Han startede med at arbejde i weekenderne, men nu har Johnny Nielsen i over 20 år arbejdet fuldtid bag baren, og han regner ikke med at stoppe foreløbig.

AF CECILIE BISGAARD

Johnny Nielsen er egentlig uddannet regnskabsassistent, men det tog ham kun syv måneder i det job at finde ud af, at han hellere ville noget andet.

I dag er han bartender på Tante Olga, og i starten af juni havde han 25-års-jubilæum.

»Jeg kom her meget, da jeg så, at de søgte medarbejdere, og jeg havde brug for noget at lave,« fortæller han og fortsætter:

»Tiden går hurtigt, når man er i godt selskab. Vi er lidt som en familie. Og nu har vi sølvbryllup.«

»Ja, og vi ser frem til guldbrylluppet,« indskyder indehaver Leif Bressum, idet han går forbi.

Er du her også om 25 år?

»Ja, det skulle jeg da helst gerne være,« siger Johnny Nielsen.

»Det var ikke mig«

Johnny Nielsen fortæller, at han engang har hørt om en bartender i den amerikanske delstat Minnesota, der arbejdede det samme sted i 68 år.

»Det kunne være lidt sjovt at slå. Hvis jeg skal være her 68 år, så er jeg 93, når jeg stopper. Det er heller ingen alder. Så kan jeg sidde på den anden side af baren de sidste ti år,« griner han.

Blå bog: Johnny Nielsen

49 år gammel
Bosat i Randers
Kommer oprindeligt fra Mejlby ved Aarhus
Uddannet som regnskabsassistent ved daværende Statsbiblioteket i Aarhus
Efterfølgende ansat syv måneder ved Arkitektskolen
Flyttede til Randers i 95, mens han stadig arbejdede på ARKITEKTSKOLEN
Blev ansat på Tante Olga i 1997 og arbejde dengang kun i weekenderne
Kom på fuldtid ved baren omkring år 2000
Er stor fan af fodboldklubben Crystal Palace, der spiller i den engelske Premier League

Oprindeligt kommer Johnny Nielsen fra Mejlby nær Aarhus, og senere flyttede han ind til Aarhus. Her brugte han to år på at uddanne sig til regnskabsassistent. Efterfølgende blev han ansat som regnskabsassistent på Arkitektskolen.

»Jeg havde let ved tal, så derfor blev jeg regnskabsassistent. Men efter syv måneder på Arkitektskolen kunne jeg bare mærke, at det ikke var mig,« fortæller han.

Kender trickene

I stedet begyndte Johnny Nielsen at arbejde med lyd og lys, og så arbejdede han i weekenderne på Tante Olga.

»Jeg kom her allerede meget dengang. Jeg havde en folkeskolekammerat, som gik på efterskole med nogen fra Randers. Dem kom jeg til at kende,« siger han og fortsætter:

»Vi skal nok ikke snakke for meget om, dengang jeg startede med at komme her. Jeg var ikke gammel nok, så jeg sneg mig ind. Jeg kender alle trickene, så dem skal man ikke prøve her,« griner han.

Han startede på Tante Olga i 1997, men han flyttede faktisk allerede til byen to år tidligere.

»Jeg var på Arkitektskolen dengang, og jeg flyttede, fordi det var meget billigere her end i Aarhus. Jeg flyttede fra et kosteskab til en tre-værelsers-lejlighed, og det var stadig billigere,« siger han.

Det er Johnnys bar

Omkring årtusindskiftet stoppede Johnny Nielsen med at arbejde som lyd- og lysmand.

»Jeg sagde til Leif, at enten skulle jeg arbejde fuldtid i stedet for kun i weekenderne, eller så skulle jeg stoppe og finde noget andet. Så det blev fuldtid,« fortæller han.

»Johnny er fantastisk til at styren baren. Det er begrænset, hvad jeg bestemmer, når det kommer til det. Der er mange, der kommer forbi, fordi de skal hilse på Johnny. Han er en, man kender, og som man føler sig tryg og tilpas ved,« siger Leif Bressum.

Ved Johnnys bar har han fået lov til at hænge et skilt op, som han har fået af en tidligere kollega. Foto: Cecilie Bisgaard

Lige siden Johnny startede med at arbejde på Tante Olga, har han stort set kun stået bag den ene bar – den bar man møder, næsten lige når man træder ind af døren.

»Der er mange gæster, der kalder den Johnnys bar,« siger Johnny Nielsen og fortsætter:

»Til at starte med kunne jeg kun huske, hvad folk drak. Jeg er blevet bedre til at huske navne med årene. Det gik jo ikke at sige ”Hej Blå Thor”, når jeg mødte folk på gaden.«

En rigtig øl-mand

Johnny Nielsen har en særlig passion for øl. Han står blandt andet for Tante Olgas ølsmagninger.

»Jeg har ikke selv en yndlingsøl. Jeg kan lide lidt af det hele, og jeg skal helst smage så mange forskellige øl som muligt. Og så kommer det an på sæsonen. Lyse øl om sommeren og mørke øl om vinteren,« siger han.

Og netop på øl-området er der sket noget i de 25 år, hvor Johnny Nielsen har været ansat på Tante Olga.

»I starten havde vi mest flaskeøl, og så var det Thor, Tuborg og Carlsberg. Nu har vi et stort udvalg af forskellige fadøl, og der er kommet alt muligt som mokai og breezere. Men det er ikke lige noget for mig. Så vil jeg hellere selv blande en cocktail. Der er mange, der godt kan lide min piña colada, men det er heller ikke lige mig. Jeg er mest til øl,« siger han og fortsætter:

»Da min bar blev lavet om for et par år siden, og vi fik flere fadøl, der var jeg med til at bestemme, hvordan det skulle være. Jeg er b-menneske, men der måtte jeg møde tidligt for at holde øje med, om håndværkerne lavede noget de ikke skulle.«

Pubber skal besøges

En anden stor passion for Johnny Nielsen er fodboldklubben Crystal Palace, der spiller i den bedste engelske række, Premier League.

»Jeg har været fan, siden jeg var seks år gammel. Dengang blev jeg og mit hold amtsmester i fodbold, og så havde klubben skaffet en masse halstørklæder, hvor vi så skiftedes til at trække et op af en pose. Der trak jeg et Crystal Palace-halstørklæde op, og så har jeg været fan lige siden,« fortæller han.

Klubbens hjemmebane ligger i London, og det har gjort det nemt for Johnny Nielsen at tage derover for at se nogle kampe.

»Jeg har nok været derovre 15-20 gange. Før i tiden var jeg til kampe to-tre gange om året. Det er det, mine ferier er gået med. Der er jo også nogle pubber i London, der skal besøges,« siger han med et smil på læben, inden han fortsætter:

»Der er en lille pub i Notting Hill, hvor det er der samme personale og de samme stamgæster, som der altid har været. Det er lidt sjovt at komme derind og så blive genkendt.«