Tusindvis af ukrainere er ansat i landbruget, der kvitterede med stor donation til det krigshærgede land.

AF JEPPE RAFN

På Landboforeningen Kronjyllands generalforsamling torsdag 24. marts 2022 overrakte formand Christian Jensen en check på 200.000 kroner til Røde Kors Hadsten-Hinnerup. Pengene skal gå til at hjælpe Ukraine både lokalt og i det krigshærgede land, oplyser Landboforeningen i en pressemeddelelse.

»Vi er alle sammen meget berørt af krigen i Ukraine. I vores erhverv har vi mere end 6.000 ukrainere ansat, og vi forsøger hver især at bakke op om dem, så godt vi kan. Vi lytter, og vi giver dem den frihed, de har brug for. Nogle har tilbudt bolig til deres familie, og andre har doneret et kontant beløb på landsplan. I vores bestyrelse følte vi også, at vi var nødt til at gøre noget som forening,« sagde Christian Jensen, da han overrakte checken på 200.000 kroner til Margit S. Larsen fra Røde Kors Hadsten-Hinnerup.

Hun var meget taknemmelig.

»Tusind tak for den flotte donation. Pengene gør en kæmpe forskel for os. Det er faktisk det største beløb, vi nogen sinde har modtaget, og der er brug for hjælp. Flere ukrainske familier står uden noget som helst, når de kommer hertil. De har brug for hjælp, indtil formaliteterne er kommet på plads,« sagde Margit S. Larsen.

En svær tid

Krigen i Ukraine var et af hovedemnerne på generalforsamlingen, og hårene rejste sig på armene af de godt 100 medlemmer, da Ditte Mølgaard trådte ind ad døren og med den fineste stemme sang Kaj Munks ’Den blå anemone’. Hun blev akkompagneret af Jesper Andersen på guitar.

»Tusind tak for det smukke nummer,« sagde Christian Jensen og fortsatte:

»Det er svært at lave en beretning for tiden. Det sidste skrev jeg i aftes. Jeg vågner hver morgen klokken fem – så begynder det at rumstere i mit hoved. Hvad sker der i Ukraine? Hvad sker der med grisepriserne? Hvad sker der med mælkeprisen? Det er os, der sørger for, at folk får noget at spise, men har de råd til at købe det? Det er svært det her,« understregede formanden.

Vil spille med

Henrik Lund, administrerende direktør for Naturli’ Foods, lagde også vejen forbi generalforsamlingen. Han fortalte om virksomhedens succes med at producere plantebaserede fødevarer og arbejdet med at få de plantebaserede produkter ind på mejerihylderne som et alternativ til de traditionelle produkter. Hans oplæg skabte en god debat i salen, oplyser landboforeningen.

»Det er altid en fornøjelse at blive udfordret, og Henrik gjorde det rigtig godt. Der er ingen tvivl om, at der er et marked for plantebaserede fødevarer, og at vi skal spille med. Vi vil ikke stå uden for døren og se på,« sagde Christian Jensen, der på generalforsamlingen blev genvalgt som formand.

Anette Nørgaard Jensen, Finn Bay-Smidt, Jesper Kviesgaard Thomsen og Poul Jakob Bønløkke blev genvalgt til bestyrelsen. Carl Johan Schultz blev genvalgt som suppleant.