Både kommunens driftsfolk og adskillige forretningsdrivende i midtbyen gjorde Randers midtby endnu flottere.

KIAN JOHANSEN

»Det handler om fællesskab og sammenhold,« lød det fra citychef Mette Bræmer Jensen, da omtrent 40 fra kommunens driftsafdeling, indehavere og ansatte fra en stor del af byens butikker tirsdag morgen gjorde midtbyen renere i en fælles indsats.

Tidligere eventkoordinator hos Randers Cityforening, Anne Mette Dych Olsen, kom tilfældigt forbi og var dybt imponeret af at se sin og Mette Bræmer-Jensens ide ført ud i livet. »Nej, hvor ser det bare godt ud. Og hvor er der mange der hjælper til. Det er fantastisk,« lød det. Foto: Kian Johansen

Det er ikke altid, at der bliver gjort så grundigt rent med et smil på læben, men det var tilfældet tirsdag, hvor flere af de ansatte i butikkerne også fik en lille snak med de kommunale folk, der hver morgen tager deres runder for at holde midtbyen ren.

Lars Pedersen fra Fotomax får en kop kaffe skænket af Mette Bræmer-Jensen, citychef. Foto: Kian Johansen

»Ja vi hilser jo tit på hinanden gennem ruderne. Vi har en fælles mission i at holde Randers ren. Men vi holder os jo ofte til vores inde i butikkerne, mens de kommunalt ansatte møder tidligere,« lyder det med et smil fra Lars Pedersen fra Fotomax, inden han får sig en velfortjent kop pause-kaffe og et rundstykke sammen med to af de kommunalt ansatte driftsfolk og blandt andet Christina Brogaard Lund fra Fru Lunds butik, samt Hanne Koch fra Galleri Randers.

»Det er jo ikke meget, to timer her til morgen. Men hold da op, vi er nået i bund flere steder,« lyder det fra flere af dem, der fik fjernet især klistermærker fra el-skabe, skilte og mastelygterne.

Omkring 40 fra byens cityforening og fra Randers Kommunes driftsafdeling tog en ekstra tørn, for at holde byen ren. Foto: Kian Johansen

Knofedt og klistermærker

Forinden var alle samlet på Rådhustorvet for at gøre planen tydelig. Der skulle bruges knofedt og alt det materiel, som kommunen havde taget med. Der var både ukrudtsbrændere, spande med rengøringsmiddel, løvsugere og koste.

Især de små skrabere til at fjerne klistermærker var i høj kurs hos flere af byens forretningsdrivende og flere måtte vente på, at kunne låne én.

Frank Kvols Neergaard fra Sportigan fik fjernet en ‘erotisk’ plakat fra midtbyen. Foto: Kian Johansen

Frank Kvols Neergaard fra Sportigan fik blandt andet has på en lyserød plakat, med et budskab fra en Erotikmesse i Fredericia i forrige måned, mens især klistermærker fra AGF og FCK’s fangrupperinger røg af lygtepælene.

De kommer oftest op, når klubberne går en fanmarch gennem midtbyen og er ikke en fast del af kommunens renholdning i hverdagene, der er nok andet for de flittige hænder at fjerne, blandt andet cigaretskod og slikpapir.

Driftsleder Ulrik Von Benzon finder en bøtte med væske til at fjerne grafitti frem til Søren Hornemann, der ejer B&O Randers. Grafitti og klistermærker var de flestes primære mål denne tirsdag. Foto: Kian Johansen

Fælles ide

Ideen om at holde Randers ren i et fælles samarbejde mellem kommunen og cityforeningen fik citychef Mette Bræmer Jensen og den tidligere eventkoordinator hos Randers Cityforening, Anne Mette Dych Olsen for flere år siden. Men især coronaen har afholdt dem fra at føre den ud i livet. Nu blev det op til den kommende Verdensmålsfestival om fredagen, hvor også byens butikker deltog.

Anne Mette Dych Olsen kom tilfældigt forbi og var dybt imponeret af at se sin og Mette Bræmer-Jensens ide ført ud i livet.

»Nej, hvor ser det bare godt ud. Og hvor er der mange der hjælper til. Det er fantastisk,« lød det.

»Jeg kan love dig, at det her bliver ikke sidste gang, at vi gør det. Det må gerne blive en tradition og jeg tænker to gange om året. Om foråret og måske op til jul,« lød det energisk fra Mette Bræmer-Jensen.

Frank Kvols Neergaard fra Sportigan supplerede for egen regning:

»I Silkeborg involverer de også borgerne i rengøringsdagen, så det bliver et fælles projekt for hele byen. Det ville da være fedt at gøre det samme her i Randers.«

Frank Kvols Neergaard fra Sportigan og Brian Blaabjerg fra Randers Kommune udvælger sig en taktik til at fjerne klistermærkerne. Foto: Kian Johansen