Hvad skal du lave i ferien? Hvordan får du børnene eller børnebørnene med? Din Avis har et par bud.

Hvad med en sejltur på Randers Fjord?

I løbet af sommeren er der afgange med Lillebjørn, hvor du kan mærke Randers Fjords friske vind og se byen med de røde tage fra vandsiden.

Lillebjørn tilhørte Randers Havn som arbejdsbåd. Den er fra 1930’erne og vedligeholdes og sejles af nu frivillige. Du kan booke en tur på www.goranders.dk/shop/ Sightseeing.

Du kan også få din helt egen private guide eller booke dig ind på en af de mange forskellige byvandringer i det historiske Randers, busture langs Randers Fjord eller langs Gudenåen. Det er blandt andet GoRanders der tilbyder det.

De frivilllige ombord på Lillebjørn fortæller om fællesskab og faglighed, når de skal fortælle hvorfor de melder sig som matroser og skippere på det lille skib. Foto: Kian Johansen

Mangler du inspiration, så står der i perioder en turistguide med brochurer og gode råd på Rådhustorvet og andre centrale steder i Randers by. Han har typisk rødt tøj på, der viser, at han er fra Visit Aarhus.

Snorkel, sejllads og solsystem

På Randers Naturcenter er der lagt op til leg og læring. Man kan på egen hånd gå på opdagelse i dyrelivet i centrets vandhul. På tirsdage kan du tage med på »Tour de ådsel«, hvor børn – og voksne – kan lære om liv og død gennem det økologiske kredsløb. Alle aktiviteter er gratis og kræver ingen tilmelding.

I uge 29 rykker naturcentret aktiviteterne til Udbyhøj Lystbådehavn, hvor man kan gå på rejejagt, snorkle og sejle i kano hvis vejret tillader det.

Naturcentret ligger nede ved Gudenåen og der er mange ting at lave, når du kommer forbi. Arkivfoto

Til regnvejrsdagen

Der er noget for en hver smag, når Randers Hovedbibliotek byder indenfor til at hav af forskellige aktiviteter. De tilbyder alt fra kreaværksted, brætspilshygge, billedbogsbanko og en hel uges LEGO-workshop. Du kan sågar lære at bygge modelfly- kampvogne og biler, når Randers Modelklub besøger biblioteket. Alle aktiviteter er gratis og uden tilmelding.

Også flere museer i byen kræver ingen entré. Du kan for eksempel tage familien med på Danmarks eneste sparebøssemuseum, rejse tilbage i tiden i en kulturhistorisk oplevelse på Museum Østjylland eller lære at håndtere hammer og pensel på Håndværkermuseet.

Børn og bevægelse

Randers største legeplads ligger i Øster Bjerregrav aktivitetspark. I parken finder du både trampoliner, rutsjebaner, legetog, tarzanbane – og til de lidt ældre børn er der anlagt en skaterpark. Du finder masser af legepladser rundt om i Randers.

Legepladser, bakker og masser af faciliteter gør Øster Bjerregrav Aktivitetspark et besøg værd. Her står Bjarke Havmand Nordentoft foran den store legeplads. Foto: Kian Johansen

Hvad med Tronholmens område med beachbane og parkour-anlæg. Du kan også afprøve en af legepladserne på de kommunale skoler. Der er med garanti masser af plads her i sommerferien.

Til stranden

På Udbyhøj Strand er noget af Danmarks fineste badevand. Tilbage i 2019 blev det endda kåret som det allerreneste i hele landet.

Det Blå Flag viser, at stranden er rigtig god. Det er faktisk det enste i Randers Kommune med det flag. Sandet er fint, og du kan finde både kiosk, grill, toilet og legeplads i nærheden.

Måske det var en tur værd. i dennne tid. Udbyhøj Strand Pressefoto.

I den vestlige del af Fussing Sø er et badested, der består af et kort stykke søbred med en badebro. Mellem søbredden og parkeringspladsen er et stort græsareal, hvor du kan ligge og nyde varmen. Der er toilet i badesæsonen, men ingen kiosk.