Ny forskning fra Regionshospitalet Randers viser, at det nationale screeningsprogram for tyk- og endetarmskræft allerede fire år efter, det blev indført, har reduceret dødeligheden ved tarmkræft – særligt for ældre mænd.

Indførslen af det nationale screeningsprogram for tyk- og endetarmskræft har reduceret dødeligheden ved tarmkræft i Danmark. Det viser ny forskning fra Universitetsklinik for Kræftscreening, Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers.

Det oplyser hospitalet i en pressemeddelelse.

I et stort registerstudie, der inkluderer knap 900.000 danskere, har seniorforsker Mette Bach Larsen og lektor Sisse Helle Njor undersøgt effekten af det nationale screeningsprogram for tyk- og endetarmskræft. Og ved at følge de danskere, der skulle inviteres henholdsvis først og sidst i den fireårige indkøringsperiode af programmet fra 2014-2017, har de kunnet sammenligne effekten af programmet over de første knap fire år.

Her viser studiet, at særligt ældre mænd har haft gavn af screeningsprogrammet. Når man sammenligner mænd mellem 60-71 år, der blev inviteret til screening først i indkøringsperioden, med de, der skulle inviteres sidst, viser studiet, at de mænd, der deltog i screeningen, fik reduceret deres risiko for at dø af tarmkræft med 51 procent.

Studie tyder på effekt for alle

Sammenligningen viste ikke statistisk signifikante forskelle på dødeligheden, når man sammenlignede de mænd og kvinder mellem 50 og 59 år, der blev inviteret først, med de, der skulle inviteres sidst i indkøringsperioden.

De samlede resultater tyder dog på, at blandt dem, der deltog i tarmkræftscreeningen, blev dødeligheden i forhold til tarmkræft reduceret med 29 procent på tværs af køn og alder.

»Det er første gang, at vi så sikkert kan sige, at screeningsprogrammet reducerer dødeligheden ved tarmkræft, og det er vigtigt, vi kan det, hvis det skal give mening at screene borgerne. Men faktisk tror vi slet ikke, det her viser den fulde reduktion i dødeligheden, fordi vi kun har haft mulighed for at følge borgerne i knap fire år, mens indkøringsperioden fandt sted,« siger lektor Sisse Helle Njor.

Seniorforsker Mette Bach Larsen tilføjer:

»Det er meget markant, at vi allerede efter knap fire år har reduceret dødeligheden ved tarmkræft for ældre mænd så meget. Men det viser også, at hvis vi finder tarmkræft tidligt nok, så er der en god chance for, at vi kan behandle det relativt skånsomt, og at det ikke er noget, man skal dø af,« siger hun.

Derfor er opfordringen også klar fra de to forskere. Man skal sørge for at tage stilling til, om man vil deltage i screeningsprogrammet.

Forskningsresultaterne er blevet udgivet i tidsskriftet Journal of Medical Screening.

am