AF LARS ROED

Solen skinner gennem disen og har i dagens løb gennemvarmet min trappesten, hvor jeg sidder og skriver og reflekterer.

Jeg bliver simpelthen så glad og lidt let i låget, når vi kommer ind i denne tidlige sommerfase, og studenterne begynder at springe ud.

Det er jo livsglæde, ungdommelig mod og styrke, masser af opsuget og lagret viden og kulminationen på mange måneders, måske års pres.

Et åg tages af de fleste unges skuldre for en tid – og så står verden åben. En verden fuld af muligheder. Overvældende for de fleste, og ikke mindst må det være det for et ungt menneske.

For mange har livet budt på skolegang i mindst 12 år. Mange år i faste rutiner og vaner, og selv om min alder trykker, kan jeg stadig godt huske, den tomhedsfornemmelse der var, da den sidste studenterfest var forbi. Hvad nu? Hvad skal der ske fra dette vakuum, som naturligt opstår?

Mit hjertelige håb for de unge er, at de nu bryder rutinerne og ikke nødvendigvis går i gang med at uddanne sig videre med det samme. At de tager livtag med livet og andre virkeligheder, end dem de har oplevet på skolebænken og i arbejdet bag bøgerne.

Mit råd er, at de nu skal gøre noget, som virkelig gør dem glade. Være rejselystne, kreative, frie. Måske prøve at finde et arbejde, som er noget helt andet, end det de plejer at lave. Tjene nogle penge og tage rygsækken på og udforske verden og dem selv.

Det er så god en investering i det videre liv, at give sig tid til at mærke efter, hvad vil jeg, hvem er jeg og hvad er det, som gør mig glad.

Det vil være godt at lære, at turde mærke med hjertet og følelserne, og lade hovedet og vanerne spille “anden violin”. Brug for pokker bare den tid, der skal til.

Der er reelt ingenting, der haster, selv om politikere, forældre og kravene fra vores samfund er, at det er med at komme hurtigt i gang og videre.

Et sabbat-år ja, “men for guds skyld da ikke flere”, hører man nogle sige. Men hvorfor ikke? Hvorfor ikke få lidt ældre unge på skolebænken på den videre uddannelsesvej. Unge mennesker med mere erfaring med livet og dem selv. Unge som har fået prøvet noget af, og fundet ind til deres styrker og kvaliteter. Unge som måske også kender deres sårbarhed og følsomhed bedre, accepterer den, og giver den værdi og plads i livet.

De bliver simpelthen langt mere kvalificeret til livet ved at gå i dets skole, og på et tidspunkt hvor de er klar, bliver det gode valg taget. Valget som kan være et valg for livet.

Tillykke I skønne unge mennesker – med livet som er nu, og som ligger foran jer. Brug det nu for fuld energi.