Emil Lind Skipper og Christian Bach, der står bag en café og meget mere, kaldet Operaen, er årets Randers-borgere.

Christian Bach og den jævnaldrende barndomskammerat, Emil Lind Skipper blev fredag eftermiddag kaldt op på scenen på Rådhustorvet.

Under den formelle åbning af Randers Festuge fik de to prisen som Årets Randers-borgere.

Borgmester Torben Hansen roste de to bagmænd bag Caféen Operaen, der ligger tæt ved Sct. Mortens Kirke, der er indrettet som en dagligstue og med et væld af forskellige møbler.

Møblernes forskellighed kan også bruges til at forklarer, hvad Operaen er. En virksomhed, der ikke før er set i byen. Her er både brætspil, bajere og banko, fødselsdagsfester, standup og et anderledes, men uhøjtideligt fællesskab.

Operaen slog dørene op i efteråret 2021, efter de to kammerater på en del gåture i deres barndomsby havde taget flere snakke om, hvad det egentligt var, de brændte for, og kommet frem til, at det var at sætte rammerne for, at andre hygger sig.

»Behovet for sociale relationer er et grundvilkår, som er uudtømmeligt, og mens vi har dyrket det mere individuelle i mange år, har behovet for hverdagsfællesskaber ligget latent i os. Men vi har behov for nogle til at tage os i hånden og behov for nogle gode rammer,« har Christian Bach fortalt her i Din Avis.

Nye retninger

»De to venner bidrager til at skubbe byen i en ny retning og rækker ud til mange forskellige samarbejdspartnere. De er aldrig bange for at prøve noget nyt, og de har skabt en café, hvor der er plads til alle. Her møder man nemlig op lige præcis, som man er. Siden starten for et par år siden har de skabt alt fra den populære barselscafé for fædre, hvor deltagerne har fundet vej helt fra Aarhus, til arrangementer med komik, keramik, fællesspisning og fællessang. Christian Koudal Bach og Emil Lind Skipper er også med til at skabe liv og synlighed. De nytænker og lader sig ikke begrænse af noget. Deres projekt er både mangfoldig og folkelig. De skaber liv i Randers til glæde for både borgere og gæster i byen,« lyder det blandt andet i argumentationen.

Årets Randersborger er en hæderstitel, der gives til en person eller et makkerpar, som har gjort noget særligt for Randers – og skabt positiv udvikling i byen. Det kan være inden for erhvervslivet, idræt, kultur, ungdom, ældre, musik, byudvikling eller et helt ottende område. Det er hvert år muligt at indstille kandidater til prisen, hvorefter Randersborger-Komitéen udpeger den endelige prismodtager. Komitéen består af fem byrådsmedlemmer, samt repræsentanter fra Erhverv Randers, Kulturelt Samvirke og Samvirkende Idrætsklubber i Randers (SIKR). Titlen er blevet uddelt hvert år siden 1977. Med titlen følger både diplom, blomster og en Kay Bojesen-abe til hver af de to Randersborgere.