Efter en coronapandemi kom i vejen, er Randers Festuge nu tilbage på fuldt blus. Det ser Mette Bertelsen frem til. Personligt glæder hun sig især til gadeteater og prisuddeling.

AF CECILIE BISGAARD

Festugen banker på døren, og det er noget, som eventchef i Randers Kommune Mette Bertelsen ser frem til. Hun er nemlig ansvarlig for festugen.

»Det er det første år på bagkant af pandemien, at vi får en fuld festuge. Jeg glæder mig til, at vi kan holde en stor festuge, og at vi endelig kan sige, at Randers Festuge er tilbage,« siger hun.

Sidste år var der i en mindre skala også arrangeret en festuge, men dengang var der restriktioner, som betød, at man maksimalt måtte samles 500 mennesker. Derfor var der flere musiktelte, der manglede, og der var heller ikke så mange koncerter, som der plejer.

»Jeg forventer, at nu får vi en rigtig festuge, og det er dejligt. Mange glæder sig til at komme ud og opleve byen igen. Jeg har en god mavefornemmelse, og jeg tror og håber på, at der kommer mange borgere og måske gæster udefra for at opleve et eller flere arrangementer og den fede stemning i byen. Det er også en del af festugen,« siger eventchefen.

»Vi vil det her«

Mette Bertelsen har været med til at arrangere Randers Festuge siden 2009.

»Så jeg har prøvet det nogle gange,« siger hun med et smil på læben og fortsætter:

»Jeg har været med på en form for rejse. Jeg ved, hvordan det, man skal have med i en festuge, ændrer sig. Vores stærkeste ben er alle de kulturinstitutioner og foreninger, der leverer arrangementer til festugen. Stor cadeau til dem, der gør det. Det kræver mange ressourcer og risikovillighed. Når man går i gang med musik-delen, så er der penge på spil. Derfor er det godt, at det både er professionelle kulturinstitutioner og foreninger, der siger, at de gerne vil det her.«

Øverst på listen

Når hun kigger på årets program for Randers Festuge, så synes Mette Bertelsen, at der generelt er en høj kvalitet og en god bredde i de mange arrangementer. Nogle koster penge – for eksempel Festen på plænen – men andre er gratis. Det gælder for eksempel for åbningen af festugen.

»Så her er en opfordring til alle borgerne og læserne: kom ud, nyd og oplev det. Der er noget for alle. Kom endelig afsted. Nyd det, der foregår. Det er sådan, det bliver noget ved. Det er, når nogen kommer til det,« siger hun.

Eventchefen har selvfølgelig også nogle ting på sin egen liste, som hun glæder sig meget til at se.

»Jeg er meget i marken i festugen. Det er altid en oplevelse at se, hvad der foregår. Men jeg ser meget af det med faglige briller. Jeg snakker med dem derude, og meget af det kommer jeg kun til at opleve sporadisk. Men der er nogle ting, som jeg gerne vil give mig tid til at opleve og nyde,« siger hun og fortsætter:

»Det internationale gadeteater er jeg altid vild med. Det er fantastisk, at en genre kan have flere udtryk. Man kan gå i teateret, hvor man sidder og kigger på, og så kan man vende det rundt og lade scenen være byrummet. Det er fantastisk og magisk. De er utroligt dygtige. Det glæder jeg mig til at opleve.«

Derudover står Danish Music Awards Blues og den gratis åbningskoncert med Søs Fenger højt på Mette Bertelsens liste.

Randers Uge til Festuge

Fordi Mette Bertelsen har været en del af Randers Festuge siden 2009, så var hun også med, da Randers Ugen i 2019 fik sit nye navn.

»Mange spurgte, hvad Randers Ugen var. Derfor ændrede vi det til festuge. Så kunne vi bedre markedsføre det. Det har hjulpet. Det har en identitet, når man siger festuge. En Randers Uge kan være mange ting. Det er tydeligere nu,« siger eventchefen og fortsætter:

»Randers Ugen er stadig et stærkt brand. Der er mange, der stadig siger det, og det er helt okay. Det er svært at ændre et brand, og det har heddet Randers Ugen siden 1977. Det er en stærk identitet, så det tager tid. Men det er bare et spørgsmål om tid, før de fleste kalder det Randers Festuge.«