Bryggeriet Royal Unibrew er havnet på en liste over store danske virksomheder, som er i fare for at få lukket for gassen. Men skulle det ske, så er firmaet, der blandt andet står bag Randers-øllen Thor, klar til at skifte energikilde med kort varsel. Men forbrugerne kan dog godt forvente højere priser.

AF ANDERS MICHAELSEN

65 store danske virksomheder kan risikere at stå uden gas. Energistyrelsen har meddelt landets største gasforbrugere, at opstår der en forsyningskrise på det danske gasnet, så skal virksomhederne selv finde energimæssige alternativer.

Og den hypotetiske situation er ikke blevet mindre aktuel af krigen i Ukraine, hvor Vesten har ramt Rusland med en række sanktioner. Sanktioner, som har fået russerne til at rasle med sablen og true med en række modsanktioner – heriblandt at lukke for gassen.

På listen over danske virksomheder, der har fået Energistyrelsens varsel står Royal Unibrews bryggeri i Faxe. Og er man en blanding af lokalpatriot og øltørstig – kunne man måske få den bange anelse, at Randers-øllen Blå Thor, som bryggeriet blandt andet står bag, kunne blive sat i bero, hvis Vladimir Putin skulle lukke for gassen. Men hos bryggeriet er man umiddelbart klar, hvis det skulle komme så vidt.

»Vi forventer absolut, man kan blive ved med at købe produkterne, og jeg synes, vi har gjort meget for at sikre forsyningerne. Men kan der risikere at komme små prisstigninger over det næste års tid, så er svaret, at det kan der nok,« siger Lars Vestergaard, CFO i Royal Unibrew.

»Der er mange ubekendte i det, for hvis de (russerne) lukker for gassen, kommer der så også problemer med olien? Så det kan godt være svært helt præcist at skitsere, hvad konsekvenserne vil være. Men hvis de lukker for gassen, og der er olie, så kan vi skifte over til det på vores bryggerier,« lyder det fra direktøren, der tilføjer:

»Men der er så også nogle afledte effekter for nogle af vores leverandører, de bruger jo også gas til at lave flasker og dåser, og malterierne (lokalitet, hvor malt bliver fremstillet) bruger også gas, så der kan komme nogle afledte effekter, som vi ikke helt er herre over. Så det vi gør nu, det er, at vi bygger så meget lager op, som vi overhovedet kan komme afsted med lige i øjeblikket og producerer på livet løs, så længe vi kan.«

Prisstigninger næsten uundgåeligt

Det er især, når urten skal koges, at man bruger meget energi. Og bliver Unibrew nødt til at klare den proces ved at skifte fra gas til olie på sit bryggeri, så bliver det ifølge Lars Vestergaard umiddelbart dyrere for forbrugeren i sidste ende.

»I et normalt år er gas både renere og billigere end olie, men lige nu har gaspriserne fløjet rundt omkring, så der har været dage, hvor det har været væsentligt billigere at bruge olie, så det kommer lidt an på, hvor markedet ligger henne,« siger han, men tilføjer:

»Men risikoen for, at det bliver dyrere for forbrugeren er meget høj. Det er næsten uundgåeligt. Også hvis man kigger på mange af de råmaterialer vi bruger, så bliver byg dyrere, aluminium bliver dyrere, energi blive dyrere og det at lave flasker og dåser samt transporten frem og tilbage bliver dyrere.«

»Men alt indenfor rimelighedens grænser. Det kommer jo ikke til at koste 100 kroner for en flaske øl. Vi snakker jo ikke mange kroner mere per kasse, men lidt dyrere bliver det,« lyder det fra bryggeridirektøren.

Det er Unibrews opfattelse, at rigtig mange flaskeproducenter kører på gas, men spurgt til om det så kan blive en mangelvare, hvis der bliver lukket for gassen, så afhænger det af hvilken type flasker, man snakker om.

»Vi har jo også mange af vores øl på returflasker, så jeg vil tro, at der er en stor chance for, man kan blive ved med at få øllene, da flaskerne jo kan blive genbrugt igen og igen. Det er mest vores produkter, der er på engangsflasker og dåser, hvor vi kan risikere at få problemer,« siger Lars Vestergaard.