10. april er dagen, hvor økologiske gårde landet over lukker køerne ud af fra sit indendørs »vinterhi« og på græs igen. Lokalt er det i Krogsager, at man kan komme på gårdbesøg hos Lene og Lars Jørgensen og se køerne blive lukket ud.

ANDERS MICHAELSEN

Lørdag den 10. april klokken 12 – for at være helt præcis – er det, at den landsdækkende begivenhed, der også går under navnet Økodag finder sted. Her bliver de økologiske køer lukket ud i det fri, efter at have haft tag over hovedet siden november. Og faktisk er det et mindre tilløbsstykke – også for andre end landmænd i overalls.

For lokalt kan 3.000 besøgende kigge forbi Lene og Lars Jørgensens økologisk landbrug i Krogsager på Økodagen. Her kan man komme på gårdrundtur, klappe køer, se hvordan en malkerobot virker og smage på økologiske slagteri- og mælkeprodukter. Det helt store tilløbsstykke er dog, når de store kreaturer bliver lukket ud igen.

Hvilket er en speciel dag for en fagmand, men også en blandet fornøjelse.

»Et eller andet sted glæder man sig til at få køerne ud, men på den anden side er man også bekymret for, om der er nogen af dem, der bliver trådt på. Vi prøver jo at lave det så sikkert som muligt. Men det er jo nogle store dyr, der har fart på – så lige i øjeblikket, at det sker, er det en blandet fornemmelse,« siger Lars Jørgensen og griner nervøst.

Aha-oplevelser

Han og konen Lene har brugt meget tid på at planlægge dagen, og når man igen byder indenfor på gården – efter to år uden gæster grundet corona, så skyldes det, at man gerne vil vise, det arbejder og den hverdag, der ligger bag de varer, de fleste blot er vant til at hente i supermarkedet.

»Vi håber bare folk kigger ud og får deres eget indtryk af, hvad der foregår på en gård. Og så håber jeg da, at de får et positivt indtryk af det vi laver,« siger Lars Jørgensen.

»Der plejer at være nogen, der får sig en aha-oplevelse. ”Nå, er en ko virkelig så stor?” og ”spiser den så meget”. Det er nogle helt simple ting, som man måske ikke har behov for at vide, men som man får at vide.«

Nærmest verdensmestre i økologi

Lene og Lars Jørgensen har haft gården i Krogsager i 26 år, og gården har altid været økologisk.

»Da vi købte gården, var den økologisk. Og det har gården faktisk været siden 1988. Dengang kiggede de andre landmænd jo også underligt på den tidligere ejer. ”Jaja, det går nok snart over,” sagde de, men det var jo godt set dengang,« fortæller Lars Jørgensen.

Siden da er der sket en masse både med det økologiske landbrug, danskernes efterspørgsel og udbuddet af økologiske varer. Ifølge Lars Jørgensen er danskerne helt i toppen, når det handler om at tage imod de økologiske varer.

»Jeg ved ikke, om de er verdensmestre, men det er i hvert fald tæt på i forhold til at spise økologisk,« siger den garvede landmand.

Men hvis det forholder sig sådan, er der så overhovedet behov for en dag, hvor man gør opmærksom på sit økologiske landbrug?

»Ja, jeg tror man skal blive ved med at gøre opmærksom på det økologiske landbrug. Det er ligesom, når Netto og Brugsen sender reklamer ude hver uge for at sige, vi er her stadig. Og vi skal blive ved med at fortælle, at vi er her, og vi kæmper for at drive et landbrug uden tilsætningsstoffer. For vi er her ikke uden, der er nogle kunder, der vil købe økologisk – så man skal ikke tage noget af det for givet, selvom kendskabet til økologiske varer er stort,« fastslår Lars Jørgensen.

Skulle man få lyst til at besøge gården, så sker det som tidligere nævnt lørdag i tidsrummet 10-14, det er gratis men kræver en booking på økodag.dk.