Ifølge Energistyrelsen glemmer danskerne sparerådene, når de tager på arbejde. Hos Langå-virksomheden Unimec har de ansatte og ledelsen taget skeen i den anden hånd.

På med huen, fleecejakkerne og de lange underbukser. Automations- og ingeniørvirksomheden Unimecs ansatte er parate til arbejdsdage med ekstra meget tøj på. De nye vaner er nødvendige, for medarbejderstaben og ledelsen har i fællesskab besluttet at gøre alt, hvad de kan, for at de gode sparevaner fra hjemmet også går igen på arbejdspladsen. Det betyder blandt andet, at temperaturen maksimalt må ramme 18 grader på lageret og kontoret i Langå, fortæller virksomheden i en pressemeddelelse.

Fremgangsmåden hos Unimec er ellers endnu ikke normen på de danske arbejdspladser. Det viser en ny undersøgelse blandt medarbejdere i danske virksomheder, som Energistyrelsen har foretaget. Resultatet viser, at på trods af de gode spareråd så glemmer mange af os de gode energisparevaner, når vi tager på arbejde.

Den mentalitet vil man gøre op med hos Unimec, hvor en enig medarbejderstab og ledelse har fastlagt en fælles kurs for at nedsætte energiforbruget på arbejdspladsen.

De ansatte fører an

Nok var det ledelsen, som planlagde mødet om energibesparelserne, men det har været de ansatte, der har taget teten fra begyndelsen.

»Det er en samfundspligt for os alle at forsøge at spare på energien. Jeg tænker over det derhjemme, så hvorfor ikke også på arbejdspladsen? Her er der endnu flere muligheder for at tage et ansvar og gøre en forskel,« siger Sune Lykke, der er mekanisk montør hos Unimec, i pressemeddelelsen.

En vigtig del af processen er, at resultatet af initiativerne overvåges og løbende rapporteres til medarbejderstaben, så alle ved, at deres indsats giver mening.

»Som virksomhed har vi et ønske om, at initiativerne skal være vedvarende. Også når energikrisen en dag forhåbentlig vender,« fortæller Henrik Lund Andersen, der er sales manager hos Unimec.

Også Unimec ser ind i en voldsom stigning på energiregningen. Ledelsen budgetterer med en stigning på mere end en halv million kroner i udgifter til el og gas. Det er en merudgift, som Unimec ikke ønsker skal have varige konsekvenser. Derfor har Unimec i første omgang indført et mindre energitillæg.

»Det er en midlertidig afgift, som skal fjernes, når energipriserne forhåbentlig falder igen. Alle vores kunder bliver løbende informeret herom, og vi håber, det bliver taget godt imod,« siger Henrik Lund Andersen.

gs