Da Region Midt for godt et år siden etablerede deres Covid-19 Testcenter i Paderup var planen, at det skulle blive til udgangen af 2021. Den plan er skredet en del gange – nu er udsigten at centret bliver på adressen på Juventusvej til foreløbig udgangen af 2022.

PIA ASVIG IVERSEN

Da Regionen gik i gang med at etablere testcenter i Paderup i september sidste år, var planen at det skulle kunne fungere til udgangen af dette år. Men som vi nok alle ved er udviklingen af den igangværende pandemi mildest talt uforudsigelig på grund af de forskellige varianter, der dukker op med cirka et halvt års mellemrum. Derfor er Direktør på Regionshospitalet Randers, Jonas Dahl, der står for testcentret, også lidt forsigtig i sine fremtidsplaner for centret på Juventusvej, da Din Avis fanger ham over telefonen kort før jul.

”Da corona ramte i marts 2020, troede vi faktisk, den ville forsvinde efter Påske samme år, men vi ved jo alle, at den forudsigelse ikke holdt. Så tidsplanen er flyttet en del gange siden. Derfor har vi nu også en forventning om, at der skal foretages PCR-tests langt ind i 2022, om det bliver længere kan jeg ikke afvise”, siger han og fortsætter:

”Pandemien bliver ved med at udvikle sig, og man kan som bekendt ikke spå om fremtiden ifølge Storm P.”, siger han og griner let.

”Dermed sagt at vi er i en løbende dialog med Randers Kommune om matriklen på Juventusvej, da det er dem, der ejer grunden”.

Jonas Dahl fortæller også, at Regionshospitalet har et rigtigt godt samarbejde med Randers Kommune om leje af grunden.

”Vi kan fastholde placeringen, så længe det er relevant, også selvom der er stor usikkerhed i smittestigningerne og med de varianter, der dukker op”, fortæller han.

Hos Randers Kommune fortæller Borgmester Torben Hansen, at der ikke på noget tidspunkt har været et potentiel salg af den pågældende erhvervsgrund, som derved har stået i vejen for en forlængelse af regionens lejeaftale på Juventusvej.

”Vi står overfor en kæmpe samfundsmæssig opgave med hensyn til PCR-tests, og den påtager vi os først og fremmest”, siger borgmesteren og fortsætter:

”Lige nu har vi som kommune fokus på at løse den opgave. Og der har faktisk heller ikke været forespørgsler på netop den grund”.

Han fortæller, at regionen indtil videre har lejet grunden i to år med mulighed for forlængelse.

”Og så ser jeg det også som en vigtig opgave, at vi kan sikre en nogenlunde central placering af et testcenter samtidig med, at vi løser opgaven”, siger han.

Økonomien og personale

Det er regionshospitalet Randers, der står som lejer af matriklen. Regningen for lejen tages af en særlig Covid-19 konto. Denne post sendes til Region Midtjylland, der sender den videre til Finiansministeriet, der så refunderer pengene.

”Det går faktisk ret uproblematisk. Vi er i en helt ekstraordinær kritisk samfundssituation, og jeg er glad for at en ting som dette foregår gnidningsfrit”, siger Jonas Dahl.

I takt med at smittetallet i øjeblikket stiger voldsomt, har man også skulle opskalere personalet. Og også her synes Jonas Dahl, direktør for Regionshospitalet Randers, at det går rigtig godt.

”Selvom det tager tid at oplære nyt personale, synes jeg at det går godt med rekrutteringen. Vi har en del ansat, der har sabbatår og en del der venter på at begynde på et studie. Derfor kan de arbejde hos os i længere eller kortere tid. Og så er der en del, der kan få en del erfaring i klientkontakt og som kan stifte bekendtskab med sundhedssektoren, som de så kan bruge videre i deres studie. Det er jo godt for begge parter. Og så jeg synes generelt, at vi er heldige med at så mange gerne vil hjælpe til i en situation som den, vi oplever i disse år”, siger han.

Noget af personalet er også i rotation mellem ansættelser af regionen eller Falcks kviktestcenter. Men Jonas Dahl oplever at dette også sker helt uproblematisk, da der er personale nok til at dække huller.

Din Avis beskrev kort før jul problemet med at nogle folk overfuser poderne i testcentret, og at der derfor er ansat en vagt på stedet, hvor 5000 personer dagligt testes. Derfor står der altid en vagt til at håndtere både køen, den upassende opførsel og beskyttelse af poderne, fortalte Bodil Møller Andersen, der er leder af Testcenter Randers til Din Avis. 

Testcentret på Juventusvej i Paderup, der åbnede i uge 44 sidste år, var en del af en plan om at etablere i alt syv faste testcentre i Region Midtjylland. Sammenlægningen betød, at de hvide telte, der før blev testet i, blev pakket sammen og afløst af vintersikre pavilloner.

Svar på PCR-testen kan ses på sundhed.dk.