Glæde fra teaterdirektør efter 25 millioner kroners udvidelse af Randers Teater. Nu skal der leges med kunsten og teatret, lyder det.

Begejstringen, iveren og glæden er til at mærke og føle på, når du følger teaterdirektør Peter Westphael rundt på Randers Teater.

For nu er visionen, at der skal drømmes, leges og afprøves alle de nye ting, som et moderniseret teater kommer til at tilbyde.

Snart åbnes dørene for et ombygget og nyindrettet teater på Mariagervej. Udvidelsen på godt 500 kvadratmeter har kostet godt 25 millioner kroner og har været længe undervejs.

Stålpriser, byggematerialer, en krig, lidt Corona og soklen på en skorsten der skulle væk, har trukket åbningen helt til den sidste lørdag af Randers Festuge. Her byder teatret på festlige tre timer, hvor alt er gratis, med teater, rundvisninger, livemusik, workshops og lidt lækkert til ganen til både store og små.

Den nye foyer er klar til åbning 19. august. Trappen fører op til et åbent repos og et kæmpe mødelokale, med udsigt ud over Randers by. Foto: Kian Johansen

Millioner skulle på

Oprindelig lød de første bud på den femte ombygning af Randers Teater på godt 17 millioner kroner. Den pris og åbningsdagen er blevet ændret markant et par gange.

Men NU sker det endelig, proklamerer teaterdirektøren, der siden årtusindeskiftet har stået i spidsen for teatret, der nu er på godt 3.000 kvadratmeter.

Peter Westphael trækker os med hurtige skridt og ord rundt i alt det nye, og viser hvordan der er brugt timevis på at indrette hvert rum smart og fleksibelt.

»Rummene er indrettet til, at der ikke er begrænsninger for teaterkunsten. Før var det den anden vej rundt. Der skulle vi tænke over, hvordan scenen kunne sættes op, og hvordan vi fik børnene igennem den smalle gang, hen til en teatersal. Nu har vi en stor foyer der kan åbnes helt op, eller lukkes delvist med et tæppe, samt flere bevægelige garderobe-elementer, der kan skaffe et intimt rum i løbet af ingen tid.« forklarer Peter Westphael, der sammen med teatrets mange faggrupper har gennemgået mulighederne gang på gang, for at skaffe de bedste og nemmeste forhold for personalet, så alt kan foregå glidende.

Ovenover den nye foyer ligger dette repos, der kan bruges til mange formål. du kan blandt andet nyde udsigten over Randers by. Foto: kian Johansen

Færre hænder

Førhen skulle der mindst være to hus-ansvarlige på arbejde, når selv det mindste teaterstykke for de yngste børn blev afviklet. Fremover kan én hus-ansvarlig med ansvar for sikkerheden klare optrædener i flere af de i alt fire sale. Så udvidelsen betyder også, at færre ansatte kan klare mere, hurtigere og smartere.

Det er ikke mindst blevet muligt i praksis at have publikum og skuespillere i gang i flere sale på én gang. Med den nye foyer, kan du også lede publikum hen i den rette atmosfære, når der er pauser, takket være afskærming og bagtæpper og en bar, der midt i rummet kan betjene to rum samtidig.

»Se alle de nye indgangsdøre til den store sal,« Peter Westphael peger. »Takket være dem, så kan vi indrette en scene midt i salen, eller en af siderne, hvis det er dét vi ønsker. Det betyder, at formidlingen af scenekunsten ikke er låst, men fri,« ivrer Peter Westphael.

Nem opvask i første akt

Han leder os hen til en mellemgang, hvor alt krydser hinanden. Her stoppede teatret før ombygningen. En repos og en trappe fører hen til sceneteknikernes værksted, mens skuespillerne og en del publikummer også skal føres denne vej. I et af krydsets hjørner ser du en dør og et forældet skilt: ’Opvaskerum’.

»Det her er det eneste ’problem’ fra de tidligere ombygninger, som vi slæber videre på. Værkstedet burde være helt uden for publikums rækkevidde og hørelse. Til gengæld har vi flyttet opvasken væk. For når vi havde en forestilling i den store sal, kunne de ansatte ikke klare opvasken før pausen, fordi det larmede for meget.«

Det betyder større fleksibiliet og bedre forhold for de ansatte, der i mindre grad skal tage hensyn til publikum, når de arbejder. Det skulle også give endnu større arbejdsglæde og fleksibilitet,« lyder visionen.

Af samme årsag har elektrikerne og håndværkerne været med til at bestemme hvordan bagscenerne skal indrettes, med blandt andet skjulte kabelbakker og en fælles gang, hvor de uset kan komme frem til scenerne, hvis der skulle gå noget galt, eller de skal fremskaffe remedier til skuespillet, der finder sted i salen.

Der er også monteret datastik i alle mulige højder og placeringer i de fleste nye rum.

»Hvis vi får en vild ide med et bestemt lys eller en teaterrekvisit, der bare skal placeres midt i rummet svævende, så har vi monteret ankre i loftet, der kan holde en masse tons. Det kunne også blot være projektører. Det er bygget til at holde til alt det , vi finder på.«

Tankemylder er godt

Peter Westphael viser to luftfotos frem på kontoret, der har udsigt til Mariagervej. Det ene fot viser en meget lille bygning, klinet op af den bakkede Mariagervej og en skorsten midt i det hele. Det andet viser formen, som den så ud før den forrige udvidelse.

»Den her udvidelse har næsten været hårdere end de tre forrige tilsammen. Men takket være dem, har vi lært, hvordan masser af forberedelse og indretning kan gøre alt bedre for vores teater,« lyder det begejstret fra Peter Westphael.

Dermed har Randers Teater undergået en markant forvandling og transformering. Fra et mindre teater på få kvadratmeter til nu at være et professionelt regionalt teater med statsstøtte, med masser af forestillinger og stigende billetsalg. Hvert år præsenteres børn op til 15 år i Randers Kommune for mindst ét teaterstykke, opført af teatret, så alle på en vis alder har besøgt de fysiske rammer og oplevet skuespillernes kunnen.

Randers Teater

Ud- og ombygningen består af en ny stor foyer i to plan samt en større ombygning af det eksisterende teater.

Der er tilbygget omkring 500 nye kvadratmeter foyer. I publikumsområdet er der blandt andet lavet nye garderober og bedre adgangsforhold til teknik og gæstespil.

Tilbygningen er tegnet af Randers Arkitekten og byggeriet støttes økonomisk af Salling Fondene, A.P. Møller Fonden, Louis-Hansen Fonden, Omstillingspuljen og Randers Kommune, mens Randers Teater også selv har lagt i kassen.

Ombygningen havde i det første udkast et budget på 17 millioner kroner kr. Det ender med 25-26 millioner kroner.

Randers Teater er dermed et af landets største egnsteatre og blev for et par år siden ’forfremmet’ til at være regionalt og nationalt teater.

Der er cirka 15 fastansatte og der afvikles mere end 700 forestillinger om året.

Først blev husets eneste teatersal gjort større. Dernæst blev foyeren bygget til. Tredje gang kom endnu en teatersal til. Talentskolen var den fjerde udvidelse og nu er udvidelsen af foyer og teatersalen en realitet.

Der er åbent hus lørdag 19. august fra klokken 13-16.