Café Von Hatten er stop på en ualmindelig koncertturné, hvor musikere har meget på spil.

AF STEN BRØGGER

»De vil spille et brag af en koncert. Man kan sige, at de vil spille som om, det er deres sidste koncert.«

Turnéarrangør Thomas Poulsens ord er lidt uhyggelige, for det kan faktisk blive musikernes sidste koncertturné. Det vil i så fald ikke skyldes primadonnanykker, stofmisbrug eller en tredje rock’n’roll-kliche, men det faktum, at musikerne er fra Ukraine.

»De kan blive indkaldt til hæren dagen efter, de kommer hjem. De vil kæmpe for deres land, og hvis de bliver sendt til fronten, er der en reel risiko for, at de kan dø,« siger Thomas Poulsen.

Musikerne er mere præcist 21 ukrainere, fordelt på seks bands, der har fået lov til at forlade deres hjemland i omkring to uger for at spille 12 koncerter på forskellige spillesteder i Danmark. Målet er, udover kulturel udveksling, at skaffe penge, der kan bruges til at hjælpe børnehjem, internt fordrevne samt det ukrainske militær.

”Ukraine Rocks” hedder den atypiske turné, og den sparkes onsdag 17. maj i gang på Walthers Musikcafé i Skanderborg. 20. maj kommer den forbi Café Von Hatten i Randers.

Lille brik, stort puslespil

At koncertturnéen er blevet til noget, skyldes 49-årige Thomas Poulsen, der er ukrainsk gift. Det er første, og måske eneste, gang, han arrangerer en turné. Thomas ejer et rejsefirma i Ukraine, og han har tidligere hjulpet flygtninge ud af landet.

»Jeg har ikke erfaringer med at arrangere koncerter og turnéer, men jeg har altid godt kunnet lide rockmusik, og jeg følger ukrainske rockbands,« siger han og fortsætter:

»Jeg er i kontakt med ukrainske busselskaber, og jeg tænkte, at jeg kunne bruge mit netværk til at vise noget ukrainsk kultur og livsglæde, så danskerne kan få et indblik i, at Ukraine er andet end krig og ødelæggelse.«

Musikerne, der besøger Danmark, kommer alle fra Kiev, hvor Thomas Poulsen og hans kone også bor. Bands og turnéarrangør mødes med to chauffører i byen Lviv, hvorfra tourbussen kører til Danmark.

Thomas Poulsen debuterer med Ukraine Rocks som turnéarrangør, og det er ikke et nemt job, da situationen i Ukraine forandrer sig fra dag til dag. Privatfoto

Det vil i forbindelse med koncerterne i Danmark være muligt at møde og snakke med de ukrainske musikere.

»Det er er ikke borgmestre, der kommer, men det er en lille brik i et stort puslespil, der handler om at integrere Ukraine i Europa og bryde helt fri fra Rusland. Ukrainerne er fulde af beundring for det danske samfund, friheden, den flade struktur, foreningslivet og tilliden til myndighederne,« siger Thomas Poulsen.

Det er i skrivende stund muligt at købe billetter til Ukraine Rocks her.