Min Købmand i Øster Bjerregrav, Brian Mossalski Nielsen, er fuld af ideer for at styrke butikken og gøre hverdagen lysere.

ANETTE BONDE

Måling af butikkens indeklima, standup, massevis af ja tak-tilbud, oktoberfest, borgermøde, vinsmagning og foodtrucks. Brian Mossalski Nielsen, Min Købmand i Ø. Bjerregrav, overtog butikken 1. januar i år, og har allerede lavet mange nye tiltag. Det agter han at fortsætte med, trods stærkt stigende energipriser og økonomiske benspænd. Han går ikke ad vejen for noget, hvis det kan gavne hans butik og samtidig støtte op om byen.

»Jeg vil gerne være lidt atypisk og bidrage med lidt ekstra,« smiler han.

Luftrenser reducerer svind

Indeklimamåleren, der er placeret lige indenfor døren ved frugt & grønt-afdelingen, måler partikler, luftfugtighed, organiske forbindelser i luften og temperatur. Det er i øvrigt Randers-firmaet O2Share, der har leveret løsningen. Samtidig blev der installeret en luftrenser. Brian Mossalski Nielsen oplyser, at den rene luft både reducerer svind, specielt i frugt og grønt, og den giver højere velbefindende hos kunder og personale.

Stand up-aftenen med Torben Chris, Carsten Green og Jimmy Lauridsen, Randers, samlede i april 150 mennesker i hallen. Med ja tak-tilbudene lancerer han varer, som man normalt ikke forventer at finde i butikken, eksempelvis tyngdedyner, pandelamper og blodtryksmålere. Der har også været vinsmagning i butikken og grillarrangement på P-pladsen udenfor. Desuden har der flere gange været foodtrucks, hvor folk kan købe deres aftensmad, helt udenom købmandens kasseapparat.

»Jeg kan godt li’, at købmanden ikke kun er købmand, men at han også gør noget andet for sine kunder. Det er en investering på den korte bane, men det lønner sig på den lange bane.«

6. oktober inviterer Min Købmand til borgermøde, hvor kunderne kan høre status efter 10 måneders drift samt kommentere driften af butikken og komme med ideer til fremtiden, og i november er han sammen med Bjerregrav Boldklub arrangør af en oktoberfest i hallen med mad, drikke og livemusik.

Flere indsatsområder

Brian Mossalski Nielsen har ikke noget imod at blive kaldt for ’Den glade købmand’.

»Det er ellers let at være sur i denne tid,« noterer han med henvisning til de støt stigende elpriser.

Han erkender, at han hverken kan spare sig ud af det eller vinde det ind ved udelukkende at hæve priserne. Derfor satser han lige nu på flere forskellige parametre til at få butikken igennem krisen. Det er dels en øget bevidsthed på omkostningerne til el og lønninger, dels prissætning, dels flere aktiviteter, dels opsætning af solceller og dels yderligere vækst. Han håber fortsat på lokalsamfundets opbakning.

»Selv om jeg jo er klar over, at familierne også har fået større omkostninger og derved færre penge til forbrug.«

»Hvis man lægger sig ned …«

Som nævnt har Brian Mossalski tænkt sig at slås med alle tænkelige midler.

»Hvis man lægger sig ned, er det kun et spørgsmål om tid, inden jeg lukker. Jeg tænker hellere offensivt end defensivt.«

Han må se i øjnene, at elregningen er blevet fire-doblet, og at det forventede overskud i år er blevet spist op.

»Men den der kommer igennem det her, må stå stærkerer på den anden side. Og overordnet er jeg positiv og optimist, også selv om det er en ekstra svær tid, vi er midt i.«

Nomineret som Årets Ildsjæl

Øster Bjerregrav påskønner byens glade og initiativrige købmand, blandt andet ved at en eller flere borgere har indstillet Brian Mossalski Nielsen som Årets Ildsjæl.

Det er en Landdistriktspris, som Randers Kommune står bag, og den overrækkes 8. oktober i Spentruphallen i forbindelse med Årets Landdistriktskonference.

Desuden er han nomineret som årets fighter internt i Dagrofa og Min Købmands regi.