sted, hvor man prøver tingene af – alle idéer er velkomne, og så er der en flok af jævnaldrene unge, der i kraft af hinanden og deres kreative tilgang til tingene, kan få det til at ske. Derfor synes jeg i den grad også at Von Hatten har sin berettigelse i dag”, pointerer han.

Randers har gennem de sidste to årtier fået mere og mere kultur på plakaten i kraft af Værket, Turbinen og Randers Teater. Tante Olga er også et alsidigt sted, men som de andre tre, en forretning. Von Hatten er i en kategori for sig, da stedet alene drives ved hjælp af frivillige medarbejdere og netop dét gør, at der er plads til græsrødderne. Og græsrødder skal vandes ellers bliver scenerne tomme på både Værket, Randers Teater, Turbinen og Tante Olga.

 

Stadig lysten der driver

Musikken har i fire årtier været samlingspunktet på tværs af generationer på Café Von Hatten, og mange, mange tusinde musikere har gennem årene stået på den lille intime scene. Flere talenter er også for alvor slået igennem den musikalske lydmur og er senere blevet store navne på den landsdækkende scene.

”Vi er selvfølgelig – og med rette, synes vi – stolte af at være med til at udklække store navne i dansk musik. Men stoltheden over gennem 40 år at være en del af en oase af et kultursted, hvor musikelskere har skabt og fået store musikalske oplevelser, og hvor frivillige lige fra starten til den dag i dag har lagt oceaner af arbejdstimer og passion, er mindst lige så stor, ” understreger Morten Madsen fra det lokale lydstudie Popshit Records.

Udover at være frivillig på Von Hatten, spiller han også flere koncerter med forskellige bands på stedet.

Det er de frivillige, der tegner stedet – det er deres skyld, at der stadig er noget, der hedder Von Hatten – og i dag – ligesom førhen – er de unge forbi stedet i kortere eller længere tid.

Et par af de nye frivillige, der er tilknyttet caféen er Kristian Skjødt-Ladefoged på 28 år og Thea Nørgaard Feldager 22 år. De endte begge som frivillige mere eller mindre ved et tilfælde. Men i begge tilfælde fordi deres omgangskreds talte andre unge, der kom på stedet.

Og det var Thea der tog initiativ til udstillingen om Von Hatten sammen med Nathalia Friis Eriksen, der også er frivillig på caféen.

“Jeg fandt ud af at der var et jubilæum på vej og så besluttede jeg mig for at gå i gang med de bunker af papirer, plakater, programmer og videobånd der lå rundt omkring i lokalerne. Jeg satte mig på gulvet med kasserne og så væltede det bare ud med guldgruber. Der er virkelig meget historie fra stedet, og det synes jeg da fortjener en udstilling”, siger hun.

Derfor gik hun på Lokalhistorisk Museum og de var med på idéen.

“Der er virkelig meget sjovt materiale fra dengang man klippede og klistrede plakater og programmer og alle de billeder der er fra de forskellige arrangementer og koncerter. Det er virkelig sjovt at grave i”, siger hun med et smil.

Kristian synes også, at det er på sin plads med en udstilling med Von Hatten. For ham har stedet en helt særlig plads, for her kan han komme selvom han er en introvert sjæl, og har brug for tid og plads til at udfolde sig. Det får han netop på Von Hatten, der kan rumme alle mennesker.

“Jeg er vokset op i en lille landsby, hvor jeg havde to legekammerater. Det gik ikke så godt”, siger han og griner.

“Og jeg kan huske, da jeg var til det første fællesmøde på Von Hatten, fik jeg den følelse at her kunne jeg vokse og have det fællesskab, jeg altid havde savnet. Det var en følelse af forløsning, at jeg nu havde et sted at høre til som menneske, og jeg begyndte faktisk at græde af lettelse”, fortæller han.

Lige nu huser Underværket Von Hatten, mens renoveringen af den fredede bygning står på. Og Kristian er lettet over at Von Hattenstræde 7 nu bliver reddet:

“Men jeg er samtidig også sørgmodig”, siger han.

“Jeg kan godt være lidt bange for at stedet atmosfære ikke rykker med tilbage, når renoveringen er færdig. Og jeg håber ikke, vi skal til at genopfinde os selv, men at ånden flytter med tilbage”, siger han.

 

Kærester på Von Hatten – nu gift

Jørgen Holmegaard, der blandt andet spiller i Niels Klapper Fisken, har gennem adskillige år også været frivillig på Hatten, og det var der, han mødte sin hustru, Line Kjær Kappel.

“Siden 1986 er jeg kommet der rigtig meget – både som frivillig og som musiker. Når du går på musiklinjen på Paderup, så er det der, du hænger ud”, fortæller han.

Det var det i hvert fald dengang. Og det var musikken han kom efter. Det var de gode gamle Randers-musikere som Kallehauge og Broadbridge og blandt andet bandet Honky, der spillede meget dengang – også til gym-festerne.

“De var vores helte dengang”, siger han og smiler.

“Og gymnasieeleverne var rigtig godt repræsenteret ved fredagsraketten dengang”, husker han.

Dengang havde stedet ry for at være et sted, hvor kommunisterne kom og røg hash, men det er stedet jo langt fra, griner Jørgen.

“Der er altid kommet mange forskellige mennesker på Von Hatten – og det var jo stedet, hvor du kan finde et interessefællesskab, og jeg er stolt over det musikprogram, vi har og har haft på Von Hatten. For det er musikken, der driver stedet, og vi var også højt på bookingbureauernes liste engang. Det er flot for sådan et lille sted”, siger han.

Jørgen er fra Randers, og Line er fra Langå. Og var man fra Langå gik man enten på gymnasiet og i byen i Hadsten eller Randers. Line valgte det første, men en veninde fik hende slæbt med til Randers.

“Du skal man på Von Hatten, sagde hun til mig”, fortæller Line.

“Så op gennem min gymnasietid kom jeg så jævnligt på Von Hatten, og da gymnasiet stoppede skulle jeg selv til at opsøge steder at gå i byen, når ikke lige studiekammeraterne var med. Så jeg begyndte at komme der mere jævnligt og endte så som frivillig i nogle år”, fortæller hun.

Og det var netop som frivillige, hende og Jørgens veje krydsede – de blev kærester i 2002 og i 2009 blev de så gift. I dag har de to børn Karla på 12 og Oskar på ni år – ægteparret arbejder begge som folkeskolelærer og ifølge eget udsagn kommer de ikke nok på Von Hatten længere.

“Ind imellem er vi der, og Jørgen spiller også hver år til jul med Niels Klapper Fisken. Af og til tager vi vores børn med, for at introducere dem til stedet. Og vi har en del venner, som vi har lært at kende dernede. Jeg har faktisk lige lavet en kortklub med veninder, jeg kender derfra. Så Von Hatten venskaber er noget man tager med sig”, siger Line.

 

Bygninger er reddet

Fonden til Bevarelse af Gamle Bygninger i Randers Kommune har efter lange forhandlinger købt den fredede ejendom Von Hatten Hus. Der er udarbejdet et skitseforslag til indretning af huset, hvor Von Hatten fortsat skal bestå.

Senest har A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal støttet renovering af Von Hatten Hus med tre millioner kroner, fortæller Fondens sekretær Henri Amsler:

”Det er en stor hjælp til realisering af projektet. Vi er meget taknemmelig for støtten, som betyder, at det fredet Von Hatten Hus kan bevares”.

Det indledende arbejde med renoveringen er netop påbegyndt og arbejdet forventes afsluttet til september 2022.

Von Hatten Hus bygningen har været nødlidende i mange år på grund af manglende vedligeholdelse. Slots- og Kulturstyrelsen har i 2020 udstedt påbud med det formål at sikre bygningen. Fonden til bevarelse af gamle bygninger i Randers købte bygningen for et år siden.

Huset er et vigtigt sted for Randers ungdomsmiljø såvel som kulturliv. Udover Musikcaféen kommer bygningen fremover til at rumme mødelokaler til lejere med relation til stedets særlige miljø. Derudover indrettes to boliger i tagetagen.

Randers kommune og staten har også bidraget til projektet, dels via byfornyelsesstøtte på i alt fire millioner kroner (to millioner fra staten og to millioner kroner fra kommunen), dels via en bevilling på i alt fem millioner kroner.

De samlede udgifter til renovering af Von Hatten Hus er beregnet til i alt 14 millioner.

 

Udstillingen

De mange frivillige på Café Von Hatten er et af omdrejningspunkterne i den lille jubilæumsudstilling, fordi kultur- og musikstedet ganske enkelt ikke ville eksistere uden deres indsats. Stedet køres udelukkende på frivillig arbejdskraft – både i drift og ledelse –  og sådan har det været fra starten tilbage i 1981.
Udstillingen viser blandt andet en videofortælling om de unge frivillige, der fortæller om, hvordan de mødtes igennem kærlighed til musikken.

Udstillingen om 40 år med Café Von Hatten som en uomgængelig del af det randrusianske kultur- og musikliv, indeholder også et møde med stifter af Café Von Hatten, Kaj Friis-Christensen og den lokale lydmand Peer Kastrup, der har været med siden starten i 1981.
Mød i udstillingen også musiker Marie Frank, der fik sit første betalte job på Von Hattens scene. Og Carpark North, der i år 2000 blev Randersmestre i Rock på stedet og fortæller, at de uden Von Hatten måske ikke var blevet ved at spille musik sammen!

I miniudstillingen kan du også glæde dig til at se en række genstande fra de mange år med Von Hatten. Her er blandt andet de gamle lydskodder, der har hængt på caféen siden starten med plakater af årtiers musik. Der er den originale pengekasse, sjove genstande som Von Hatten-jakken, Von Hatten-stolen – og ikke mindst – Von Hatten-kondomet!
Desuden er der et væld af billeder, videoer, og plakater.

”Udstillingen giver et indblik i en subkultur på Café Von Hatten i 40 år for de mennesker, der ikke kender til dette lille kultursted. For dem, der kender stedet, vil det være et dejligt gensyn med en tidslomme og et indblik i, hvordan stedet drives i dag, ” siger Morten Madsen.

Også en del koncerter og videodokumentation af begivenheder på stedet er blevet bevaret. Morten Madsen er videomand – kameramand – og derfor gik han på Lokalhistorisk arkiv og spurgte efter de  videobånd, der var blevet indleveret gennem årene.

“Og så fandt de kasserne med 150 videobånd, som stadig stod urørt i kælderen. Nu skal de spilles over digitalt, så de kan blive bevaret for eftertiden”, fortæller han.

 

 

Mini-udstilling: 40 år på Hatten er åben fra torsdag 28. oktober til søndag 2. januar 2022 kl. 10 – 16 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.

Det er gratis adgang.

Udstillingsåbning torsdag 28. oktober kl. 16. Alle er velkomne.