KIAN JOHANSEN; REDAKTØR

Her til jul står den på julehygge og samvær de fleste steder – både når vi åbner vores hjem for kære gæster fra vennekredsen og familien. Vi skal være den glade medspiser af lækker julemad under en af julens største sociale traditioner, nemlig julefrokosten.

Den rigtige menu og de rigtige drikkevarer til julefrokosten skaber – sammen med værten og festlige gæster – rammerne hvor alt godt kan ske.

Personligt foretrækker jeg de julefrokoster hvor der er få, men lækre smagfulde retter og en menu, hvor kokken har nytænkt tilberedningen og indholdet af mindst en af retterne. Vi må jo gerne give julen, øjnene og maven et twist.

Men der er jo også traditioner som de fleste vælger at følger. Jeg tænker her især på den særlige rækkefølge af de specielle spiser vi får til julefrokosten. Silden skal ofte på bordet som en af de første retter og en dessert – som oftest risalamanden slutter af, sammen med ostene og kiksene.

Så hvad med en æbletærte eller en rabarbertærte i stedet? Syrligheden sammen med det søde får måske alt det andet, der er nydt, til at træde tydeligere frem?

Alt det ind i mellem har ofte også særlige rækkefølger i hver familie og af og til kan det give udfordringer, når de traditioner brydes under vores julefrokoster. Heldigvis går det jo ofte alt sammen – for vi er jo trods alt enige om, hvor maden skal hen – nemlig ned i mavsen.

For julen er smagens fest.

Velbekomme og god jul.