Med pølsevogn, taler og mulighed for at gå på opdagelse blev der forleden holdt rejsegilde på bygningen, hvor kendt musikcafé snart igen kan holde til.

AF CECILIE BISGAARD

Projektet har været længe undervejs, men nu begynder man at kunne se enden på det hele. Det blev fejret forleden, da der var rejsegilde på Von Hatten Hus, hvor den legendariske Café Von Hatten har til huse – eller hvor den til november i hvert fald igen kommer til at have adresse.

Til rejsegildet var både håndværkere, naboer og andre interesserede inviteret indenfor. Karen Smed, der er formand for Fonden til Bevarelse af Gamle Bygninger i Randers Kommune, holdt tale. Det er fonden, der ejer bygningen. Efterfølgende var det muligt at få en pølse fra en pølsevogn.

I dagens anledning var en pølsevogn kørt frem. Foto: Cecilie Bisgaard

»I gamle dage holdt man rejsegilde for at skræmme onde ånder væk. Vi har skiftet meget ud, så der er forhåbentlig ikke flere onde ånder her. Jeg håber, de fløj ud sammen med flere end 100 duer, der boede på loftet,« sagde Karen Smed i sin tale og fortsatte:

»Det er noget særligt at renovere et fredet hus. Der er ingen lette løsninger. Men vi har været heldige med at få nogle dygtige folk, der kan deres håndværk. Der var mange overraskelser – også til vores budget – og vi kan vist roligt sige, at vi fik huset reddet i sidste øjeblik. Nu skulle det gerne stå de næste 200 år.«

Karen Smed fortalte, at der var mange overraskelser til budgettet, da renoveringen først var gået i gang. Foto: Cecilie Bisgaard

Hattens ånd

Blandt de fremmødte var der også rosende ord til renoveringen.

»Det bliver så rart at komme herned igen,« sagde en kvinde, mens folk stadig strømmede til.

En mand var heller ikke i tvivl om, at selvom meget er blevet skiftet ud, så har det ikke taget charmen fra den gamle bygning.

»Hattens ånd er her stadig,« sagde han til Karen Smed.

Fordi bygningen er fredet, skal man bevare så meget som overhovedet muligt. Men der var ikke meget, der duede. Kun meget få tagspær kunne genbruges. Foto: Cecilie Bisgaard

Efter talen kunne folk gå på opdagelse i bygningen, der nogle steder stadig mangler at få gulv på. Mens mange gæster tog turen op ad de smalle, hjemmebyggede trætrapper helt op under tagspærene, der stadig ikke er blevet beklædt, gik de fleste af håndværkerne ud for at få en hotdog i pølsevognen.

Her fangede avisen også Bjarne Bang, der er arkitekt og rådgiver på renoveringen. Han sidder også i bestyrelsen for Fonden til Bevarelse af Gamle Bygninger i Randers Kommune.

»Den største udfordring har været det hele – særligt hvor dårligt huset har været. Det var dårligere, end vi havde regnet med, og der var meget, der var råddent eller ikke duede. Men vi har brugt det, vi kunne, og opbygningen er gået fint,« sagde han.

Til rejsegildet var bygningen stadig meget bar indvendig. Til november skal det gerne være indflytningsklar. Foto: Cecilie Bisgaard
“Hvis vi skal holde flere unge her i byen, så er det vigtigt med et sted som det her, der kan tilbyde noget andet end Storegade,” sagde Karen Smed. Foto: Cecilie Bisgaard
Her har nogle håndværkere – eller måske onde ånder – sat deres præg på Von Hatten Hus. Foto: Cecilie Bisgaard
På den ene etage er gulvet endnu ikke lagt. Foto: Cecilie Bisgaard
Foto: Cecilie Bisgaard