Randers Havn bruger hvert år juletræer til at sikre sejlrenden og bredden langs Randers Fjord.

KIAN JOHANSEN

Du kan hvert år aflevere dit ”brugte” juletræ på Randers Havn. En tradition mange benytter sig af, især fordi der følger en lodseddel med og en chance for at vinde blandt andet en tur med den tidligere arbejdsbåd ’Lillebjørn’.

Når vejret tillader det, bliver juletræerne mast ned i de faskiner, der står langs fjorden. Det er kort fortalt træpæle, der er banket ned i jorden med en vis afstand. Faskiner er sammenbundtede grantræer, som er med til at holde brinkerne på plads og mindske vandets tilbageslag hele vejen ud gennem Randers Fjord.

Der går fire træer på en ’juletræsfaskin’ og der skal bruges cirka 4.000 faskiner til at dække fjordstrækningen på 27 kilometer.

Kort fortalt

Faskiner er sammenbundtede grantræer, som er med til at holde brinkerne langs Randers Fjord på plads.

Det er ’Aase Høj’, ’Alberte Høj’ og ’Camilla Høj’ der graver og renser sejlrenden op for øjeblikket.

Du kan følge skibene via www.vesselfinder.com eller via appen Vesselfinder Lite.

Sejlrenden fyldes ligeså stille op med jord og mudder. Så med jævne mellemrum skal Randers Havn rense sejlrenden op. Det er tre skibe i gang med i øjeblikket. Skibene ’M/S Aase Høj’, ’M/S Alberte Høj’ og ’M/S Camilla Høj’ graver og renser sejlrenden op, og det optagne mudder afleverer de så på udvalgte steder, bag faskinerne. På den måde sikrer man en pæn kant langs fjorden, med forhåbentlig et minimum af jord der skrider ud i fjorden.

Hvis du vil se hvordan det foregår, så kan du følge de tre skibe via www.vesselfinder.com, og så er det jo bare ud i bilen og afsted mod fjorden. Der graves i sejlrenden, så du kan sagtens se det fra land.