Jean Seeberg ville lave en folder, men der var så mange historier, at det endte med at blive bogen ”FDF under besættelsen Randers 1940-1945 Distrikt 8” på 700 sider.

”FDF under besættelsen Randers 1940-1945 Distrikt 8”. Det var titlen på udstillingen i 2020, 75 år for Danmark befrielse, som Jean Seeberg lavede på FDF Museet i Randers og som handlede om dem fra Randers FDF, der havde deltaget i modstandskampen.

Samtidig havde FDF Museet, ligeledes i forbindelse med 75 året for Danmarks befrielse, en udstilling på Hvidsten Kro, sammen med KFUK og DDS- museerne i Randers, om FDF og spejdernes under besættelsen. Den havde Jean Seeberg også den ære og fornøjelse at vise prinsesse Benedikte.

En folder blev til mere

»Dengang var det meningen, at jeg ville lave en folder om dem, vi vidste havde deltaget. Vi mente, det drejede sig om cirka 20, men ret hurtigt viste det sig, at der var langt flere. Ikke mindre end 48 personer med tilknytning til FDF i Randers dukkede op under min research, samtidig med flere spændende historier om deres bedrifter,« fortæller Jean Seeberg.

»Da syntes jeg ikke længere, at en folder kunne gøre det, og da Coronaen samtidig væltede ind over os, og man næsten var nødt til at gå i ”hi”, besluttede jeg mig for at skrive en bog,« tilføjer han.

Så den folder, som der i første omgang var planlagt, blev 2½ år senere til bogen ”FDF under besættelsen Randers 1940-1945 Distrikt 8”, på ikke mindre end 700 sider.

Ideen var at lave en folder, men der var så mange historier, at det endte med at blive en bog på 700 sider. Den har fået titlen ”FDF under besættelsen Randers 1940-1945 Distrikt 8”.

48 drenges historier

Bogen omhandler FDF´s historie før, under og efter besættelsen, med udgangspunkt i de 48 FDF drenges historier på godt og ondt. Deres deltagelse i Ejvind Jacobsen og Carl Pedersens FDF Modtage- og sabotagegruppe, som overtog da Hvidsten-Spentrup gruppen blev kompromitteret i efteråret 1943, og overtog modtagelse af containere fra England, men deltog også i sabotage mod tyskerne.

Dem der gik ”under jorden” i andre byer, eller flygtede til Sverige, hvor de meldte sig under Den Danske Brigade.

Dem der blev taget, eller stukket, og efter voldsom tortur endte i danske eller tyske Kz-lejre og dem, som blev henrettet af Gestapo, den sidste kun 14 dage før Danmarks befrielse.

Tiden efter krigen, med deltagelse i Den Tyske Brigade, The Buff et engelsk berømt regiment, og dem som aldrig blev sig selv efter krigens rædsler, men mange år efter sit ophold i tysk fangenskab kunne vågne op og råbe på tysk, som svar på en tysk befaling i fangelejren.

Men den omhandler ikke kun FDF, for man kan også læse om mange af de andre, som havde indflydelse på modstandskampen, ledelsen af modstandskampen i Jylland, og øvrige modstandsgrupper i området, som Hvidsten- Spentrup gruppen, A/S gruppen, politifolk, og mange flere.

Bogen indeholder også en oversigt over de 24 benyttede modtagepladser i distrikt 8, så man på sin næste søndagsudflugt kan besøge dem og sende en tanke til de mange modstandsfolk, der kæmpede for Danmark.

Bogen blev fejret 9. juli med en reception på FDF Museet i Randers.