Hendes mål er at løbe det perfekte løb og føle, at hun ikke kunne have gjort det bedre.

AF CECILIE BISGAARD

Den 28. juli sætter 18-årige Amanda Sondrup Henriques i en flyver med kurs mod Sydamerika. I den første uge af august skal hun nemlig repræsentere Danmark ved U20-VM i atletik, der finder sted i Cali i Colombia.

»Jeg glæder mig meget, men jeg er også spændt og nervøs. Jeg tror, det bliver mega fedt, og at jeg får nogle gode oplevelser,« siger hun.

Til dagligt træner Amanda Sondrup Henriques i Randers Freja Atletik, hvor hun primært fokuserer på disciplinen 400 meter hækkeløb, som også er den disciplin, hun skal deltage i ved verdensmesterskabet.

Klarede det i første hug

For at komme med til U20-VM skulle Amanda Sondrup Henriques gennemføre et løb i år på under 61 sekunder. Det gjorde hun faktisk allerede sidste år, da hun gennemførte i tiden 59,75 sekunder, men der var kvalifikationen til VM ikke startet endnu.

»I og med jeg løb så meget under kravet sidste år, havde jeg en formodning om, at jeg kunne klare det igen. Men man ser tit med unge atleter, at de lige pludselig kan have et år, hvor det ikke spiller. Det kunne jeg godt frygte, og det ville være ærgerligt, når jeg havde løbet under kravet sidste år,« fortæller hun.

Amanda Sondrup Henriques er flere gange dansk mester. Privatfoto

Sådan et år fik Amanda Sondrup Henriques heldigvis ikke, og allerede i sæsonens første løb formåede hun at gennemføre 400 meter hækkeløb på 60,36 sekunder.

»Der løb jeg i nogle ret vilde vejrforhold. Det var nærmest orkan og omkring ti grader, så det var virkelig ikke optimalt at løbe i. Jeg tænkte, at det ikke ville ske den dag, fordi alle godt kunne se, at det blev meget svært at løbe hurtigt,« siger hun og fortsætter:

»Men jeg løb alligevel under kravet den dag. Jeg klarede det i første hug. Det var virkelig en lettelse. Så var den klaret. Hvis jeg ikke havde gjort det, så havde jeg efter hver løb, hvor jeg ikke klarede det, følt, at der ville komme endnu mere pres på til næste gang. Nu kunne jeg bare fokusere på at løbe så gode løb som muligt, og det var virkelig fedt.«

Den hurtigste i skolen

Amanda Sondrup Henriques var ti år, da hun begyndte til atletik. Dengang foregik det i hjembyen Holstebro, hvor hun stadig bor men ikke længere træner.

»Når vi havde idræt i skolen, så var jeg altid den hurtigste. Når vi havde atletik i idrætstimerne, så sagde mine lærere, at det skulle jeg tage at starte til. Min mor var også altid hurtig, da hun var lille, men hun kom aldrig til at træne det. Oveni det har min fætter været træner inden for atletik i mange år. Han er også min træner i dag. Der var flere ting, der gjorde, at det gav mening for mig at starte til atletik,« fortæller hun.

400 meter hækkeløb er Amanda Sondrup Henriques’ (i midten) primære disciplin. Privatfoto

I starten prøvede Amanda Sondrup Henriques mange forskellige discipliner inden for atletik, men hun fandt ret hurtigt ud af, at det var hækkeløb, hun bedst kunne lide.

»Jeg ved ikke, om det kommer af, at jeg tidligere var springrytter. Før jeg virkelig kom i gang med atletik, så var spring hele mit liv – jeg er fire gange danskmester i ridebanespringning. Når vi var til stævner, så var der altid nogle springbaner til mennesker, hvor vi sprang rundt på vores egne ben. Så jeg har altid været god til at springe og læse en afstand. Det er ting, man skal kunne i hækkeløb. Jeg tror, jeg fik smag for det dengang,« siger hun.

Virkelig hurtige piger

Det er 2. august, Amanda Sondrup Henriques skal i aktion for Danmark. Her finder de indledende heat i 400 meter hækkeløb sted.

Typisk er det de to eller tre bedste fra hvert heat, der går videre til semifinalen. De resterende pladser i semifinalerne bliver givet til de løbere, der derudover har løbet de hurtigste tider.

Som udgangspunkt har Randers Freja-atleten ikke et særligt mål om at gå videre fra de indledende heat.

»Det ville være ekstremt fedt, hvis jeg løber min bedste tid i år. Det der med at løbe op til sit bedste og ramme det perfekte løb. Det med at føle, at jeg ikke kunne have gjort det bedre. Det er mit mål,« siger hun og fortsætter:

»Det vil være vildt fedt, hvis jeg kommer i semifinalen, men jeg ved, at der er nogle virkelig hurtige piger med. Mange af dem er et år ældre end mig, og de har mere erfaring med internationale stævner, som jeg ikke har prøvet endnu. Så det bliver spændende at se.«