Gør askebægre mere tilgængelige og glem alt om at presse rygerne til at rydde op, lyder konklusion fra adfærdsforsker.

KIAN JOHANSEN

»Vi mennesker handler irrationelt og lader os hverken styre af, at det koster mere i skat at fjerne cigaretskodderne, eller at nogen skal rydde op efter os.«

Sådan lyder konklusionen fra Pelle Guldborg Hansen, der er adfærdsforsker, formand for Det Danske Nudging Netværk og en del af flere internationale netværk med nudging som hovedfelt. Han har i flere år beskæftiget sig med netop nudging og at få cigaretskodder væk fra naturen.

»Det kræver en del at fiske et lommeaskebæger ud af lommen og proppe sit sure skod i askebægret. Det ligger ikke i folks natur at få beskidte fingre, når de skiller sig af med affald. Det kan være, at enkelte rygere bruger det. Men så længe det er ulækkert at røre ved, så er der mange der ikke vil bruge et lommeaskebæger, eller bevæge sig få meter for at komme af med sit skod,« siger Pelle Guldborg Hansen.

Pelle Guldborg Hansen

Pelle Guldborg Hansen (f. 1977) er adfærdsforsker på Roskilde Universitet, Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab Videnskabsstudier.

Direktør for ISSP – The Initiative of Science, Society & Policy ved Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.

Formand for Det Danske Nudging Netværk.

Medstifter af TEN – The European Nudge Network.

Samt CE i iNudgeyou – The Applied Behavioural Science Group.

Kummer med sand

»Det eneste, der umiddelbar reducerer antallet af skodder, er stor tilgængelighed af askebægre og for eksempel kummer med sand i. Noget der er tæt på rygerne, og hvor det er nemt at slippe af med skoddet. Det er blandt andet derfor, at der er askebægre i en stor radius uden om lufthavne og togstationer. Her kan man reducere antallet af skodder med 40 procent i ét hug, viser studier.«

Og så kan man på enkelte punkter opfordre til folks fornuft, hvis det er meget indlysende.

»Du kan effektivt begrænse skodderne, hvis du konkret kan henvise til et hensyn for andre. Steder hvor det åbenlyst er farligt for dyrene, der kan man for eksempel godt sætte ind.«

»Der findes ingen konkret løsning på at få cigaretskodderne til at lande det rette sted efter brug. Nudging er ikke den ultimative vej frem, viser adskillige forsøg. For de fleste opfatter skodder som et forgængeligt materiale, hvilket det jo desværre ikke er,« siger Pelle Guldborg Hansen.

»Afstemningsaskebægre virker ikke en skid, effekten aftager hurtigt. Det er noget der er opfundet i en kommunikationsafdeling,« lyder det lidt harskt.

Han ser kun tre ting, der kan mindske antallet af skodder i naturen.

»Synlige askebægere, der er tilgængelige og bliver tømt. I den ultimative verden, at alle rygere gik over til E-cigaretter, for her anses beholderen ikke for beskidt og den kan godt lande i lommen. Alternativt kan man bruge mundstykker til cigaretterne, de såkaldte cigaretrør, men i så burde de laves i et forgængeligt materiale,« lyder de lidt nedslående løsninger.

Bøde for at smide affald

Du kan få en bøde for at smide affald.

For mindre affald er bøden 1.000 kroner. Eks: henkastning af knust flaske på gaden, et stykke papir, eller henkastning af en dåsecola i naturen.

Et halvt fyldt askebæger med cigaretter og papiraffald på gaden: 3000 kroner.

Henkastning af byggeaffald i et vejsving. 8.000 kroner.

Kilde: Miljøstyrelsen

Pant hjælper ikke

Hvis nu man indførte pant på cigaretskodder, ville det så hjælpe på de skodder, som rygerne smider rundt omkring?

»Nej.« Lyder det korte svar fra Pelle Guldborg Hansen.

Politikerne i Folketinget overvejer det og har været positive overfor ideen siden 2020, men regeringen har ikke sat noget i gang.

»At indføre pant er både besværligt, for hvor skal man sætte pantmærket. Hvordan undgår man, at fortagsomme folk henter cigaretskodder i millionvis fra andre lande og panter dem i Danmark. Og så er cigaretskodder noget ulækkert, som du har haft i munden og som du hurtigt vil skille dig af med,« fortæller adfærdsforskeren, der har kigget en del på adfærden omkring at håndtere cigaretskodder.

»De mennesker der ses samle affald og pant op for penge, er i høj grad grupper af mennesker, der i forvejen er nederst i hierarkiet i vores samfund, et pantsystem på cigaretter ville blot forstærke det. Det er de forkerte vi får til at rydde op efter os,« forklarer Pelle Guldborg Hansen.

Bøder virker ikke

»Mange besynger Singapore, hvor der er store bøder for at svine på gaden. Det ændrer blot adfærden og får folk til at svine, hvor det ikke bliver set og opdaget.«

Han tilføjer:

»Vi har bøder i Danmark for henkastning af affald, men de bliver ikke håndholdt. Jeg er sikker på, at det hænger sammen med vores natur og vores opfattelse af frihed og syn på politiet som myndighed. Politiet ville skulle håndtere rasende borgere og det ville skabe uheldige konflikter, som ville forstærke vores opfattelse af politiet i en uheldig retning. Det ønsker ingen.«