Hasse Schneidermann har været tvunget til at sælge sin perle i Thorsager og flytte til en lejlighed til Randers. En gigtsygdom, der hæmmer hans mobilitet, har gjort det nødvendigt.

LARS NORMAN THOMSEN, Adresseavisen Syddjurs

Lokalpolitik er blevet 80 kilo kedeligere i Syddjurs efter, at anarkisten Hasse Schneidermann med rod i Enhedslisten Syddjurs har været nødt til at flytte fra kommunen.

Den nu 74-årige fredsaktivist og miljøforkæmper har aldrig haft plads i Byrådet, men har alligevel fyldt meget i lokalområdet med sine aktiviteter. Ikke mindst med sine debatskabende radioudsendelser.

Hasse Schneidermann har været med i Enhedslistens lokalbestyrelse og været næstformand i Danmarks Naturfredningsforening, men aldrig været forbenet socialist og uden forståelse for politiske modstanderes synspunkter.

Han har altid hyldet, at politik nok er en alvorlig sag, men derfor kan det godt være både muntert og kalde på et godt grin. Længere tirader af dyre ord og floromvundne bemærkninger får ham til at gå ud af lokalet.

Han er et ægte barn af Ungdomsoprøret, men den del af det, hvor anarkiet, blomsterne, kærligheden og glæden var i højsædet, og ikke den del, hvor de gravalvorlige kapitallogikere lullede omverdenen i søvn med deres dogmatiske ensrettethed, verdenssyn og komplette mangel på forsøg på at række ud til andre mennesker og den klasse, arbejderklassen, som de lovede paradis på jord.

Nødvendig flytning

Når Hasse Schneidermann, født 1948 på Bornholm, som aktiv pensionist nu er flyttet til Randers, er det sket med blødende hjerte.

»Årsagen er, at jeg efter 25 år på en dejlig plet i Thorsager har været tvunget til at flytte, fordi jeg er meget plaget af gigt, og det forhindrer min mobilitet ret så kraftigt,« siger Hasse Schneidermann.

»Det duer jo ikke, når jeg hver dag skulle slæbe brænde ind i huset for at kunne holde varmen. Meget ud over 300 meter magter jeg ikke at gå, så da det blev muligt at sælge mit hus i Thorsager og få en lejlighed i Randers midtby tæt på butikkerne og andre daglige fornødenheder, måtte det være sådan, det blev.«

De mange relationer, som Hasse Schneidermann har fået i Syddjurs, kommer han til at savne, men han forsøger at holde dem ved lige.

»Det har sgu’ været en skøn tid, hvor jeg har mødt mange dejlige mennesker, også mange, som jeg ikke deler politiske synspunkter med.«

Han nævner den tidligere byrådspolitiker Per Zeidler, som et menneske han fik enorm respekt for. Ikke mindst da de sammen var med til at få en social café, et arbejdsmarkedsprojekt, op at stå i Rønde i samarbejde med Syddjurs Kommune og en række andre aktører.

»Intentionerne var gode og rigtige med Café Campus, men desværre var det ikke alle af de involverede, som gik ind i det med samme sjæl. Her lærte jeg Per at kende, og selv om vi kom fra hver sin politiske fløj, havde vi ingen problemer med at samarbejde,« siger Hasse Schneidermann.

Andre vil kunne huske, hvordan Hasse Schneidermann som toastmaster på netop Café Campus gjorde Enhedslistens fem års fødselsdag til en ægte happening. Det var i Claus Wistofts borgmestertid, og borgmesteren var blevet bedt om at holde en hyldesttale.

»Det var skidesjovt at lave sådan noget, hvor vi inviterede andre end vores egne. Claus Wistoft er en anden fra den modsatte politiske fløj, som jeg altid har sat højt, og som jeg fortsat betragter som en hædersmand og god debattør, selv om vi sjældent bliver enige,« griner den 74-årige pensionist, der tidligere arbejdet med familieterapi og været ansat i Blå Kors.

Fred og Kærlighed

De politiske bevægelser har altid været arnestedet for Hasse Schneidermanns politiske engagement, og det vil det fortsat være. Miljøbevægelsen, Fredsministeriet og Aldrig Mere Krig.

Han er formand for Fredsministeriet, som har eksisteret i 10 år og er en paraplyorganisation for en række fredsinitiativer som Forbyd atomvåben og Aarhus mod Krig og Terror.

»Efter 25 år i Vildreden i Thorsagers outskirt, synes jeg, at der i enhver flække i Danmark bør være en ’Ambassade for Fred og Kærlighed’, så det er en af mine ambitioner at få lavet i Randers.«

Han er fortvivlet over, at man i dag nærmest skal frygte at blive kaldt landsforræder, hvis man offentligt taler om fredens mulighed alene ved fredelige midler.

»Jeg har virkelig oplevet, at krigen i Ukraine har ændret tilstandene, også på Christiansborg, hvor fredsbevægelsen ikke har ret mange venner. Det gør mig ked af det.«

Vær spids på, at anarkisten fortsat vil bruge døgnets vågne timer til at engagere sig. Aftentimerne vil han sikkert benytte jævnligt på Værket i Randers. At bo så tæt på centrum har også sine fordele. Så kan man lige slå et smut forbi, når familien er i byen, for eksempel nevøen, guitaristen Nicklas Schneidermann, der i en årrække har spillet med Magtens Korridorer, og nu er involveret i projektet The Ones sammen med en tidligere målmand, Peter Schmeichel.

Folketingsvalget 1. november?

»Jeg synes sgu’, Torsten Gejl fra Alternativet har gjort det fantastisk på Christiansborg mod alle odds, så han fik min stemme, men sig det ikke til nogen,« griner Hasse Schneidermann.