Den nedlagte kommandocentral på Vestre Bakkevej åbnes for publikum.

»I den seneste tid har vi mærket øget interesse for Kommandocentralen. Ikke mindst på baggrund af de seneste hændelser i Ukraine, som får nogen til at tænke på, om vi kan komme i den situation at bunkeren skal i brug igen. Her må vi nok være ærlige og sige, at det ville kræve en voldsom opdatering, ikke bare på det kommunikationsmæssige, og selvfølgelig håber vi jo alle at en sådan beslutning aldrig bliver nødvendig,« siger Per Nielsen. Han er historisk leder af Kommando-centralen Randers, der ligger i Vestparken på Vestre Bakkevej.

I Randersugen åbnes bunkeren for publikum.

Koldkrigsbunkeren

Fokus er på bunkeren som facilitet og beskrivelse af de muligheder, som Civilforsvaret i Randers, havde under Den kolde krig.

Efter 2. Verdenskrig kom Den Kolde Krig. Spændingerne mellem Øst og Vest, skabte et miljø, hvor staten var tvunget til at se på en virkelighed, hvor man ikke vidste, om det hele skulle ende i en altomfattende krig- i værste fald atomkrig. Det fik i begyndelsen af 1950’erne, staten til at bede kommunerne planlægge for, hvordan de ville styre og koordinere deres brand og redningsarbejde i tilfælde af krig. Civilforsvaret byggede i samarbejde med Randers Kommune en kommandocentral på Vestre bakkevej i 1954.

Da Den kolde krig ebbede ud blev kommandocentralen i Randers skrevet helt ud af beredskabet i år 2000, og blev lagt i ’Mølpose’.

»I 2012 opstod ideen om at lave en beredskabshistorisk samling i bunkeren. Befolkningen kunne får indblik i denne lidt hemmelige del af Civilforsvaret i Randers. Siden har mere end 1.000 mennesker været inde og se stedet og fået information om stedet, men også fået lidt af tankegodset fra den Kolde Krig. Vi fortæller om, hvordan man kommunikerede med omverdenen, og viser det materiel frem, der var nødvendigt for at bunkeren kunne fungere som støtte for de operative Civilforsvarsstyrker, der stod i første række,« siger Per Nielsen.