Sværd tærede af rust, sarte tekstiler og lerpotter i 100 stykker. Få et fascinerende kig bag kulisserne i konserveringsværkstederne 18. oktober, når der er åbent hus.

En konservators arbejde er oftest usynligt. Samtidig er konservatorens arbejde en absolut forudsætning for, at museets mange genstande ikke forfalder eller bliver til det rene støv. Dette usynlige, men vigtige og fascinerende arbejde, kommer du helt tæt på til åbent hus-arrangement 18. oktober, hvor museets konservatorer løfter sløret for, hvad de går og arbejder med.

»En konservator har et meget afvekslende job. Den ene dag sidder vi meget forsigtigt og lirker et arkæologisk fund ud af en jordknold. Den næste dag lægger vi maling på en væltepeter eller sætter ting på plads på magasinet med en truck,« fortæller overkonservator på Museum Østjylland Karen Woer i en pressemeddelelse.

Konservatorerne viser til åbent hus-arrangementet nogle af deres aktuelle arbejdsopgaver for dagens nysgerrige gæster.

»Vi fortæller blandt andet om arbejdet med arkæologi, fordi vi lige nu arbejder på urner fra forskellige jernaldergravpladser. Vi arbejder også stadig med de mange genstande fra udgravningen på Thors Bakke. Der er blandt andet mange fine, gamle mønter,« fortæller Karen Woer.

Juleforberedelser

Julen er altid en travl tid. Men i konservator-værkstederne på Museum Østjylland falder juletravlheden ikke i november og december som hos os andre, men derimod allerede i det tidlige efterår. Derfor kan du som gæst til åbent hus-arrangementet i efterårsferien se nogle af museets julerier i år. De søde, gamle nisser til årets juleudstilling bliver blandt andet kigget efter og gjort klar til julefesten.

»For børnene er der i år også mulighed for at lege konservator for en dag, når vi slår dørene op. Og så bliver der naturligvis kræset med saft, kaffe og kage til alle gæster,« lover overkonservatoren.

Husk at benytte museets kælderindgang til Kulturhuset i Carøesgade, når du ankommer. Så kommer du direkte ind i konservatorernes værksteder.

gs