Affaldsplan vil gøre op med vores vaner. Hvis den når igennem politikernes nåleøje. Et konkret tiltag kunne være en ny måde at genbruge og bytte dit affald på i ‘Genbrugsværket’.

KIAN JOHANSEN

Hvordan kan en kedelig affaldsplan være spændende, visionær læsning?

Jo, kodeordet er ’Genværket’. I visionen fra en ny affaldsplan, der lige om lidt kommer i høring i Randers Kommune, skal ’Genværket’ ligge lige ved siden af genbrugspladsen i Randers og være det første sted du kører igennem med traileren.

Se for dig et genbrugsstorcenter, hvor du handler på en helt ny og klimasmart måde. Gamle ting bliver taget hånd om og givet nyt liv gennem reparation og upcycling. Alt der sælges er genbrugt, økologisk eller bæredygtigt produceret.

Et nyt visionært genbrugsstorcenter kan blive til virkelighed tæt på Randers Genbrugscenter, hvis Randers Kommune har viljen og pengene til det. Foto: Kian Johansen

Dem, der tager imod dine donerede ting er personale – fra for eksempel Randers Kommunes Jobcentre, der trænger til en oplærende hånd, eller et brancheskift og tanken er også at frivillige kan hjælpe til og måske kunne der også etableres mindre bæredygtige virksomheder i ’Genværket’, der på det lokale plan genbruger eller måske endda opkøber visse materialer, som du har i din trailer.

Under alle omstændigheder kan medarbejderne sortere indholdet i traileren og sende det brugbare videre til genbrugsbutikkerne i butikscentret. Butikspersonalet foretager endnu en udtynding og udvælger, hvad de vil reparere, transformere, forfine – og sælge. På den måde kommer materialet endnu en gang til live.

Genbrugs-butikscenter

I ’Genværket’ skal du kunne slentre gennem alt fra tøjforretninger, møbelbutikker, cykelforretning, boghandel, elektronikforretninger, byggematerialer og en café. Alt er brugt før eller upcyclet.

Det skal også være et formidlings-, erhvervs- og forskningshus, for praktiske eksempler og viden, der skal samle et netværk af fremtidsorienterede specialister og iværksættere inden for bl.a. husholdningsplast, der samtidig deler viden offentligt.

Forestil dig åbne værksteder og en affaldsskole og rum, hvor der er events, workshops, foredrag og temadage – alt sammen med fokus på bæredygtighed. Og via samarbejder med de lokale studieretninger og uddannelsessteder, kan der måske etableres uddannelser i noget så fremtids-visionært som tekstildannelse, recycling eller andet med fokus på bæredygtighed.

Partnere om det nye

»’Genværket’ skal laves i fællesskab i Randers Kommune, hvor de forskellige forvaltninger bidrager til at finde løsninger, hvor de store projekter som Flodbyen og Klimaplanen er med. Det handler om at spille hinanden gode og skabe sammenhæng. Fremtidens affaldsforebyggelsesplads er således en treenighed, hvor bl.a. affaldsområdet, jobcenteret og private virksomheder mødes i samarbejde og partnerskaber for at fremme bæredygtighed,« lyder det blandt andet i planen, der skal gælde de næste seks år og som er i høring, efter at politikerne har nikket ja til den.

Det kræver en del kræfter, samarbejde og penge at få ’Genværket’ etableret, men måske kan Randers på den måde blive et fyrtårn, lyder det.

I 2015 åbnede den svenske kommune Eskilstuna et genbrugsstorcenter i samme stil, som man forestiller sig i Randers. Her bidrog kommunen med 15 millioner svenske kroner til indretningen i en eksisterende bygning. Siden er der skabt over 50 nye arbejdspladser og i 2020 blev der omsat produkter for ca. 11 millioner kroner.