Tinghuset har taget godt imod sin nyeste nabo – to drenge der kæmper om et firben

KIAN JOHANSEN

Iguanbryderne er kendt af de fleste og der er en del historier bundet op omkring springvandet fra 1908. Blandt andet som ramme omkring slagsmål og oprør i starten af 1900-tallet og senere sortbørshajer, der blev smidt i vandet, da folk blev sure over deres åbenlyse handel og så var det også foran springvandet, at tyskerpigerne fik klippet håret af og ydmyget, lige efter befrielsen i 1945. Dengang lå det på det nuværende Østervold, der i sin tid hed Frederiks Plads.

Vi kunne ikke stå for motivet. Mørkeblå klar himmel. Formiddagsolens stråler, der rammer vanddråberne på de to kæmpende drengekroppe. Iguanbryderne har fundet sig tilrette ved Tinghuset. Foto: Kian Johansen

Nu har det igen fundet sin plads, nemlig foran Tinghuset.

»Placeringen på Tinghuspladsen er efter vores opfattelse den perfekte. Omgivet af Tinghuset, Schousgade-kvarteret og Thors Bakke (hvor byens øl fra 1850 til 2003 blev brygget) vil springvandet være centrum i en igangværende byudvikling, der med respekt og stolthed tager afsæt i fortiden og byens DNA,« har Jan Nørskov Jørgensen, der er formand Foreningen By og Landskabskultur, tidligere forklaret til Din Avis.

Iguanbryderne

Springvandet ”Iguanbryderne”, der forestiller to drenge, der kæmper om et firben, er udført af Niels Holm og blev opstillet i 1908 på den daværende Frederiks Plads, nuværende Østervold.

Iguanbryderne er den tredje ældste skulptur i Randers.

I 1962 blev det placeret på en mindre plads på Viborgvej, tæt på Randers Stadion og Randers Tennisklub. Den blev taget ned i 2012, for at give plads til Water & Wellness.

Foreningen for By- og Landskabskultur i Randers Kommune har i ti år forsøgt at finde en ny placering til kunstværket og at få det renoveret. Nu står det foran Tinghuset i krydset hvor Nørrestræde, Møllegade, Schousgade og Laurentiigade mødes.

De godt 1,7 millioner kroner til flytning og renovering kommer fra en gruppe af lokale borgere, der har indsamlet betydelige midler ved en række fonde. Lokale virksomheder, pengeinstitutter, Randers Kommunes kunstfond samt Randers Kommune, har også bidraget økonomisk til projektet.