Fotomax fylder 75 år 16. september.

Firmaet åbnede i bygningen Nordborg på Hobrovej. Senere kom der også en filial til i Burschesgade. Lokalerne her blev hurtigt for små, og man flyttede til en meget større nabobutik. Lars Pedersen købte butikken i 2004, han drev i forvejen PhotoCare i Brødregade.

Den digitale udvikling gjorde, at butikkerne blev slået sammen og fortsatte i Brødregade 15 under navnet Fotomax. Lars Pedersen har tidligere drevet fotobutik i Brødregade 23 og 36, Rådhusstræde og Slotspladsen. For halvandet år siden blev det nuværende lejemål ledigt.

»Og her flytter vi ikke fra,« Lars Pedersen i en pressemeddelelse.

I dag kan man næsten ikke kende en fotobutik, som den var i gamle dage. Der sælges næsten ingen kameraer og udstyr. Derfor har Lars Pedersen også indrettet den ny butik efter det, som kunderne efterspørger i dag. Butikken har byens største udvalg i rammer.

»Desuden sælger vi også masser af specialfremstillede rammer efter mål og med flere forskellige glas typer. Vi har moderne printere, der lyn hurtigt printer billeder i alle størrelser op til flere kvadratmeter. I dag tager man jo billeder med telefonen, og her kommer man bare ind i butikken og bestiller. Billederne bliver så printet mens man venter eller går en tur,« siger indehaveren.

Følger med udviklingen

Fotomax er den eneste butik i området der stadig selv fremkalder negativ film og engangskameraer, og det sker på kun 1 time. Butikken har også investeret i en avanceret kopimaskine der kan printe kopier og sange helt op til A3.

Overlevelse som butik kræver at man er omstillings parat, og det har Lars Pedersen altid været. Fotomax er forhandler af både Varelotteriet og Landbrugslotteriet, ligesom de er GLS- og DAO-pakkeshop. De formidler også pengeoverførsler til udlandet, så det er en alsidig forretning.

»Det er nok en af årsagerne til at vi stadig er her, modsat mange andre fotobutikker i landet, der har måtte lade livet, fordi de ikke har tilpasset sig udviklingen,« siger Lars Pedersen.

Fotomax har også det mest avancerede system til pas, kørekort og visum foto. En computer, der hele tiden bliver opdateret med regler og oplysninger fra hele verden, sørger for, at billederne passer og overholder kravene til for eksempel USA og andre lande, der ikke bruger samme størrelse som Danmark.

Når man bliver fotograferet hos Fotomax, godkender man selv billedet, inden det bliver printet, så man er helt sikker på, at man er tilfreds.

»Tilfredse kunder betyder alt for os,« siger Lars Pedersen, der regner med at drive butik i Randers midtby mange år endnu.