Når man bevæger sig rundt i Randers gader, er der mange flotte ting der frister i byens butikker. Mange af byens unge bruger da også alt, hvad de har på fine ting eller andet, der kan forsøde tilværelsen, men ikke desto mindre kan det være en god idé at gemme bare en smule af sin løn eller SU og i stedet begynde at investere. Læs med her og få gode råd til at komme i gang med at købe aktier.

Mange nye investorer har de seneste år valgt at kaste sig ind på aktiemarkedet, og det kan der være flere grunde til. Negative renter er uden tvivl en af grundene til at så mange nu vælger aktier, men også opdagelsen af, at her kan der være mulighed for at tjene penge kan meget vel have lokket nogle ud af busken. Lær at handle med aktier og du vil se, at her kan der være mulighed for et andet liv end et med slid og slæb, hvis du gør dig umage og er dygtig.

Købere og sælgere

Det første man skal forstå, når man vil købe aktier er, at for at kunne købe, skal der være en, der vil sælge. Børsen er ikke en butik, men snarere en slags markedsplads, hvor man kan købe og sælge mellem hinanden. Selvom en aktie har en kurs, er det ikke nødvendigvis den pris, aktien koster. En aktie koster det, som nogen vil sælge til, og omvendt kan man få det for sine aktier, som nogen vil betale.

Spredning er redning

Når man handler med aktier, er det vigtigt at sprede sine investeringer over forskellige selskaber og sektorer for på den måde at være eksponeret mod flere brancher men også for at minimere sin risiko. Således kan man søge at have både bankaktier, forsikring, medico, tele, IT, tank og råvarer og dermed få en bid af kagen i alle disse brancher. Samtidig er man beskyttet mod, at en af sektorerne kommer ud for et krak, for da har man stadig de andre.

Hav styr på din risiko

Netop risiko er noget, man som både ny og erfaren investor bør have fokus på. Det kan være fristende at hoppe med på potentielle raketter, men i aktiemarkedet er der ingen garantier, og man bør derfor polstre sig med mere sikre aktier. En god strategi er at investere mindst 50% af sin portefølje i gode, solide selskaber som dem i det danske C25-index. Samtidig kan man have 35% i lidt mindre sikre og endelig kan man vælge at allokere 15% af sin portefølje til at lege med ved at investere i højrisikoaktier, hvor der er mulighed for en stor gevinst men altså også at aktien går til bunds og pengene er tabt.