De 30 valgsteder i Randers Kommune er klar med trygge rammer for at stemme 16. november. Alle valgsteder følger nemlig de gode vaner fra Sundhedsstyrelsen, fortæller Kommunaldirektør i Randers Kommune Jesper Kaas Schmidt

 

PIA ASVIG IVERSEN

pia@dinavis.dk

 

Indenrigs- og Boligministeriet har sammen med Sundhedsstyrelsen udsendt en særlig vejledning til landets kommuner om sikker afvikling af valg så Corona ikke forhindrer nogen i at stemme.

“Vi har jo et genåbent samfund, hvor det vigtige er, at vi alle holder fast i de gode vaner om at holde afstand, spritte af og lufte ud. Og sådan er det også på alle kommunens valgsteder, hvor man i løbet af valgdagen sørger for at følge de gode vaner,” siger Jesper Kaas Schmidt.

“I forhold til valget har vi hele tiden arbejdet med, at det skulle afvikles med afsæt i de gode vaner, så alle trygt og roligt kan afgive deres stemme. Valget er vigtigt, fordi vi ved at sætte vores kryds får indflydelse på vores hverdag. Så selvfølgelig er vi klar til, at man trygt kan stemme med,” siger han.

Jesper Kaas Schmidt fortæller endvidere, at der i lyset af Statsministerens udmelding på mandagens pressemøde, vil blive taget hensyn til vælgerne og deres eventuelle utryghed i forbindelse med valghandlingen:

“Først vil jeg sige, at det at afgive stemme, ikke er meget anderledes end at gå ud at handle. Dermed også sagt at alle selvfølgelig er velkommen til at medbringe deres eget skriveredskab, hvis de er utrygge ved at bruge de blyanter, der er tilgængelige i stemmeboksene”, siger han til Din Avis.

Derudover er det muligt at vogn-stemme – det vil sige at de vælgere, der er ekstra utrygge, kan få en valgtilforordnet ud til bilen, hvor de så kan afgive deres stemme.

“Det kan lade sig gøre, hvis man for eksempel er i følgeskab med en ægtefælle eller anden person. Den person kan så hente en valgtilforordnet, der vil komme udendørs. Men det er kun i de tilfælde, hvor borgeren ikke er tryg ved at gå ind i det udluftede lokaler, for det er normalt en metode, der kun benyttes, hvis man er meget gangbesværet”, siger Jesper Kaas Schmidt.

Ønsker man at medbringe eget skriveredskab, kan man for at være på den sikre side, fremvise det til en valgtilforordnet inden krydset sættes.

“På den måde er du helt sikker på at din stemme ikke risikere at blive kasseret, hvis det vurderes at dit skriveredskab ikke dur. Men jeg vil sige, alt er tilladt undtaget glimmertusch”, slår han fast.

På de kommunale valgsteder er der værnemidler til fri afbenyttelse – det vil sige for eksempel mundbind og håndsprit.

Valgstederne åbner kl. 8.00 og lukker kl. 20.00 tirsdag 16. november. Som noget nyt skal man i år ikke gå til et bestemt valgbord, men kan registrere sig ved det bord, der er ledigt. På den måde undgås lange køer.

Hvis du ikke har modtaget dit valgkort på valgdagen, så skal du møde op på dit afstemningssted, hvor du får udstedt et nyt valgkort mod fremvisning af gyldig legitimation. Her kan bruges et sundhedskort, kørekort, pas eller lignede som legitimation.