Nicklas Friis Vestergaard fra Bistroteket havde aldrig troet, han skulle tage sejren ved dette års Danish Oyster Cup. Han er ny i gamet, men har med en masse videotræning og fokus overhalet de rutinerede kræfter.

ANDERS MICHAELSEN

Nicklas Friis Vestergaard arbejder til dagligt som kok på Bistroteket i Randers. Men når han ikke står og kokkererer i restauranten, så har han en helt særlig passion for østers – og i særdeleshed det at åbne dem hurtigt. Rigtig hurtigt. 

Det er ikke ligefrem den sport, der bliver vist og talt mest om på tv. Her er det på mange måder også et nicheunivers for de få indviede, som Nicklas Friis Vestergaard bevæger sig i – befolket af fiskere og kokke, som med stor entusiasme mødes årligt for at kappes om at dreje, stikke og skære i de særlige skaldyr i en dyst, hvor det handler om at være hurtigst. 

”Jeg har især kigget på, hvordan Michael Moran fra Irland gør det. Han er sådan lidt Ronaldo indenfor østersåbning.”

– Nicklas Friis Vestergaard, kok ved Bistroteket.

Og indenfor det nichekosmos ved man godt, hvem der er Michael Laudrup, og hvem der sidder på bænken. Det gjorde Nicklas Friis Vestergaard i hvert fald, da han tilbage i oktober tog til Rømø for at dyste mod landets bedste østersåbnere.

”Det var det mest sindssyge. Det, jeg gik efter, var en femteplads, og så går jeg hen og vinder. Det er nok det mest sindssyge, jeg har prøvet i min karriere som østersåbner,” siger han. 

Nicklas Friis Vestergaard begyndte først at konkurrere i 2019 – og bare to år senere stod han og havde sat landets mest rutinerede østersåbnere på plads.  

Det var dødt løb i finalen, men færre fejl og pænere åbnede østers gjorde Nicklas Friis Vestergaard til mester ved Danish Oyster Cup 2021.

”Det havde jeg sku ikke lige regnet med,” siger han selv om bedriften.

Videotræning og fyret

Selvom det er gået hurtigt med at blive mester, så er det ikke noget, man kommer sovende til.

”Jeg har set alle de videoer, jeg har kunnet komme i nærheden af på Facebook, Youtube og hvad der ellers er af forskellige teknikker til at åbne med. Jeg har især kigget på, hvordan Michael Moran fra Irland gør det. Han er sådan lidt Ronaldo indenfor østersåbning,” fortæller Nicklas Friis Vestergaard

Alt fra hvordan man skal stå, til hvordan de store koryfæer åbner deres første østers er blevet nærstuderet og øvet. Nicklas Friis Vestergaard bestilte som optakt til turneringen selv en hel masse østers hjem. Her blev de mange skaldyr brugt på at øve sig i ikke at skære ind i østersene, og andre var med rent fokus på hastighed. 

Men optakten til Danish Oyster Cup 2021 har langtfra været optimalt og primært været præget af videotræning i et mærkeligt år, hvor jobsituationen har taget en del fokus. Corona betød nemlig, at kokken mistede sit arbejde på hotel- og spisestedet Nørre Vosborg i Vestjylland.

Danish Oyster Cup

  • Er en turnering i hurtigst og pænest at åbne 30 østers. Blev afholdt i oktober på Rømø, som en del af Danmarks Østers Festival. 
  • 17 deltager stillede op – primært kokke og restauratører fra hele landet. Hvor seks dommere skulle fordele strafpoint for eventuelle fejlåbninger. 
  • Første gang Danish Oyster Cup blev afholdt var i 2012.

”Vi gik i en periode fra at have 600 gæster hver eneste weekend til kun at have 50. Og så de var nødt til at fyre nogen, og det blev så mig. Men det betød så, at jeg kunne vende tilbage til Bistroteket i Randers, hvor jeg har været før.” 

Tilbage til Randers vendte kokken, der så i stedet kunne tage til Rømø i oktober for at dyste om titlen som den bedste østersåbner sammen med sin chef på Bistroteket, Johanne Ægidiussen. 

Så blodet sprøjter

”Sindssygt” og ”vanvittigt” er nogle af de superlativer Nicklas Friis Vestergaard selv bruger om triumfen der fulgte til Danish Oyster Cup på Rømø. Ser man billeder fra turneringen, så vidner de også om en hovedperson, der dårligt nok forstår, hvad der er sket. 

Indtil det punkt, hvor al mening ophørte, havde han dog ramt øjeblikke af komplet fokus.

”Jeg skar mig undervejs ned i håndfladen på grund af, at mundingen på selve østersen kan være meget skarpt. Men det mærkede jeg slet ingenting til. Det vil jeg have gjort, hvis jeg var derhjemme. Men det gør man ikke, når man konkurrerer,” siger Nicklas Friis Vestergaard, der ramte den rigtige balance mellem fart og præcision. 

For til Danish Oyster Cup går det ud på at åbne 30 østers så hurtigt som muligt. Men de skal ikke bare åbnes, de skal også åbnes pænt, så de kan serveres til et kyndigt dommerpanel. Og her er der strafsekunder for at skære i østersene, hvilket blev en ret afgørende detalje i finalen.  

Der var der nemlig fuldstændig dødt løb mellem Nicklas Friis Vestergaard og Mathias Nørskov fra Madklubben i Aarhus.

På 3 minutter og 36 sekunder havde Nicklas Friis Vestergaard åbnet 30 østers. Her var Mathias Nørskov egentlig hurtigere til at åbne sine 30 østers, men da han fik flere strafsekunder lagt oveni for en række mindre pæne åbninger – stod de to kokke med nøjagtigt samme sluttid. Og her vandt Nicklas Friis Vestergaard så for at have fået færrest strafsekunder.

”Jeg tror faktisk aldrig, det er sket i Danish Oyster Cups historie, at to har haft den helt samme sluttid, men det må du ikke hænge mig op,” siger kokken og tilføjer:

”Men vildt var det.”    

Små udenlandsforventninger

Med sejren ved Danish Oyster Cup kigger Nicklas Friis Vestergaard nu allerede fremad, når han til næste år skal repræsentere de rød-hvide farver i udlandet. En gang i marts skal han til Grebbestad i Sverige, til det der kan betegnes som de nordiske mesterskaber, ligesom han også skal til europamesterskabet i Galway, Irland.

Og selvom man lige har stået som sejrsherre, så regner kokken ikke med, at han bare skal op ’hensidan’ for at feje alt modstand af banen til de nordiske mesterskaber.

”Jeg går efter ikke at være den sidste. Jeg træner og køber en fustage med østers hver anden uge, som jeg kan øve mig på, og så fortsætter jeg med at se for mange videoer, som jeg plejer. Jeg ved allerede, at jeg ikke kommer til at ligge oppe i toppen ved de nordiske mesterskaber, fordi der kommer folk, der har vundet europa- og verdensmesterskaber. Og der er jeg ikke endnu. Men jeg går efter at komme så langt op ad rangstigen som overhovedet muligt,” fastslår kokken.