Selvom han ikke længere spiller de helt lange koncerter, hvor der er stor udskiftning i musikken fra aften til aften, så vil en lille gruppe af venner ikke gå glip af det.

AF CECILIE BISGAARD

Kan man få nok af Bruce Springsteen?

For fire venner er svaret et klart nej.

I slutningen af april var de i Barcelona for at opleve hans første koncert på den europæiske del af sin turné. På søndag skal de se endnu en koncert i Rom. Senere går turen til Göteborg. De skal opleve ham to gange i parken. Inden de slutter af med årets sjette Bruce Springsteen-koncert i Hamborg 15. juli.

»De fleste kunstnere udgiver en plade, og så turnerer de med den. De spiller også lige de store hits, men ellers er det mest det nye musik. Ved en Bruce Springsteen-koncert bliver publikum forkælet med op imod tre og en halv times musik fra hele hans bagkatalog. Der er nye numre og mange gamle. Det er fascinerende at høre 50 år gammel musik, der stadig får folk til at gå bananas,« siger Thomas Ørnfeldt Jensen, der oprindeligt kommer fra Spentrup. I dag bor han i Billund.

De fire venner Michael, Thomas Ørnfeldt Jensen, René og Allan Würtz skal i år se seks koncerter med den samme kunster. De frygter på ingen måde, at det bliver kedeligt. Her er de til den første koncert i Barcelona. Privatfoto

Det foldede sig ud

Thomas’ første møde med The Boss var i 1984, da han var syv år gammel. Hans mors kusine hørte Springsteen, og så begyndte han også lidt. Det holdt dog kun kort tid, og så glemte han faktisk alt om musikeren, indtil han i 1998 kom til at arbejde i Stereo Studio i Randers.

»På et tidspunkt skulle jeg hjælpe til i butikken i Viborg, og der var en gut, der rigtig godt kunne lide Bruce Springsteen. Der genopdagede jeg ham. Jeg synes, mange af hans tekster ræsonnerer godt med mit billede af verden,« siger han og fortsætter:

»Første gang jeg oplevede ham live var i 1999 i København. Der tænkte jeg ’okay, det vil jeg virkelig gerne dykke ned i’. Det kunne noget. Jo mere jeg dykkede ned i det, jo mere foldede det sig ud. Musikken og teksterne. Hele fortællingen om en working class-fyr med lidt besværlige vilkår, der alligevel bliver verdensstjerne.«

Ikke første gang

Siden dengang i 1999 er det blevet til i alt 15 koncerter med Bruce Springsteen for Thomas Ørnfeldt Jensen. Med de fem, han mangler i år, kommer han til at runde 20.

Han har skemaer, hvor han holder helt styr på, hvor mange koncerter han har været til – og hvor mange numre han har hørt live. Han har hørt 136 forskellige sange blive spillet i alt 424 gange i løbet af de sidste 24 år. Og en del af dem har han altså hørt med hans tre venner, som han i år skal til seks koncerter med. Det er nemlig ikke første gang, de gør en ekstra indsats for at komme til Bruce Springsteen-koncert. Det har de gjort en del gange gennem de sidste ti år.

»Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt det var mig, der fik idéen, men jeg tror, jeg bærer lidt af skylden for det,« griner han, inden han fortsætter:

»Vi var fire gutter, der tog til Berlin for at høre ham. Jeg tror, det var vores første rigtige drengetur. Og der indså de det, som jeg indså nogle år i forvejen.«

Måske sidste chance

En af de tre andre gutter, der er med i den lille Springsteen-fanklub, er Allan Würtz, der bor i Randers.

»Det fedeste er, når koncerten starter. Der er sådan en indlevelse, hvor nu er det nu, og det kører. Man kan koble helt fra. Man er i nuet og lader sig rive med at stemning. Det er hele oplevelsen ved at lade sig underholde,« siger han.

For nogen vil seks koncerter med den samme kunstner på godt fire måneder lyde lige i overkanten. Men ifølge Allan er der en god grund til, at vennerne netop i år har valgt at tage til så mange koncerter.

»Det er måske lidt kynisk sagt, men det er måske sidste gang, vi ser ham. Han er blevet 73 år, og der kan hurtigt ske noget. Koncerterne blev skubbet på grund af corona, så vi blev bare enige om, at nu er det nu. Så gør vi det,« siger han og fortsætter:

»Før i tiden spillede han tre-fire timer. Han spillede et helt album i koncerten fra start til slut. Det var forskellige album hver gang, så det var vidt forskellige koncerter. Det gør de ikke i år. Der er det to eller tre numre, der bliver skiftet ud.«

Bliver ikke kedeligt

Selvom den fire mand store fanklub også går til koncerter med andre kunstnere – og ikke kun i det store udland – så er det alligevel Bruce Springsteen, der er noget helt særligt ved.

»Når det er ham, så planlægger vi lige lidt mere udover det sædvanlige. Det er ikke et show ligesom de helt nye, unge solister, hvor scenen drejer rundt. Bandet er bare super sammenspillet. De ved, hvad hinanden gør, og det er rigtig fedt,« siger Allan Würtz.

Hans ven Thomas Ørnfeldt Jensen er ikke bange for, at de seks koncerter bliver kedelige. Heller ikke selvom der ikke er så stor udskiftning i musikken, som der tidligere har været.

»Der er bare fedt at høre 60.000 mennesker synge sammen. Det bliver man aldrig træt af,« siger han.