Kommunen har besluttet at slukke for al belysning på skulpturerne fra 7. november.

Mangel på energi og høje energipriser betyder, at Randers Kommune har besluttet at sætte en række energibesparende initiativer i gang.

»Det er en helt særlig situation, vi er i, og det kalder på helt særlige løsninger. Vi har aldrig skullet slukke for kunsten før. Vi er ikke i tvivl om, at mange vil opleve det som en mangel, men med kraftige opfordringer fra staten, Danske Regioner og KL om at spare mest muligt på energien i offentlige bygninger og offentligt inventar må det være sådan. Vi ser frem til at kunne sætte blus på kunsten i byrummene igen, når energiforsyningen har normaliseret sig,« udtaler formanden for sundheds-, idræt- og kulturudvalget, Louise Høeg, i en pressemeddelelse.

Der er mere end 65 skulpturer fordelt over hele Randers Kommune. Størstedelen er koncentreret omkring bymidten af Randers. En del af dem er belyste og en mindre del har vand som en del af skulpturerne. Normalt lukker kommunen for vandet omkring udgangen af oktober, og det sker også i år. Men i år vil der også blive slukket for al belysning.

Iguanbryderne er undtaget

De skulpturer, der bliver berørt af slukket belysning fra 7. november er blandt andre Gudenåkrukken af Mogens Møller ved Randers Bro, Pigen i Åen – replika af Sven Dalsgaard, Nøglen ved Værket af Sven Dalsgaard, Fontænen og Redfall på Østervold af Ingvar Cronhammar, The Same for Everyone af Nathan Coley ved Memphis Mansion og flere andre. Alle vandskulpturer får lukket for vandet, også den senest tilkomne: Iguanbryderne ved Tinghuset.

Iguanbryderne er til gengæld den eneste skulptur, der bevarer belysningen ud fra et trafiksikkerhedsmæssigt hensyn.

gs