15-årige Sara er med på mountainbike-sommercamp for sjette år i træk. Om få uger skal hun repræsentere Danmark til ungdoms-EM.

AF CECILIE BISGAARD

Det er ikke til at mærke, at der teknisk set er overskyet. Romalt Bakker skygger for vinden, så nede på BMX-banen er der hedt. Meget hedt. Det er næsten ikke til at tro, at termometeret ”kun” viser 25 grader.

På BMX-banen er der dog tyve børn og unge, der trodser varmen. De deltager alle sammen i MTB Randers’ sommercamp, hvor de i tre dage skal køre på mountainbike og forbedre deres teknikker.

Sara Aaboe Kallestrup øver sig, inden hun skal til EM i august. Foto: Cecilie Bisgaard

En af dem er 15-årige Sara Aaboe Kallestrup. Hun har været med på sommercampen i seks år i træk.

»Det fede ved at køre mountainbike er, at når man træner sammen, så er man venner, og når man konkurrerer, så er man fjender. Men lige når konkurrencen er slut, så er man venner igen. Det er en individuel sport, så man kan kun blive sur på sig selv,« siger hun.

Helt klar til kage

Sara Aaboe Kallestrups far, Nicolai Kallestrup, er også med på campen. Han er med som træner for eliterytterne.

»Børnene får nogle gode oplevelser, og de bruger deres krop. I dag har vi lavet forskellige ting, og i min gruppe har vi haft fokus på teknik – svære op- og nedkørsler, det rigtige sporvalg, lære at navigere i skoven og læse underlaget. Det er en meget teknisk sport, der kræver viden og erfaring, som man kun får ved at prøve igen og igen,« fortæller han.

I det samme kommer en stor gruppe ryttere susende forbi. Et par stykker halser efter gruppen.

»Er I sat eller hvad?« spørger Nicolai Kallestrup.

»Neeeeej,« svarer en af drengene.

»Trætte så?«

»Jeg er klar til kage i hvert fald,« lyder svaret prompte.

Træner Nicolai Kallestrup står klar til at sende en håndfuld ryttere ud på et miniløb i Romalt Bakker. Foto: Cecilie Bisgaard

Da rytterne er færdige med at køre rundt på mountainbike-sporet gennem skoven og på grusstier i Romalt Bakker, finder de sidste hen på den asfalterede BMX-bane. De har allerede kørt flere ture rundt på det cirka seks kilometer lange mountainbike-spor i området, og de har tidligere på dagen været en tur til Fladbro og hjem igen.

Lige nu er de samlet i den bagende hede for at slutte dagen af. Der bliver delt sodavand ud, og nu skal de køre lidt venskabelig konkurrence.

Handler ikke kun om fart

Fire eller fem ryttere ad gangen stiller sig klar på startrampen. De bliver matchet, så de kører mod nogen på deres eget niveau. Og så gælder det simpelthen om at køre banen rundt hurtigst. Mange af rytterne kører også flere ture, for de kan slet ikke få nok af en enkelt.

»Det, vi laver her på BMX-banen, er mest for sjov. Når vi træner, så er vi ude i skoven eller på grusstier,« siger Frank Rebo Rasmussen, der er med i MTB Randers’ bestyrelse.

Når rytterne kører på BMX-banen, så er det hyggens skyld. Når de træner foregår det blandt andet på stier i skoven. Foto: Cecilie Bisgaard

Han har været med til at arrangere sommercampen i syv år. Det er alle de år, den har eksisteret. De har tidligere været oppe på 30 deltagere, men i år er der kun 20. Det skyldes blandt andet, at campen ligger midt i sommerferie i stedet for i uge 31, som den plejer.

Deltagerne er mellem ni og seksten år, og man behøver ikke være medlem af MTB Randers for at deltage. Der er åbent for deltagere fra andre klubber også.

»Det fungerer rigtig godt. Vi deler rytterne i hold efter niveau og alder. Mountainbike handler ikke kun om at køre hurtigt. Det handler også om tekniske egenskaber. Når vi øver her, så kan de allerbedste og nybegynderne konkurrere på samme område – men nok ikke mod hinanden,« siger Frank Rasmussen og fortsætter:

Mange kan ikke nøjes med et enkelt løb. De kører igen og igen banen rundt mod hinanden. Foto: Cecilie Bisgaard

»Det er ikke en elite-camp. Rytterne kan få lov til at udvikle sig, og så får de nogle gode bekendtskaber på tværs af alder og klubber. Mange af dem kører konkurrence, så de andre er nogen, de ser til løbene. Der er rigtig meget socialt i det. Vi gør meget ud af at lege ting ind og have det sjovt.«

To meter fra mesterskab

Grunden til, at campen i år er rykket fra uge 31, er ungdoms-EM. Det falder nemlig samme uge, som MTB Randers normalt holder sommercamp. Men da klubben i år sender en håndfuld ryttere afsted til europamesterskaberne i Schweiz, så måtte campen jo rykkes.

Sara Aaboe Kallestrup er en af de ryttere, der skal til ungdoms-EM.

»Det fede ved at køre mountainbike er, at når man træner sammen, så er man venner, og når man konkurrerer, så er man fjender,« siger Sara Aaboe Kallestrup. Foto: Cecilie Bisgaard

»Sidste år var jeg med til EM i fire løb. I det ene, hvor man skal køre to minutter fuldt ud, der kom jeg ind som nummer 11. I et andet løb, hvor vi kører fire ryttere mod hinanden, går de to bedste videre hver gang, indtil vi er fire i finalen. Jeg kom på en fjerdeplads i finalen. Jeg var to meter fra europamesterskabet,« fortæller hun og fortsætter:

»I år er jeg rykket en klasse op i forhold til sidste år, så jeg er en af de yngste. Mit mål er at have det sjovt og lære noget. Måske at køre mig i top 15.«

I år er der tyve børn med på MTB Randers’ sommercamp. Foto: Cecilie Bisgaard
Foto: Cecilie Bisgaard
Foto: Cecilie Bisgaard