Nu kan man nominere sin landsby til at blive Årets Landsby.

Det sidste år har coronaens bånd sluppet sit tag i os og åbnet for atter at dyrke fritidsinteresser og fysiske fællesskaber, men som samfund oplever vi fortsat, at flere og flere mistrives og føler sig ensomme.

På tværs af generationer og geografi er der udfordringer i danskernes mentale og fysiske sundhedsbillede, men netop i landsbyerne har hjælpen vist sig ofte at være inden for rækkevidde.

Derfor er temaet for Årets Landsby ”En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden” og komitéen for Årets Landsby vil gerne se de gode eksempler på, at landsbyerne har været dén udstrakte hånd, der var brug for:

»Landsbyer har helt særlige muligheder for – og evner til – at tage hånd om hinanden, uanset om man har boet i landsbyen i 100 år eller lige er kommet hertil, måske endda som flygtning. Her kender vi hinanden og har ofte stærke fællesskaber på tværs, og det lever man simpelthen længere af. Det kunne være spændende at se eksempler på, hvad landsbyerne kan og gør, for jeg tror, at der er noget vigtigt at lære for hele vores samfund, hvis vi kunne blive bedre til at tage hånd om hinanden,« siger den nye formand for bedømmelseskomitéen Helene Simoni Thorup.

Åbent for ansøgninger

Frem til 14. juni 2022 er vinduet åbent for ansøgninger fra landsbyer, der har gjort en forskel med tiltag målrettet at forbedre den mentale og fysiske sundhed i kampen mod ensomhed og mistrivsel.

For at komme i betragtning skal landsbyen have under 1.500 indbyggere og sende en ansøgning med en beskrivelse af de aktiviteter, de har gennemført, der taler ind i årets temaet ’En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden’.

Læs mere om ansøgningskrav og -udformning på https://www.landdistrikterne.dk/aarets-landsby/

Prisen for Årets Landsby blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 26. gang. Prisen uddeles af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Sidste år blev prisen uddelt til Stjær i Skanderborg Kommune under temaet ’Den Nytænkende Landsby’.

sra