Nogle mænd har svært ved at hitte på ønsker til jul og fødselsdage. Men der er mange muligheder.

BJARNE JENSEN

Tiden er inde til at tænke på, hvad der skal ligge under juletræet. Mænd og fædre kan være lidt svære at købe gaver til. ”Jeg mangler ikke noget, ” lyder det ofte fra især modne mænd. Lidt presset kan de måske komme op med svaret ”nogle nye sokker”. Så er det jo heldigt, at håndarbejde, herunder strikning, i den grad er oppe i tiden. Brug din hobby og gør et lidt fantasiløst familiemedlem glad.

Hvis du ikke er en mester med pindene, kan du selvfølgelig også købe sokker. Nogle af de mere muntre muligheder finder du på happysocks.com, hvor der virkelig er skruet op for kreativitet, farver og design. Har manden en særlig interesse, kan du for eksempel finde gaveæsker med motiver som Bowie, Monty Python eller øl.

Nyt til køkkenet

Mange mænd nyder at gå i køkkenet. Også her gælder det gamle råd om, at man aldrig må gå ned på udstyr. Der er masser at vælge i mellem, hvis du vil glæde den kræsne kok.

Hvis han gerne begiver sig ud i det asiatiske køkken, er en wokpande vigtig. Bomagasinet har kåret Ken Hom Excellence Wok i kulstofstål som årets wokpande 2021, men der er rigtigt mange modeller at vælge i mellem.

Et godt stegetermometer kan også være en god støtte, især når der skal stege bordet. Prisportalen Pricerunner har samlet resultaterne af en række tests, og vinderen blev Thermapen ONE med Weber iGrill 2 på andenpladsen. Det sidstnævnte kommer i øvrigt ind som nummer et i kategorien ”Bedste bluetooth-termometer”.

Hvis manden har brug for at få opgraderet sine evner som køkkenchef, eller hvis han skal i gang med madlavningen fra bunden, så er det en oplagt mulighed at lægge et madkursus under træet.

Timm Vladimirs Køkken i Aarhus har for eksempel hold i mexicansk mad, nyt nordisk køkken og så et hold med den beskrivende titel ”Bøf og bajere”.

Cook & Talk i Silkeborg er en anden udbyder af madkurser. Stedet udbyder kurser som ”Middelhavet og Mad”, ”Mad og sundhed” og flere kurser, hvor webergrillen er omdrejningspunkt for madlavningen.

Årets smarte ure

Udstyret er ikke kun vigtigt i køkkenet. Mænd holder også af at have de rigtige gadgets med på motionsturen. Sitet techradar.com er ikke i tvivl om, at den bedste smartwatch til prisen netop nu er Apple Watch SE, men det er kun det rigtige valg for ejere af en iPhone.

Hvis du skal give en gave en motionist med en Android-telefon, fremhæver Techradar Samsung Galaxy Watch 4 som det bedste bud. Et stykke længere nede på listen kommer Fitbit Versa 3, som til gengæld har den fordel, at det spiller sammen med både Apples iOS-system og Android.

Smartwatchs og andre former for målinger af fysisk aktivitet nævnes flere steder som en trend, der kun vil blive forstærket i 2022. Det samme gælder en anden trend, som voksede under nedlukningerne. Da fitnesscentrene lukkede, flyttede folk deres træning hjem i stuen og brugte kroppens egen vægt i deres øvelser.

Bodyweight-træning bliver formentlig kun endnu mere populær, og den kræver ikke meget udstyr. Du kan slippe billigt om ved gaveindkøbet, hvis du giver ham et sæt kraftige træningselastikker.

Ud at vandre

Corona-nedlukningerne forøgede også mange menneskers lyst til at komme ud i naturen. Vandringer og traveture blev til åndehuller i hverdagen, og en hel del både mænd og kvinder har holdt fast i den form for udendørs aktivitet.

Man kan selvfølgelig sagtens begive sig ud i naturen på egen hånd, men en tur med en lokalkendt guide er en anden mulighed. Flere arrangører tilbyder ture rundt om i landet, både dagsture og nogle, der strækker sig over flere dage. På portalen outdoor365.dk udbyder arrangører deres ture, og her kan du finde en gave til vandringsmanden.

Du kan også give ham en bog som inspiration. Vandreture i Danmark er en praktisk guide til 134 spændende og naturskønne vandreture i hele landet. Så er der så at sige noget at gå i gang med. Bogen er skrevet af Torben Gang Rasmussen, og alene det navn burde garantere kvaliteten.

Hvis manden ynder at give eksempler på sin farhumor, så kan forlaget Citatplakat levere inspiration til at hænge op på væggen. En af de vitser, som står på plakaten, lyder sådan her: ”Hvad kaldes en nisse, der er elektriker?” … ”En watt-nisse!”

Nye og kendte krimier

Læsestof hænger for det meste ikke på væggen. Lidt mere traditionelt får de fleste de trykte ord fra bøger og andre trykte medier. Bestseller-forfatteren Ken Follets nye bog hedder ”Aldrig”, og den handler om, hvordan en uforudset handling skaber en kædereaktion, der sætter gang i det, der aldrig måtte ske.

Danmarks mest kendte krimiforfatter, Jussi Adler Olsen, har netop udgivet niende del af sagaen om Afdeling Q. Titlen er Natriumchlorid, og forfatteren har valgt at lade plottet udspille sig i skyggen af corona-epidemien og alle restriktioner, som den har ført med sig.

En anden krimi, som har fået et nyt liv, er Kastanjemanden af Søren Sveistrup. Mange har fået lyst til at læse bogen, fordi den er forlæg for Netflix-serien af samme navn.

I den mere muntre afdeling findes tv-værten Peter Ingemanns Den Gyldne Hest, hvor omdrejningspunktet er en brun bodega. Selvom udgangspunktet er humoristisk, men undervejs forplanter alvoren sig også til læseren. Historien er drevet af Peter Ingemanns store, erklærede kærlighed til de brune værtshuse.

Sammen om at løse gåder

Fra Den Gyldne Hest til Guldbrikken, som er navnet på en kåring af årets bedste brætspil. Her i 2021 blev spillet ”MicroMacro: Crime City” tildelt juryens specialpris. Spillet handler om at samarbejde og løse kriminalgåder i en fiktiv by. Spillet er en af mange brætspils-nyheder, som familierne kan få mange timer til at gå med i juledagene og efter nytår.