Restaurantejeren fra Mariager genvalgt med akklamation på opstillingsmøde til atter at være Dansk Folkepartis kandidat i Djurskredsen ved næste folketingsvalg.

AF LARS NORMAN THOMSEN

Der var ingen slinger i valsen, da Dansk Folkeparti forleden på Ryomgård Hotel, der i moderne tider er omdøbt til Deja Vu, genvalgte Kim Christiansen, 65, til partiets folketingskandidat i Djurskredsen.

18 fremmødte partimedlemmer, ligeligt fordelt mellem Norddjurs og Syddjurs, gav fuldtonet opbakning til Kim Christiansen, der har været medlem af Folketinget fra 2005-2019.

Kim Christiansen har således mod på et comeback til Christiansborg trods et eftertrykkeligt nederlag ved det seneste Folketingsvalg 5. juni 2019 og masser af palaver på de indre linjer i Dansk Folkeparti.

Danske Folkepartis mangeårige transport- og færdselsordfører fik i 2019 blot 1.156 personlige stemmer i Østjyllands Storkreds. Det var kun fjerdeflest blandt Dansk Folkepartis kandidater. Foran ham var Hans Kristian Skibby med 2.834, Mette Hjermind Dencker 2.348 og Sten Thomsen med 1.412 stemmer.

Da alt endnu var lysegrønt hos Dansk Folkeparti ved valget i 2015 scorede Kim Christiansen mere end dobbelt så mange personlige stemmer som ved valget fire år senere.

Kim Christiansen blev første gang opstillet som folketingskandidat for Dansk Folkeparti i 1999. Han har været kandidat for Dansk Folkeparti Djurskredsen siden 2010.

Mit andet hjem

Kim Christiansen har aldrig haft planer om at forlade politik trods begmanden ved det foregående valg, understreger han.

»Nej, overhovedet ikke. Jeg ser fremad mod næste valg og er meget tilfreds med, at der fortsat er opbakning til mig i både Norddjurs og Syddjurs,« siger Kim Christiansen.

»Et fremmøde på 18 stemmeberettigede synes jeg er fint i betragtning af, at partiet også havde lagt et EU-møde i Aarhus samme dag.«

Kim Christiansen CV

Politisk historik
Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i Østjyllands Storkreds, 13. november 2007 – 5. juni 2019.
Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i Århus Amtskreds, 8. februar 2005 – 13. november 2007.
Kandidat for Dansk Folkeparti i Djurskredsen fra 2010.
Kandidat for Dansk Folkeparti i Skanderborgkredsen, 2007-2010.
Kandidat for Dansk Folkeparti i Grenåkredsen, 2004-2006
Kandidat for Dansk Folkeparti i Hammelkredsen, 1999-2004.
Parlamentarisk karriere
Tidligere transportordfører og færdselsordfører.
Tillidshverv
Medlem af byrådet i Mariager Kommune 2001-2006, medlem af teknik- og miljøudvalget.
Medlem af kommunalbestyrelsen i Mariagerfjord Kommune 2006-2011, medlem af sammenlægningsudvalget 2006, medlem af udvalget for teknik og miljø 2007-2011.
Medlem af Skatteankenævnet Randers-Mariagerfjord 2005-2011.
Formand for Færdselssikkerhedskommissionen fra 2016.

Indehaveren af det kombinerede spisested og kro, A’porta i Teglgade i Mariager, tøver ikke med at kalde Djursland sit andet hjem.

»Jeg har været kandidat på Djursland i mange år efterhånden og kender området særdeles godt. Derfor er jeg klar til at tage fat, hvor jeg slap, og kæmpe for bedre infrastruktur. Det er synd at sige, at en motorvej helt til Grenaa er rykket tættere på, men det vil jeg have øverst på min dagsorden, og jeg mener, at med den udvikling, der sker på Grenaa Havn, er gode argumenter for at kæmpe kampen på ny,« siger Kim Christiansen.

Tror på Messerschmidt

Kim Christiansen er ikke blevet skræmt af de mildest talt kaotiske tilstande i Dansk Folkeparti med en folketingsgruppe som efter valget af Morten Messerschmidt som ny partiformand nærmest med et pennestrøg mistede seks ud 16 medlemmer til løsgængernes rækker.

»Jeg tror på Messerschmidts projekt, og jeg stemte også på ham ved formandsvalget i Herning,« siger Kim Christiansen.

– Hvad er det Morten Messerschmidt kan tilføre Dansk Folkeparti?

»Først og fremmest kan Morten bidrage med nye øjne på vores politik, og det har også været nødvendigt. Kristian (Thulesen Dahl, red.) var kørt lidt træt. Vi er ved at gennemgå vores arbejdsprogram og få det opdateret, så det passer nutiden, så jeg mærker allerede ny energi.«

– Du frygter ikke, at Morten Messerschmidt vil trække Dansk Folkeparti til højre i en nationalkonservativ retning, som jeres kernevælgere ikke kan identificere sig med? I forvejen er der i den blå side kamp om at være mest nationalkonservative?

»Dansk Folkeparti vil altid være et parti, der vil holde hånden under de svage, som ikke kan klare sig selv. Det bliver der ikke lavet om på. Vi vil altid hjælpe mennesker i nød, også de, der har det svært udenfor landets grænser, men vi vil sende dem hjem igen. Det er ikke meningen, at de skal bo her permanent. Først og fremmest vil vi hjælpe vores egne.«

»Problemet i blå side er lige nu, at vi ender med at fragmentere os selv, som venstrefløjen gjorde det i 1970’erne, fordi der er alt for mange partier. Det betyder, at vi kan risikere stemmespild på op til 5-6 procent ved næste valg, fordi der vil være partier, som får mindre end to procent af stemmerne. Det vil gøre det endnu sværere at få en blå statsminister efter næste valg, og det er tudetosset.«

Støjberg for klog

Kim Christiansen tror ikke på, at der kommer endnu et blåt parti inden næste folketingsvalg i form af et politisk projekt fra den tidligere Venstreminister og guldfugl i visse egne af Jylland, Inger Støjberg, som han kender vældig godt og er tæt på.

»Jeg kender Inger og har altid haft det fint med hende. Jeg tror, hun er for klog til at starte et nyt parti. Hun ved godt, at det bliver opad bakke.«

– Med prominent støtte fra DF’ere som Peter Skaarup og Kristian Thulesen Dal, så ligger vejen åben for Inger Støjberg?

»Jeg ved udmærket, at de har det fint med hinanden, Peter, Kristian og Inger, men jeg tror fortsat ikke, at hun starter et nyt parti. Hun ved, hvor meget der skal til rent organisatorisk, og hvor meget det vil kræve af hende personligt.«

– Du vil ikke hoppe over til Inger Støjberg, hvis hun danner et nyt parti?

»Nej, det vil jeg bestemt ikke. Jeg er medlem hos Dansk Folkeparti, og det bliver jeg ved med at være.«

– Hvordan har du det med, at seks partifæller pludselig forlader folketingsgruppen?

»Det er deres valg, men vi har for mange løsgængere i Folketinget. Det er blevet for nemt bare at forlade sit parti, fordi man ikke lige kan lide lugten i bageriet. Jeg havde respekt for de, der forlader deres parti, hvis de så også gav deres mandat videre og forlod deres stol i folketingssalen. Men vi ser desværre, at de bliver siddende. Sikkert fordi de ikke vil sige nej til en årsløn på 750.000 kroner plus månedlig sekretærhjælp på 40.000 kr. Sekretærhjælp, som de jo tidligere solidarisk skulle sende til partikassen.«

»Jeg ved godt, at Grundloven ikke opererer med partier, men når du bliver valgt til Folketinget, er det for et parti, og så er det lige meget, om du hedder Hans Kristian Skibby eller noget andet. Jeg er tilhænger af, at det blev skrevet ind i Grundloven, at man giver sit mandat videre, hvis man forlader sit parti midt i en folketingsperiode, men det er noget langvarigt noget med ændringer af Grundloven, men i det mindste kunne man forlange, at folk havde så meget pli, at de sad folketingsperioden ud for deres parti og herefter meddelte, at de ikke genopstillede.«

For lille til nationalparker

Kim Christiansen har også en politisk kæphest, som han vil forfølge, der har mest med Syddjurs at befatte: Ikke overraskende Nationalparken.

»Jeg har altid syntes, at ideen med nationalparker rundt omkring i Danmark, er noget underligt noget. Vores land er ganske enkelt for lille til den slags. Når man sammenligner med Yellowstone (USA’s førstenationalpark, red.), som vel er på størrelse med Jylland, så er nationalparker i Danmark noget pjat. Aktuelt på Mols er der mange interesser, der skal varetages, og jeg har det svært med, at private lodsejere oplever, at den private ejendomsret trædes under fode.«

»Det er også fint, at man køber vildheste, der skal gå rundt derude i Mols Bjerge og græsse året rundt, men det stiller også krav til dyrevelfærden, og den skal være i orden. Det er noget, jeg vil holde tæt øje med.«

Partner i venteposition

Privat danner Kim Christiansen par med tidligere folketingsmedlem Pia Adelsteen.

Pia Adelsteen blev MF i 2007 og har bl.a. været sit partis ordfører på det politisk-økonomiske område, været EU-ordfører, miljøordfører og ligestillingsordfører.

Hun genopstillede ikke ved sidste folketingsvalg, fordi hun i stedet var kandidat til EP-valget. Her fik DF imidlertid kun valgt Peter Kofoed.

Pia Adelsteen har ingen planer om at genopstille til det kommende folketingsvalg, ifølge Kim Christiansen.

Han forventer i øvrigt, at statsminister Mette Frederiksen venter en rum tid endnu, før hun trykker på valgknappen.

»Nu har vi lige et EU-valg om forsvarsforbeholdet, vi skal have klaret, så jeg forventer et valg i foråret 2023, måske efteråret 2022, men der kan jo ske så meget. Statsministeren vil nærstudere meningsmålingerne, før hun gør noget.«