Grever og grevinder fra 1700-tallet vækkes til live på Gammel Estrup ved 100 frivilliges hjælp.

På herregården Gammel Estrup kan man 18.-19. juni komme med på en fantastisk rejse 250 år tilbage i tiden. Her kan man møde både grever og grevinder, lakajer og ridefoged, bønder og håndværkere, gøglere og musikanter, når 1700-tallet vækkes til live af over 100 frivillige.

Det skriver museet i en pressemeddelelse.

I borggården falbyder bønderne deres varer, mens gøglere og musikanter fylder luften med larm og musik. Pølser og pandekager steges over bål, og bødkere, træskærere, pileflettere og andet godtfolk arbejder med de gamle håndværksteknikker. Indenfor kan man opleve adelsfolkene i store kjoler og pudrede parykker blive opvartet af deres tjenestefolk, mens de drikker te, musicerer og konverserer. Meningen med hele dette totalteater er at vise 1700-tallets samfund som det var for både høj og lav.

»1700-tallet var en både vild og fascinerende periode i vores historie, hvor pudrede parykker, stramme kjoleliv og hvidtede ansigter var højeste mode. Overklassen levede et liv i enorm luksus, og grever og grevinder var mestre i at iscenesætte sig selv med både et gennemført udseende og særlige herskabelige gøremål som tedrikning og musiceren, fægtekunst og promenader i haven. Det står i skarp kontrast til livet uden for herregårdens mure, hvor almindelige mennesker arbejdede hårdt og levede deres liv fokuseret på at skabe en bare nogenlunde rimelig tilværelse for deres familie,« forklarer museumsinspektør Marie Kirstine Elkjær, der er tovholder på 1700-talsfestivalen i pressemeddelelsen, og fortsætter:

»For selvom Oplysningstidens idealer om frihed og lighed langsomt vandt frem fra slutningen af 1700-tallet levede langt størstedelen af den danske befolkning i det meste af 1700-tallet som stavnsbundne bønder underlagt herremanden og det lokale gods. Livet på landet var hårdt og slidsomt, og hverdagen handlede om overlevelse.«

Gammel Estrups 1700-talsfestival muliggøres af de over 100 mennesker, der trækker i historiske dragter og bruger deres weekend på at være frivillige på Gammel Estrups 1700-talsfestival. På dagene er der en helt særlig stemning blandt både de frivillige og museets besøgende, der kommer igen år efter år.