Snart kører der en minibus fra Randers rundt i Lviv i Ukraine med flygtninge og nødforsyninger.

Bilen er en gave, som det er blevet muligt at sende af sted til det krigshærgede land ved et unikt samarbejde mellem frivillige organisationer og lokale firmaer i Randers.

Bøn om hjælp

YMCA i Lviv henvendte sig til deres danske søsterorganisation, KFUM og KFUK, med en bøn om hjælp. Bevægelsen har et kæmpebehov for at have en bil til at køre flygtninge ud af Ukraine og hente mad med videre til de flygtninge, som den lokale organisation har boende hos sig. Denne bøn om hjælp kunne KFUM og KFUK i Randers/Djursland ikke sidde overhørig, og i løbet af rekordtid blev pengene fundet, og et udvalg stablet på benene.

KFUM og KFUK har sammen med Randers Y’s Men’s Club stået for indkøb af bilen. Valget faldt på en brugt Mercedes Taxi fra AutoC, der solgte bilen til under indkøbspris. Bilen skulle have skiftet nogle reservedele, så to mekanikere hos JAC Randers brugte deres fritid på at klargøre bilen. Firmaet Ejnar Hessel, Randers, leverede reservedele til under indkøbspris til projektet. Buchs Grafisk har lavet reklamerne og sat dem på bilen, som forhåbentlig giver den et helle i krigen.

Ved en ceremoni i lørdags blev nøglerne overrakt til Olexandra Sorokopud. Hun er leder for YMCA Lviv og tidligere ansat i UNHCR, som er FN’s flygtningeråd. Olexandra har sammen med de andre ansatte og frivillige i YMCA kæmpet for at genopbygge den ukrainske kultur og styrke frivillighed og demokrati i landet. Efter Ruslands invasion af Ukraine har Olexandra og de andre frivillige dog arbejdet benhårdt for at etablere humanitær hjælp til flygtninge fra de østlige dele af landet.

Unge fra KFUM og KFUK kører bilen til Berlin, hvor den bliver overdraget til folk fra Ukraine, som kører den hjem.

gs