Dansk Folkepartis formand rundede Rådhustorvet for at hjælpe lokale Nick Zimmermann med ‘nej-kampagnen’.

KIAN JOHANSEN

»Vil du ikke lige have en flyer med?«

Nick Zimmermann sender et bredt hvidt smil i retning af et par forbipasserende på Rådhustorvet onsdag eftermiddag, der dog takker nej i denne omgang – altså til flyeren.

Det lokale byrådsmedlem fra Dansk Folkeparti havde fået følgeskab af formand Morten Messerschmidt, der få timer senere deltog i den store tv-debat om EU-forsvarsbeholdet på Dokk1 i Aarhus.

Hvad sker der?

Onsdag 1. juni er der folkeafstemning om forsvarsforbeholdet. Du skal stemme ja, eller nej til, om Danmark skal deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar.

Forsvarsforbeholdet betyder blandt andet, at Danmark ikke deltager i militære EU-missioner og i udvikling og anskaffelse af militær kapacitet i EU-regi.

Du kan stemme 1. juni med dit valgkort, eller brevstemme i Borgerservice og på Randers Bibliotek til og med lørdag den 28. maj. I bogbussen kan du brevstemme indtil fredag 27. maj.

Du behøver ikke et valgkort for at kunne afgive din brevstemme, men du skal medbringe legitimation. Legitimation er et sundhedskort, kørekort, pas eller lignende.

»Vi har i lokalforeningen et rigtig godt forhold til Morten Messserschmidt, så vi blev hurtigt enige om, at han skulle lægge vejen forbi,« fortæller Nick Zimmermann, der sammen med flere andre fra den lokale partiforening uddelte flyers og gjorde opmærksom på Dansk Folkepartis skepsis mod et ja til EU-forsvarsbeholdet.

Og det blev til en god snak med flere om, at DF mener at EU spiller en birolle og om at NATO jo i forvejen har godt styr på det der med forsvarsalliancen.

»Den her afstemning burde jo ikke være afholdt i krigstid, men i fredstid. Folkestemningen kan jo godt påvirke resultatet,« lød en af indvendingerne fra Nick Zimmermann.

Forsvarsforbeholdet

Hvilke partier anbefaler et ja?

Socialdemokratiet, SF, Venstre, Konservative, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Alternativet, Kristeligt Folkeparti og det nye parti Moderaterne går ind for at afskaffe forsvarsforbeholdet. De Frie Grønne bakker op om at afskaffe forbeholdet, men vil ikke anbefale et ja eller nej.

Hvilke partier anbefaler et nej?

Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Enhedslisten) er imod at afskaffe forsvarsforbeholdet.