Stine Falk Eiby fortæller om det, hun beskriver som et overgreb, for at hjælpe andre, der har prøvet det samme.

AF STEN BRØGGER

»For et år siden var jeg udsat for et overgreb.«

Sådan starter byrådsmedlem i Randers Kommune, Stine Falk Eiby, et facebookopslag, hvori hun beretter om, hvordan hun i 2021 angiveligt blev udsat for et seksuelt overgreb på et hotelværelse i København.

»Jeg var tryg. Jeg var samlet med gode venner. Alligevel skulle jeg vågne op dagen efter på et hotelværelse med en, der tidligere havde været min ven og nu var min gerningsmand. Den nat var jeg udsat for et overgreb, og det bliver en nat, jeg aldrig glemmer. Men det bliver også en nat, jeg har brug for at komme videre fra. At kæmpe imod,« skriver hun i opslaget.

Til avisen fortæller 25-årige Stine Falk Eiby, der til daglig læser til lærer på VIA University College i Aarhus, at hun har gjort sig mange tanker om at skrive opslaget.

»Jeg har villet åbne mit hjerte, og det har jeg gerne villet længe. Jeg vil gerne fortælle om det og sørge for, at overgreb er noget, folk snakker om. Ikke mindst for at hjælpe andre til at gøre det samme. Det er ikke noget, man skal føle er et tabu, siger hun og fortsætter:

»Men jeg er en meget åben person, og det været lidt vanskeligt at finde ud af, hvad jeg kunne tillade mig at sige. Mine bekymringer har hele tiden været, at enten ville nogen kigge ned på mig, eller også ville jeg dele noget, der gik over folks grænser. Noget, de ikke havde lyst til at være i. Det handler nok også meget om mine egen fordomme i forhold til, hvordan folk vil reagere.«

Mødt med kærlighed

Stine Falk Eiby har selv kun oplevet støtte efter det, hun beskriver som et overgreb.

»Fra det sekund, jeg ringede, var mine venner på pletten og fik gjort dagene nemmere at komme igennem. Min familie var fantastisk. Jeg var ikke et sekund i tvivl om, at de ville have gjort hvad som helst for mig. De lyttede til mig og mine behov og tilsidesatte deres egne i hele den måned, jeg var bosat hos dem efter overgrebet. De hjalp mig allesammen med at komme videre, så jeg igen kunne leve mig liv,« skriver hun i opslaget på Facebook.

Overgrebet fandt sted i forbindelse med et møde i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) i København, oplyser Stine Stine Falk Eiby til Lokalavisen.

»Det skete på et hotelværelse. Det var meningen, vi begge to skulle overnatte der, og vi havde hver vores seng. Vi var ikke fulde, da det skete,« siger hun.

Ikke sigtet, ikke dømt

Manden, der ifølge Stine Falk Eiby begik overgrebet, blev efterfølgende hverken dømt eller sigtet, oplyser Stine Falk Eiby.

»Der var ikke beviser nok. Det er fair. Sådan er vores retssystem, og det er faktisk helt okay,« skriver hun i opslaget.

Af facebookopslaget fremgår det, at manden var en ven, som Stine Falk Eiby sammen med andre venner var på en tur til København med i foråret 2021.

Har du tænkt på, at folk i din omgangskreds kan regne ud, hvem personen er, og at du dermed hænger en mand, der hverken er blevet dømt eller sigtet ud?

»Det er noget, jeg har tænkt over, for jeg har også respekt for vores retssystem. I det her tilfælde er min omgangskreds så stor, at folk ikke kan vide, hvem det er, med mindre jeg har fortalt dem det.«

Stine Falk Eiby slutter facebookopslaget af med følgende:

»Nu er min historie ude. Det har jeg brug for, så jeg kan komme videre og så jeg kan være med til at hjælpe. Jeg har det godt i dag. Jeg er hjertens taknemmelig over mine venner og familie. Det har ikke været et nemt år. Men i gør at det er det hele værd. Tak for jer.«