Handicapcenter Kronjylland kæmper stadig for overlevelse. Centret er netop bevilget 100.000 kroner fra Randers Kommune.

KATHARINA ANDERSEN

Det har længe set sort ud for Handicapcenter Kronjylland, der er alvorligt truet på dens eksistens.

Nu har centret fået bevilget 100.000 kroner som et rente- og afdragsfrit lån fra kommunen, så handicapcentret kan udarbejde en konkret plan for, hvordan og om centret kan fortsætte i fremtiden.

Siden 2015, da badelandet Water & Wellness slog dørene op for gæster i Randers, har Randers Kommune udelukkende brugt svømmebadet til visitering til genoptræning af handicappede borgere, og det har Handicapcenter Kronjylland i dén grad mærket på økonomien.

Formanden kæmper videre

Den frivillige bestyrelsesformand for Handicapcenter Kronjylland, Lars Pedersen, har siden 1988 stået i spidsen for centret, men nu frygter han for fremtiden. Centret er ved at være så slidt, at det efterhånden er svært at huse de mange besøgende, så der skal renoveres, hvis centret skal fortsætte, fortæller han.

”Nu vil vi lave en gennemgang af centret, så vi ved, hvor meget vi skal renovere for og om det overhovedet kan betale sig. Problemet er, at flere og flere gerne vil komme i centret, men centret er altså ved at være en gammel dame, og på et tidspunkt kan det ikke mere,” siger Lars Pedersen.

De 100.000 kroner skal derfor bruges på ekstern hjælp, og der skal igangsættes en større undersøgelse af mulighederne i centret.

Han fortæller desuden, at Handicapcenter Kronjylland i alt har efterspurgt 500.000 fra Randers Kommune, og at centret i øvrigt stadig er til salg.

”Der er faktisk interesserede købere, som synes, at prisen er okay, men de siger, der skal tre mand til at afløse Marianne, som er vores medarbejder. Hun arbejder mellem 60-80 timer om ugen, og det er kun på den måde, vi kan få det til at løbe rundt. Jeg arbejder selv frivilligt,” siger Lars Pedersen.

Velbesøgt center

Her op mod jul lægger særligt mange borgere vejen forbi handicapcentret, fortæller Lars Pedersen.

Derfor er han ked af, at centret er lukningstruet, for det er især kræftpatienter og andre syge, som bruger stedet, og mange af dem er der ikke plads til i Water & Wellness, som også har et varmtvandsbassin. Det vil efterlade flere hundrede borgere uden et sted at gå hen, frygter Lars Pedersen.

”Hvad skal de mennesker gøre, som går her? Der er ingen svømmehaller i Danmark, der kan fungere uden kommunalt tilskud. Vi får ingenting,” siger han.

Indtil videre har Randers Kommune sagt god for, at handicapcentret kan låne 500.000, og Lars Pedersen har atter tænkt sig at klø på fra januar.

”Så må vi se, hvad rapporten viser til den tid.”