To mænd har fået en dom på to et halvt års fængsel for at have stjålet våben med ammunition ved et indbrud.

JEPPE RAFN

Natten til tirsdag 16. november 2021 fik politiet et opkald fra en kvinde i Hammel, der undrede sig over, at to mænd luskede rundt og læssede ting af en trailer og ind i en bolig midt om natten.

Østjyllands Politi sendte en patrulje, der kort efter ankom og kunne se, at mændenes bil var pakket med møbler, og at der også lå et koben og en boltsaks i bilen.

De to mænd på 32 og 45 år blev anholdt, og inde i boligen fandt politiet et våbenskab, som de havde været ved at bryde op.

Våbenskabet indeholdt to jagtgeværer og en riffel med tilhørende ammunition, der ligesom møblerne viste sig at være stjålet kort forinden ved et indbrud i en landejendom i Kousted nordvest for Randers.

Begge mænd blev sigtet for indbrud og for under særligt skærpende omstændigheder at have transporteret og opbevaret flere funktionsdygtige skydevåben. De blev senere samme dag fremstillet i grundlovsforhør og har siden da siddet varetægtsfængslet i sagen, som nu har været for Retten i Randers.

Meget alvorligt

Østjyllands Politi oplyser i en pressemeddelelse, at de to mænd på 32 og 45 år begge blev kendt skyldig og dømt for besiddelse af skydevåben i det offentlige rum under særligt skærpende omstændigheder. Dommen løb på ubetinget fængsel i to år og seks måneder. Den yngste af mændene fik en måned oveni, fordi han også blev dømt for nogle andre mindre forhold.

»De to mænd havde fat i tre farlige skydevåben, der potentielt kunne have forvoldt alvorlig skade på andre. Heldigvis fik politiet fat i mændene, og jeg er tilfreds med, at de få måneder efter anholdelsen nu er blevet dømt. Sager om skydevåben i det offentlige rum tager retten meget alvorligt, og det afspejlede straffen også,« siger senioranklager ved Østjyllands Politi, Jakob Beyer, i pressemeddelelsen.

Anklageren uddyber overfor Lokalavisen Favrskov, at det er fast retspraksis, at man får en dom på mindst to et halvt års fængsel for at overtræde Straffelovens paragraf 192a, hvis man bliver dømt skyldig i besiddelse af skydevåben og tilhørende ammunition i det offentlige rum. Og det gælder også, selvom våbnene havde været låst inde i våbenskabet.

Nægtede våbenkendskab

Anklageren fortæller, at de to mænd i retten erkendte at have begået indbruddet, men nægtede, at de var klar over, at det var et våbenskab med våben, de havde stjålet. De mente, at det muligvis kunne have været et pengeskab, men ifølge anklageren havde mændene i grundlovsforhøret snakket om, at det nok var våben, og det var sammen med nogle andre omstændigheder medvirkende til, at retten gav anklageren medhold i, at de havde stjålet våbenskabet med fortsæt.

Begge mænd udbad sig betænkningstid i forhold til at anke dommen.

Den 45-årige mand kommer fra Galten-området, og den 32-årige mand er fra Hinnerup-området. At de blev anholdt i Hammel hænger sammen med, at den 32-årige mands kæreste bor på adressen, hvor de midt om natten læssede tyvekosterne af.