En kedelig aften for to år siden er i dag blevet til en færdig og snart udgivet bog. Undervejs dukkede der flere ting op, som den debuterende forfatter aldrig havde regnet med at skulle tage stilling til.

AF CECILIE BISGAARD

»Gad vide, om jeg også har en historie?«

Det var det, Lene Qvortrup Skov tænkte, da hun en aften i foråret 2021 tændte sin computer. Hun havde ikke lyst til at læse eller se fjernsyn, så da den tanke dukkede op i hendes hoved, besluttede hun sig for at prøve det af.

»Historien flød bare ud gennem fingrene fra tanke til skærm. Jeg havde et råmanus efter tre måneder, og jeg var fuldstændig blæst bagover af skriveprocessen. Jeg skrev nogle få tusind ord, og så lavede jeg en disposition, og det viste sig, at jeg kunne følge den gennem hele historien,« siger hun og fortsætter:

Artiklen fortsætter under faktaboksen

BLÅ BOG: Lene Qvortrup Skov

41 år gammel
Født og opvokset i Vorup
I dag bosat i den nordlige del af Randers med sin mand Sune, som hun har fire børn med
Uddannet pædagog
Arbejder i dag som pædagogfaglig leder på Østervangsskolen i Randers
Forfatter af bogen ’Efter helteløse dage’, som udkommer 24. august
Efterfølgeren til ’Efter helteløse dage’ er skrevet og bliver udgivet til foråret
Derudover har Lene Qvortrup Skov skrevet en tredje bog og arbejder på sin fjerde

»Historien overraskede mig meget – det med at skrive sig frem til en scene og så tænke ’gad vide, hvad hun siger nu’, og så først finde ud af det, mens man skriver.«

Overtænkning og selvkritik

Lene Qvortrup Skovs debutroman hedder ’Efter helteløse dage’, og bogen udkommer 24. august hos forlaget Baadsgaards Books. Bogen handler om Simone, der er en ung og usikker kvinde.

»Hun er sin egen største kritiker. Hendes overtænkning og selvkritik er styrende. Simone er samtidig fanget i en forelskelse, som hun aldrig er kommet videre fra. Da hun møder ham igen, tilbyder han at hjælpe hende med den indre stemme af selvkritik,« siger hun og fortsætter:

Artiklen fortsætter under billedet

Helte-temaet går igen gennem hele bogen. Derfor har Lene Qvortrup Skov aldrig været i tvivl om, at at ordet skulle indgå i titlen. Foto: Cecilie Bisgaard

»Vi ser forskellige sider af Simone. Hun bor tæt på en strand, men hun hader at bade og kan ikke tåle solen. Sammen med Lee – hendes forelskelse – finder hun ud af, at det faktisk er ret lækkert at bade – men hvad nu hvis det kun er den Simone, der er sammen med Lee, der kan lide det?«

Mere vil forfatteren helst ikke fortælle om handlingen. Hun vil dog gerne afsløre, at der er en feel good-roman, der består af mange tankebeskrivelser.

Er det krus eller kopper?

Da Lene Qvortrup Skov havde skrevet historien færdig, var det egentlig ikke meningen, at den skulle udgives.

»Til at starte med gik jeg ikke med en forfatterdrøm, men da jeg – hvad føltes som pludseligt – havde skrevet romanen, tænkte jeg: ’hvad så?’. Jeg syntes, at det nærmest var ærgerligt, hvis det kun var mig, der kom til at læse historien, for jeg syntes, den var blevet god og havde nogle fine budskaber,« fortæller hun.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

BOGRECEPTION

For at markere udgivelsen af ’Efter helteløse dage’ holder Lene Qvortrup Skov bogreception i Operaen Randers torsdag 24. august – samme dag, som bogen udkommer
To dage senere er der bogsignering i Bog og Idé i Randers Storcenter

Hun fandt derfor seks personer på de sociale medier, som hun ikke kendte. De seks personer – såkaldte betalæsere – læste historien igennem og gav deres umiddelbare indtryk af historien og kom med feedback og forslag til ændringer.

»Der er et kapitel i bogen, hvor der bliver drukket utroligt meget te, og jeg havde været meget inkonsekvent med, om det blev drukket af krus eller kopper. Jeg havde læst det igennem så mange gange, men det havde jeg simpelthen ikke tænkt over, før en af betalæserne sagde, at jeg blev nødt til at beslutte mig, om det var det ene eller andet,« smågriner forfatteren og fortsætter:

»Jeg fik bare vildt positive tilbagemeldinger fra betalæserne, så det var ikke bare mig, der syntes, det var en god historie.«

En lang ventetid

Derefter begyndte hun at finpudse historien – for eksempel om det skulle være kopper eller krus – og så begyndte Lene Qvortrup Skov at lede efter forlag. Efter to afslag vente Baadsgaards Books tilbage. De ville gerne udgive hendes bog.

Det er omkring to år siden, at den debuterende forfatter fik den glædelig melding, men det er først nu, at bogen udkommer – så hvad er der sket i mellemtiden?

Hun har blandt andet brugt ventetiden på at skrive efterfølgeren til ’Efter helteløse dage’. Hun har skrevet en tredje bog, der ikke har noget med de første to at gøre, og så er hun halvvejs med en fjerde bog, der er opfølger til bog nummer tre. Fortsættelsen til debutromanen er allerede købt af Baadsgaards Book, og planen er, at den skal udkomme til foråret.

Artiklen fortsætter under billedet

At skrive og udgive en bog er nok en lidt anderledes proces, end mange tror. Her har forfatter Lene Qvortrup Skov opgjort sin proces. Grafik: Lene Qvortrup Skov

Men ventetiden er også blevet brugt på ting, som Lene Qvortrup Skov ikke på forhånd havde regnet med, at forfattere skulle tage stilling til.

»Jeg skulle vælge design af forsiden. Jeg var nødt til at lære et helt nyt program at kende, så jeg selv kunne komme med input til designeren. Så fik jeg at vide, at jeg også skulle vælge en bagsidetekst. Jeg har brainstormet på, hvordan en roll-up til Bogforum kunne se ud. Det var også spændende, da jeg skulle vælge en lydbogsoplæser,« siger hun og fortsætter:

»Det har føltes, som om jeg har udforsket et loftsrum med en lommelygte, der kun delvist virker. Jeg har ikke på noget tidspunkt haft det fulde overblik over rejsen, men jeg har nydt hvert skridt på vejen,« siger hun.

At have noget på hjerte

En anden ting, som Lene Qvortrup Skov har måttet arbejde med de sidste par år, er sociale medier. For hun er egentlig en meget privat person.

»Jeg har ingenting på min private profil, så på min forfatterprofil har jeg været nødt til at rive min barriere ned for, hvad, jeg synes, er behageligt at dele med andre. Jeg har også så meget respekt for de mennesker, der har valgt at følge mig, at jeg tænker meget over, at når jeg deler noget, så skal jeg have noget på hjerte – der skal være noget nyt,« siger hun.

Og arbejdet med de sociale medier er lykkedes. Forfatteren har fået en del følgere, som ikke er nogen, hun kendte på forhånd.

»Det giver en enorm glæde, at så mange mennesker følger med og er spændte,« siger hun.

Forlaget har rådgivet Lene Qvortrup Skov i, hvad hun har skullet dele og hvornår, og selvom det har været en stor hjælp, har det ikke altid været nemt.

»Jeg har skullet lave et lille sneak peek, hvor jeg læser op fra bogen, og det, syntes jeg, var enormt grænseoverskridende,« siger hun.

En del af planen for de sociale medier er at tilbageholde informationer om bogen, så folk kan opbygge en interesse. Så titlen blev først offentliggjort i starten af juli, selvom den egentlig har ligget fast, siden Lene Qvortrup Skov blev færdig med sit første udkast til bogen.

Artiklen fortsætter under billedet

Her er nogle af de forslag, som Lene Qvortrup Skov selv havde til en forside på sin bog. Herefter samlede en designer forfatterens pointer og ønsker fra hvert forslag og samlede det til den forside, som ‘Efter helteløse dage’ nu har fået. Grafik: Lene Qvortrup Skov

Historiens fulde potentiale

Og der er en god grund til at kalde produktet af det arbejde, som Lene Qvortrups Skov lavede på tre måneder i foråret 2021, for et første udkast. Der er nemlig sket en hel del siden.

Da Baadsgaards Books besluttede, at de ville udgive bogen, fandt de en redaktør til hende, som hun kunne sparre med.

»Samarbejdet med min redaktør har taget en god bog og gjort den endnu bedre. Jeg er mega meget tilfreds, og hun har virkelig fået frigivet historiens fulde potentiale. Det har været en fantastisk oplevelse,« siger hun og fortsætter:

»Jeg tror, at omkring 25 procent af bogen er blevet skrevet om.«

Den nu færdigredigerede og lettere omskrevne bog udkommer som sagt 24. august.

»Jeg glæder mig til, at bogen kommer ud og får et liv. Forhåbentlig er der nogen, der bliver begejstrede, og nogen, der kan se sig selv i historien. Jeg glæder mig til at holde bogreception, og jeg glæder mig til at dele bogen med alle de mennesker, der har fulgt med undervejs,« siger Lene Qvortrup Skov.